PDA

View Full Version : EverQuest 2 performance discussion thread


Pages : [1] 2 3 4

Tyr-Sog
11-11-04, 11:28 PM
I figured I'd start a new thread just a performance issues with this game. The other thread is a bit long and all over the place.

My game is running like absolute crap and I'm not sure if it's just buggy or driver related. It gets extremly in spots. I'm also getting graphical spikes every now and then.


66.93 Officals
1280x1064
2xaa-16xaf
High Settings but also tried balance setting. Little difference and both were choppy.

PC setup is in the sig. All drivers are up to date and the only thing overclocked is the 6800gt. Which I downed clocked from running stable at 420/1150 for months now to 400/1100 for this game.

How is this game running for you guys? Post settings, drivers etc. Thanks.

Sgt_Pitt
11-12-04, 12:26 AM
the game is running crap. i have a 6800ultra everything up date blah blah..

i think theres a problem with the huge amount of overdraw in this game, its trying to draw everything in the distance, there needs to be fog in the distance to stop it trying to draw everything.

i drop to 15 fps in the town no matter what setting im using. Its driving me absolutley NUTS, i cant play the game till i get this sorted.


15 FPS in an alleyway with not much going on is bloody horrible for a 6800u

im so pissed.

WoW was heaps better, maybe not in the amount of effects but nice and smooth and good to look at.


State of the art gfx my ass, more like rushed unoptimized game engine.

could it be the fact that im playing from australia, even though i have broadband ? hmmm not happy

-=DVS=-
11-12-04, 12:39 AM
Hmm something bad with you guys *Don't play on extreme quality*, when soloing in not crowded areas you can have High Quality settings and get decent FPS ~40+, in moderate places Balanced works well all arround ~50 , and High Performance gets constant 50~60 FPS in heavy combat places.
FPS does fluctuate from high 80s to low teens depending on settings and how quickly situation changes in zone.
Its not that bad , just designed for future generation of cards if ya want all the bling blings

The Peat Bog i think got some nice dark swamp feel to it , fps goes down in that zone .

ChrisRay
11-12-04, 12:42 AM
the game is running crap. i have a 6800ultra everything up date blah blah..

i think theres a problem with the huge amount of overdraw in this game, its trying to draw everything in the distance, there needs to be fog in the distance to stop it trying to draw everything.

i drop to 15 fps in the town no matter what setting im using. Its driving me absolutley NUTS, i cant play the game till i get this sorted.


15 FPS in an alleyway with not much going on is bloody horrible for a 6800u

im so pissed.

WoW was heaps better, maybe not in the amount of effects but nice and smooth and good to look at.


State of the art gfx my ass, more like rushed unoptimized game engine.

could it be the fact that im playing from australia, even though i have broadband ? hmmm not happy


The only way to improve your performance in town is to have more memory. Even EQ 1 drops in low teens in towns on modern cards, I havent played a mmorpg that doesnt lag in crowded areas. Theres lots for your CPU to draw. I dont know what your expecting. But this is typical to every mmorpg I have played. More memory will also help the texture swapping.

-=DVS=-
11-12-04, 12:45 AM
Thing is he already got 1.25 Gigs of ram !! , maybe server he is playing was just extra lagging at that moment or something.

nod
11-12-04, 12:53 AM
Put me in the category of crap performance. I've got a new-ish Alienware 3.0ghz, a gig of RAM and a 6800 Ultra, and the performance was pretty lame. Lotsa chugging, stuttering and dropped frames... even when I turned down the settings lower, the performance issues never went away 100%.

Having said that, I cancelled my account and am returning the game. I felt like I was playing the options menu more than the game itself, and it just became more of a hassle than anything else.

WoW runs excellent at highest quality, 8xAA and 16xAF, and it ends up looking a helluva lot better than EQ2 once you turn all the options off just so you can run it ok...

Something is wrong with the EQ2 engine... they'll fix it eventually, I'm sure, and when they do, I'll take another look, but I'm not going to waste my time endlessly messing around in the options menu. YMMV of course, especially if you are into settings and options tweaking.

Sgt_Pitt
11-12-04, 02:19 AM
Put me in the category of crap performance. I've got a new-ish Alienware 3.0ghz, a gig of RAM and a 6800 Ultra, and the performance was pretty lame. Lotsa chugging, stuttering and dropped frames... even when I turned down the settings lower, the performance issues never went away 100%.

Having said that, I cancelled my account and am returning the game. I felt like I was playing the options menu more than the game itself, and it just became more of a hassle than anything else.

WoW runs excellent at highest quality, 8xAA and 16xAF, and it ends up looking a helluva lot better than EQ2 once you turn all the options off just so you can run it ok...

Something is wrong with the EQ2 engine... they'll fix it eventually, I'm sure, and when they do, I'll take another look, but I'm not going to waste my time endlessly messing around in the options menu. YMMV of course, especially if you are into settings and options tweaking.



HAHA exactly how i feel. ive been playing the GFX menu for the last 2 days since ive had it.

nrdstrm
11-12-04, 03:42 AM
UMMM...It's running increadibly well for me at medium settings (p4 3.0, 1gb ddr400, 5900Ultra) AND it looks beautiful...Not sure what the deal is, but I'll let you guys know when I get a 6800GT to throw in my system (hopefully only a few weeks from now). But if you are returning the game because of "bad performance" on graphics, then your not a gamer anyway....It's about gameplay, and EQII so far has been stunning to me...
Nrdstrm

Graphicmaniac
11-12-04, 06:13 AM
does a 56k modem affect the graphic performance?

