PDA

View Full Version : F.E.A.R. Extraction Point Shadow Problems (Vista 64)


Meusa
01-30-07, 09:41 AM
Anyone else have problems with incorrectly rendered shadows and low framerate in Extraction Point on Vista 64 with the default drivers?

I have this issue with a 7950GT, the original game is fine, its just the expansion causing trouble.

Havent tried the 100.54 release yet, any word on those with EP?

aydc
01-30-07, 09:43 AM
I had serious problems with shadows too on 32bit drivers.

Kemo
01-30-07, 04:40 PM
Check this out.
I get these fps in FEAR test run with the max settings@1024x768:

In Vista 32-bit using the Forceware 100.30 drivers,
Minimum 13, Average 101, Maximum 242

In WinXP 64-bit SP1 using Forceware 97.92 drivers,
Minimum 54, Average 124, Maximum 303

In WinXP 32-bit SP2 using Forceware 97.92 drivers,
Minimum 43, Average 71, Maximum 120

Now, in 32-bit XP FEAR runs fine. In both Vista AND 64-bit XP, after running a test run, the framerate drops down to about 15fps everywhere (menus and in-game) until i exit then restart FEAR.

aydc
01-31-07, 01:22 AM
I didn't experience any frame rate drop on my system, but there are a lot of people with the same problem so maybe my system is just lucky.

Electronic Punk
01-31-07, 05:36 AM
FEAR extraction point is the only game that has been giving mer trouble in Vista so far, I seem to remember the demo being ok, but I am not sure if I had migrated by then.

I am being patient though I am sure it will be fixed eventually and I will get to play it :)

I am really glad to see I am not the only one tho!

Meusa
01-31-07, 05:40 AM
My framerates are fine with the original F.E.A.R. as far as I can tell, but its a new system and have only tried Vista so far so I dont know, but it seems about right I think.

1650 x 1050 4xAA 16xAF max ingame settings, averages around 50fps on the ingame test which seems about right for a single 7950GT?

Anyway at the start of Extraction Point at the crashed chopper in the same settings theres shadow corruption and the framerate is around 15-20fps. I assume its the problem with the shadows triggering the framerate.

I will try again tonight with the 100.54's and post a screenshot.

nekrosoft13
01-31-07, 07:51 AM
great, even more people with FEAR problems

on XP (32-bit) my FPS never dropped under 45fps, and that was with 1680x1050 8xaa, 16xaf and everything in game maxed. now on the vista (64-bit) i'm getting max ****ing 15fps.

and there is more people on the forum with the same problem.

and Meusa, 100.54 doesn't help, still the same problem

Xion X2
01-31-07, 08:37 AM
Extraction Point is just a buggy piece of software. Even on XP I would get random drops in my fps to 15-20 or so in random places on a single 8800GTX.

I don't know where the bugs lie, but it'll drive you crazy.

nekrosoft13
01-31-07, 08:39 AM
Extraction Point is just a buggy piece of software. Even on XP I would get random drops in my fps to 15-20 or so in random places on a single 8800GTX.

I don't know where the bugs lie, but it'll drive you crazy.

in my case i haven't tried EXP yet, i'm getting max 15fps in FEAR

Xion X2
01-31-07, 08:53 AM
nekro--are you running 32 or 64? I know that jakup's running 64 and getting good performance in Fear.

nekrosoft13
01-31-07, 09:06 AM
64bit ultimate

first i was thinking it could be sound related, because of my audigy2, jakup got x-fi with alchemy.

but then one person showed up on the forum with x-fi and also ****ty performance.

games that support alchemy, and my resuts with audigy2 and no alchemy

fear = 15fps!!
titan quest = runs fine, about same as xp
battlefield 2 = runs fine, about same as xp
nwn2 = about 35-50% drop
call of duty 2 = white screen, doesn't render anything

Meusa
01-31-07, 09:15 AM
I agree that at least as far as F.E.A.R. is concerned it isnt the sound card causing the issues. I also have an Audigy 2 but as mentioned the original game seems fine.