PDA

View Full Version : Memory test


softypopty
09-01-05, 08:09 AM
Hi i just tested my ram and i dont know if i had good points...? i dont know anthink about memory timings and i ask you if i have ok memory timings?
thanks
My pc: amd64 3500+ socket 939 Asus A8N-E nForce 4 Ultra 2 gb ram Nvidia GeForce 7800GTX 250 gb disk
pc3200 2048mb ddr-sdram 400 dual channel

SiSoftware Sandra

Benchmark Results
RAM Bandwidth Int Buff'd iSSE2 : 4876 MB/s
RAM Bandwidth Float Buff'd iSSE2 : 4876 MB/s
Results Interpretation : Higher index values are better.

Int Buff'd iSSE2 (Integer STREAM) Results Breakdown
Assignment : 4748MB/s
Scaling : 4723MB/s
Addition : 5022MB/s
Triad : 5013MB/s
Data Item Size : 16 byte(s)
Buffering Used : Yes
Offset Displacement Used : Yes
Bandwidth Efficiency : 76% (estimated)

Float Buff'd iSSE2 (Float STREAM) Results Breakdown
Assignment : 4744MB/s
Scaling : 4719MB/s
Addition : 5030MB/s
Triad : 5014MB/s
Data Item Size : 16 byte(s)
Buffering Used : Yes
Offset Displacement Used : Yes
Bandwidth Efficiency : 76% (estimated)

Performance Test Status
Run ID : AMD64-EF72E21D0 on 1. september 2005 at 4:14:44
Memory Used by Test : 512MB
NUMA Support : No
SMP Test : No
Total Test Threads : 1
Multi-Core Test : No
SMT Test : No
Dynamic MP/MT Load Balance : No
Processor Affinity : P0C0T0
Page Size : 4kB
Use Large Memory Pages : No

Chipset 1
Model : Advanced Micro Devices (AMD) Athlon 64 / Opteron HyperTransport Technology Configuration
Front Side Bus Speed : 2x 1005MHz (2010MHz data rate)
In/Out Width : 16-bit / 16-bit
Maximum Bus Bandwidth : 8040MB/s (estimated)

Logical/Chipset 1 Memory Banks
Bank 0 : 1GB DDR-SDRAM 3.0-3-3-8 2CMD
Bank 1 : 1GB DDR-SDRAM 3.0-3-3-8 2CMD
Channels : 1
Bank Interleave : 2-way
Speed : 2x 201MHz (402MHz data rate)
Width : 128-bit
Maximum Memory Bus Bandwidth : 6432MB/s (estimated)

Features
(W)MMX Technology : Yes
SSE Technology : Yes
SSE2 Technology : Yes
SSE3 Technology : No
EMMX - Extended MMX Technology : Yes
HTT - Hyper-Threading Technology : No

Performance Tips
Notice 5008 : To change benchmarks, click Options.
Notice 5004 : Synthetic benchmark. May not tally with 'real-life' performance.
Notice 5006 : Only compare the results with ones obtained using the same version!
Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.

Superfly
09-01-05, 08:39 AM
you have two Modules yet your not running dual channel?? - why is that??

and 2T is holding your bandwidth back by around 1000 points.

softypopty
09-01-05, 11:44 AM
how can i fix that? i thought i ran it on dual but anyway i dont know much memory systems. Can anywone help me there ?

softypopty
09-01-05, 11:57 AM
what is 2T? how to fix it to run my memory normal?

Superfly
09-01-05, 01:08 PM
I take it back - you are in dual channel mode - as it says: Width : 128-bit

however you still need to sort out the command rate - in your bios under DRAM timings you should select "manual" and then set the "command rate" to 1T rather than 2T.

softypopty
09-01-05, 01:16 PM
i searched in my bios but didnt find dram timings... i will restart again and looked for this...

Ninjaman09
09-01-05, 02:05 PM
Be careful too. Only change Command Rate or whichever option lets you select between 1T or 2T, and make sure it's at 1T.

softypopty
09-01-05, 02:40 PM
have you got idea how to find this in my bios...? phoenix-award bios cmos setup utilty?

General Information
Manufacturer : Phoenix Technologies, LTD
Version : ASUS A8N-E ACPI BIOS Revision 1006
Date of Manufacture : 30. junij 2005
Plug & Play Version : 1.00
SMBIOS/DMI Version : 2.30
(EE)PROM Size : 512kB

Superfly
09-01-05, 03:05 PM
im sure your MoBo manual would tell you were that setting is - have a read.

Roadhog
09-01-05, 03:25 PM
hmm I was wondering.. is it AMD only? because i dont have it..

http://img47.imageshack.us/img47/7177/bios1ya.jpg

Superfly
09-01-05, 03:36 PM
no its both Intel and AMD - also in the above piccy you have Performance acceleration mode set to Auto - you want that set on ON for an Intel system dude.

perhaps you guys should update your Bios's - often that adds options that wer'nt in the original release..........

for ASUS boards if your not sure what your doing there is an app called "Live Update" available @ station-drivers amongst other places.

softypopty
09-02-05, 05:26 PM
ok i done this. i did on 1T in bios. now i got Benchmark Results
RAM Bandwidth Int Buff'd iSSE2 : 5898 MB/s
RAM Bandwidth Float Buff'd iSSE2 : 5838 MB/s
Results Interpretation : Higher index values are better.

yep for 1000 pints is now better many thanks guys! in games is better too now...what do you think? thanks

$n][pErMan
09-02-05, 06:33 PM
Where can I get this memory tester??

Roadhog
09-02-05, 06:37 PM
its called sisoftware Sandra... google