Graphicmaniac
11-12-04, 06:20 AM
anyway i have heard 2 gb of ram really helps a looot

Ghosthunter
11-12-04, 07:52 AM
Check out this guide here:

http://eqiiforums.station.sony.com/eq2/board/message?board.id=tech_support&message.id=3265

Very good detailed on how to customize display settings to get great performance without sacrificing quality

For the most part after a full defrag and on 66.93 my system runs very well except in towns I have to turn everything off..but that is to be expected.

Keep in mind this game was designed for systems that are not even out yet to make it more future proof

Graphicmaniac
11-12-04, 08:22 AM
does the game supports double processor sistems? (2,4,8 ways opteron or multi Xeon)

Ghosthunter
11-12-04, 08:39 AM
it doesnt take advtange of multi proc systems...

Killall
11-12-04, 08:59 AM
Small question, why get this game if u cant run it at decent settings? See my sig, i got the latest stuff and i cant run this game with nice settings in a town? Mayb if it is for future PC's but we r supposed to play the game NOW, not after a year of its release..?
btw i dont have the game yet... but if im getting it, i wanna play at beautifull settings and it is not possible without crapp performance. So imo it isnt worth getting the game since u wont be able to play at the settings u want to play at anyway :retard:

Ghosthunter
11-12-04, 09:14 AM
Well if you read that guide I psoted..you can get the game to look beatuiful and still run well...but dont expect to put sliders all on max like any other game and be able to play with good framerates.

nod
11-12-04, 12:00 PM
UMMM...It's running increadibly well for me at medium settings (p4 3.0, 1gb ddr400, 5900Ultra) AND it looks beautiful...Not sure what the deal is, but I'll let you guys know when I get a 6800GT to throw in my system (hopefully only a few weeks from now). But if you are returning the game because of "bad performance" on graphics, then your not a gamer anyway....It's about gameplay, and EQII so far has been stunning to me...
Nrdstrm

To the contrary, I'm returning it precisely because I'm a gamer... not an endless tweaker. Some people are having to tweak settings on the fly based on whether they're in town or out in the field, etc. That's not for me.

Not sure why you took that tone and attitiude. Did I run over your cat or something?

Killall
11-12-04, 01:18 PM
For the most part after a full defrag and on 66.93 my system runs very well except in towns I have to turn everything off..but that is to be expected.


This tells me i shouldnt get this game..

|MaguS|
11-12-04, 03:28 PM
force AA/AF off, You will get a nice performance boost. I set my CP to High Quality and turn off AA and AF. Ingame I play on Very High Quality with custom settings and once set I never had to touch them, The game runs smooth for me. Poeple who are complaining on performance, either lower your settings or defrag your PC The game can and will run smooth if your PC is kept nice and optimized.

Sorry don't blame the games great engine on your ****ty PC's.

nod
11-12-04, 04:07 PM
Too late for me... it's already been returned to EB for preorder on another game.

And I wouldn't call a new-ish Alienware computer a pos either. There are enough people complaining about similar (poor) performance issues on Sony's techinical boards and over on VN to point to a problem with EQ2's engine, and not people's computers.

Like I said however, I'm sure that they'll nail it down, and when/if they do, I'll give it another spin if I'm not deep into another mmog at that time.

It would be naive to think, especially after playing it, to think that EQ2 wasn't at least slightly rushed out the door to beat other similar games to the market.

|MaguS|
11-12-04, 04:13 PM
No its peoples computer, If you look at about half the people complaining on the forums they all have 5700's or 9800pros. These aren't generally bad cards but for EQ2 they are... The game is a system killer hands down... Your system should be mantained and up to date to expect EQ2 to run smooth on it. Even Adware can cause it to run like crap.

All Alienware's are a over priced crap... rather own a dell...

Tyr-Sog
11-12-04, 05:08 PM
how taxing is AF?

ChrisRay
11-12-04, 07:14 PM
Thing is he already got 1.25 Gigs of ram !! , maybe server he is playing was just extra lagging at that moment or something.


I think this game is one which will merit 2 gigs of memory. I have found a good performance settingh is lower animation detail in the difference. helps CPU resources alot in cities. But I still swap HD alot.

Tyr-Sog
11-12-04, 07:44 PM
I went off of that settings guide and the game is running great now. The settings arn't as high as I'd like them to be but considing the guy is running a x800xt, p4 3000mhz, 2 gigs of ram I'd guess we are all in the same boat.

Thanks for the link.


btw, does anyone know how to level 10? I'm at 170% and can't level up, did I miss something?

ChrisRay
11-12-04, 07:59 PM
I went off of that settings guide and the game is running great now. The settings arn't as high as I'd like them to be but considing the guy is running a x800xt, p4 3000mhz, 2 gigs of ram I'd guess we are all in the same boat.

Thanks for the link.


btw, does anyone know how to level 10? I'm at 170% and can't level up, did I miss something?


Need to complete your subclass quests, in order to do that. Check your Hallmark quest log and look for "Priest, Fighter, Scout, Mage training"

"

Sgt_Pitt
11-13-04, 01:16 AM
Check out this guide here:

http://eqiiforums.station.sony.com/eq2/board/message?board.id=tech_support&message.id=3265

Very good detailed on how to customize display settings to get great performance without sacrificing quality

For the most part after a full defrag and on 66.93 my system runs very well except in towns I have to turn everything off..but that is to be expected.

Keep in mind this game was designed for systems that are not even out yet to make it more future proof

ARRGH GAWD not that bloody guide again, everytime someone has troubles with EQ2's crappy unoptimized game engine someone throws that guide in your face.

I saw a gamespot video with one of the devs, saying if you own a 6800 you'll be able to have most of the sliders pushed to the right. LMAO what a fat joke, more like all the sliders to the left and still crappy performance with a $500 dollar top of the line vid card "NVIDIAS FLAGSHIP" my ass :(