PDA

View Full Version : BioShock + DX10Vista + AA fix?


Pages : [1] 2 3

Fats_43
08-21-07, 10:38 AM
Will we see a Vista DX10 MSAA fix?

I cannot for the life of me get MSAA forced in DX10.

If anyone has can you please post or direct me to a fix?

Dirthead
08-21-07, 10:53 AM
same here. I wonder if it just the demo they did not enable AA?

Fats_43
08-21-07, 10:55 AM
no I have full version and same issue :/

[EOCF] Tim
08-21-07, 11:27 AM
Same here, Demo and DX10 Vista 64bit, can't get it to work, doesn't even look that bad, but c'mon, I need the full deal.

Dreamingawake
08-21-07, 12:32 PM
Ugh. Yeah, it's pretty unbelievable that there's no AA in DX10.. like come on, as if !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

It better be supported in a soon to be released patch or something because
that's just unacceptable.:thumbdwn:

Dreamingawake
08-21-07, 12:33 PM
no I have full version and same issue :/

Hm, are you able to play the full version already ? I have
the Steam version waiting to be unlocked. -4 more hours !

Fats_43
08-21-07, 12:38 PM
Hm, are you able to play the full version already ? I have
the Steam version waiting to be unlocked. -4 more hours !

Yup bought the boxed version at walmart this morning, and fully activated it :) No hasstle at all actually.

Dreamingawake
08-21-07, 01:05 PM
lol damn ! you lucky guy ! i'm just sitting here, staring at the steam screen
waiting for it to unlock..lol.

Destroy
08-21-07, 01:08 PM
This situation is rather odd. Is it a driver issue, Vista/DX10 issue or a game issue?

Shocky
08-21-07, 01:21 PM
It works in vista but only if you force it to use directx9, i'm sure they will fix it as directx10 should support AA but I'm really struggling to see the difference between dx9 and dx10 here so it's no big loss..

Some screenshots I took with 4xAA here.. (http://homepage.ntlworld.com/storage/temp/) :)

robngamer
08-21-07, 01:48 PM
I'm really struggling to see the difference between dx9 and dx10 here so it's no big loss..

Some screenshots I took with 4xAA here.. (http://homepage.ntlworld.com/storage/temp/) :)


Same here, in fact the only place I noticed a difference was that shadow of the baby stroller and woman against the wall. In DX10 mode the shadow is ever so slightly sharper than the DX9 mode. Its certainly nothing to get all excited over :rolleyes:

Fats_43
08-21-07, 02:09 PM
So is it a BioShock issue or nVidia Driver issue? Sure would be nice to see either nVidia or 2K step up and make some sort of official statement reguarding this issue.

DRen72
08-21-07, 02:43 PM
I think its more of a game engine issue.

Acrobat
08-21-07, 03:27 PM
Its evidently a game engine issue. I read somewhere that it is using "Unreal Engine 3", and that engine is not able to use anti aliasing. It is evidently something to do with the shaders the engine uses or something.

I would be able to quote the person who explained that, but like most people on the internet nowdays, the person sounded like a retarded 9 year old, so it was more like, "U FAGITS R DUMASZ. TEH ENGIN DOS NOT UZ AA BECUZ OF THE SHADRS" etc.

I'm sure I could research it properly, if I cared. But I don't. I have an 8800GTX and yet I can't even play the game. Don't ask me why though, I will only get annoyed and rant about it, and people will insult me and I'll insult them back and everyone will get banned.

Revs
08-21-07, 03:39 PM
Its evidently a game engine issue. I read somewhere that it is using "Unreal Engine 3", and that engine is not able to use anti aliasing. It is evidently something to do with the shaders the engine uses or something.

I would be able to quote the person who explained that, but like most people on the internet nowdays, the person sounded like a retarded 9 year old, so it was more like, "U FAGITS R DUMASZ. TEH ENGIN DOS NOT UZ AA BECUZ OF THE SHADRS" etc.

I'm sure I could research it properly, if I cared. But I don't. I have an 8800GTX and yet I can't even play the game. Don't ask me why though, I will only get annoyed and rant about it, and people will insult me and I'll insult them back and everyone will get banned.

:( , :o and :(

williv
08-21-07, 03:48 PM
I'm sure I could research it properly, if I cared. But I don't. I have an 8800GTX and yet I can't even play the game. Don't ask me why though, I will only get annoyed and rant about it, and people will insult me and I'll insult them back and everyone will get banned.[/QUOTE]


That was golden my friend :lol:

3DBrad
08-21-07, 04:05 PM
From someone over at Gamespot forums,
BioShock uses a custom DX10 renderer because the official Epic one isn't ready yet. So 2k can't implement what isn't available and probably didn't code their own AA into their renderer. Due to the way UE3 is set up, it isn't as simple as it's previously been. The MSAA in UE3 is designed to also clean up the self shadows on objects and do it with a relatively small performance hit. It's remarkable how well it works but unfortunately we won't be seeing it in the pc version unless patched in later.

And from Tim Sweeney,
Q. Does Unreal Tournament 3 support HDR rendering with Anti-aliasing?

A. Yes, on Windows Vista. On all PC platforms, we support running with 16-bit-per-component frame buffer (64 bits total). MSAA anti-aliasing support is only enabled on DirectX 10, because the deferred rendering techniques used by the engine require some capabilities not included in DirectX 9.

Revs
08-21-07, 04:43 PM
Hmmm. Tim's answer should have been 'not yet'!

Fats_43
08-21-07, 06:11 PM
I can't even get it to Force in dx9 or dx10 mode on vistax64 wtf.
With BFG 8800GTS
This sux I want some AA :(

Tork64
08-21-07, 06:48 PM
Check out the 2kforums AA does indeed work for some. Dont know exactly what they did, but I did see screenshots of NO aliasing, looked rather sweet :)

Still waiting for my copy to arrive so i cant test any of it out.

Edit: http://forums.2kgames.com/forums/showthread.php?t=4830&page=23

ahheadlock
08-21-07, 07:02 PM
the thread i saw on the 2k forum where he got AA working was using Winxp / dx9 and forcing AA through drivers i think. Doesn't work in vista / dx10. Which sucks for those of us with small girly-man monitors that only go to 1280x1024.

Tork64
08-21-07, 07:20 PM
the thread i saw on the 2k forum where he got AA working was using Winxp / dx9 and forcing AA through drivers i think. Doesn't work in vista / dx10. Which sucks for those of us with small girly-man monitors that only go to 1280x1024.

:(

DRen72
08-22-07, 08:08 AM
I can't even get it to Force in dx9 or dx10 mode on vistax64 wtf.
With BFG 8800GTS
This sux I want some AA :(I forced 16xAA in Vista using DX9, but I didn't see a difference other than the fact the game slowed down considerably. I stopped messing with it and started playing after a few tries. I have not tried to run it in XP yet.

4q2
08-22-07, 09:36 AM
Someone at B3d says they got AA to work in Vista by forcing dx9 mode and then renaming Bioshock.exe to R6Vegas_Game.exe

http://forum.beyond3d.com/showthread.php?t=43360&page=15

I'm at work now but I'll try it when I get home.

Fats_43
08-22-07, 10:32 AM
yup that does work, but I got an error just clicking a vending machine in game so not sure how stable it makes it.

I wish they would just fix it for dx10 :( this sux, it looks sooo much better ingame with AA on.