PDA

View Full Version : Hardlock Restart w/ 7800GTX


Dagan
09-15-05, 02:21 PM
I am having a heck of a time trying to get my new 7800GTX to run 8xS with or without Trans Multi or Super @ my native resolution 1680x1050. I can run all my games with 4x w/Trans Multi and Super @ 1680x1050, but as soon as I try to load a game with 8xS set it freezes then restarts. I can run games @ 8xS from 800x600 to 1600x900, it just freezes @ 1680x1050. I have tried Forceware 77.77, 78.01, and 78.03, and my nforce drivers are v6.66. I have tried with my system running stock and overclocked. I am really confused....Please lend a helping hand, before I go insane.

J-Mag
09-15-05, 03:18 PM
You said: Freeze, Hardlock, and Restart, which one is it?

If it is a reboot or shut-down then it could be power related. A card will definately use more power at higher resolutions, higher speeds and higher AA.

To test, you could underclock your card and try again.

OWA
09-15-05, 04:13 PM
I wonder if there is a max resolution that 8xS works with. Like with 16xAA you can only go to 1280x1024. Actually, nevermind, I don't think that's it since I use 8xS at 1600x1200.

Dagan
09-15-05, 04:19 PM
What it does is if I try to run any game set to 1680x1050 it will act like it is loading the hour glass pops up and the system just sits there, I cannot crt+alt+del or anything, then after about 10 to 20 secs my system restarts. Now if I am in a game that is not set to 1680x1050 when I try to apply the new resolution, it starts to change resolution where you can see the desktop and once again it will sit there for 10-20 secs and just restart. I have plenty of power running to the card and motherboard.

Dagan
09-15-05, 04:20 PM
I will try underclocking, but I have played games at 1680x1050 4x 16x for many hours and no lockups. But who knows it might just work.

Dagan
09-15-05, 04:31 PM
Just tried downclocking to 400/1100 and it still did it :confused: .

OWA
09-15-05, 06:25 PM
List a game that it happens in and tell me how you set that resolution for the game (since a lot of games don't provide that resolution). I added a custom resolution of 1680x1050 for my CRT and I'll give that a shot with a game to see what happens. It might help determine if there is some 8xS / 1680x1050 issue or maybe it'll point to it being specific to a LCD (DVI or whatever) or maybe it won't help at all. :)

Edit: Fixed the resolution number.

OWA
09-15-05, 07:24 PM
Not sure if this helps but I was able to play Far Cry and UT2004 at 1680x1050 with 8xS AA on. So, maybe it's a LCD/DVI thing.

Dagan
09-15-05, 08:16 PM
No go on Far Cry, Half-Life 2, WoW, and BF 2. I am thinking it is a driver problem with the Forceware, directly related to widescreen lcd's. I will keep trying hopefully something pops up.

OWA
09-15-05, 08:27 PM
Just out of curiosity, what game or games are you actually trying to use 8xS with?

Dagan
09-15-05, 09:56 PM
Well of those listed only Half-Life 2 and WoW, Far Cry and BF 2 wouldn't run smoothly. Plus I really want to push the hardware for everything it is worth. Sorta I paid for it I wanna run it wide open.

garikfox
09-16-05, 08:27 PM
Better PSU.

|MaguS|
09-17-05, 06:41 AM
Sounds like a PSU issue... btw could you try lowering the font or shrinking your sig alittle? It makes your posts alot longer then they are.

Dagan
09-19-05, 11:06 AM
I find it hard to believe my psu can be the cause as I am only running one card and I have plenty of amps. Also it works perfect with all eye candy turned up, up until 8xS.

|MaguS|
09-19-05, 11:28 AM
It could easily be the issue, especially since your an OCer... Your PSU could have tons of amps but it could be dropping during extreme load.

Strahd
09-19-05, 11:51 AM
How much does 8AA/16AF w/Trans Multi and Super really help you @ 1680x1050? I mean come on, that AA/AF isn't really going to smooth that much over at that resolution. Now if you were running 1024x768 I can see wanting to turn the AA/AF up. Maybe even 1280x1024 but not any higher.

I am all for getting the best IQ and FPS rate out of all my games but seriously, I bet if you turned it off at your resolution, you would have to look pretty damn hard to find a "jaggie" or anything else for that matter.

Then again, maybe I'm just to old to notice