nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   Benchmarking And Overclocking (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=24)
-   -   Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible? (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=101455)

gguerra 11-01-07 10:07 AM

Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
Although I've built many boxes I'm new to OC'ing

I am attempting to piece together a system as follows: Sort of on a budget
I'm not a gamer, I want the system for video production, audio, and apps

Questions:
1. Can I OC it to 3Ghz by just upping the FSB i.e. (339 x 9 = 3051) and use a stock cooler
2. Will the cpu air duct fit over a bigger aftermarket cooler? or does the duct make a difference


CPU: Intel Q6600 (Dont know which stepping yet since I'm just placing the order with newegg)

Mobo: ASUS P5K-VM LGA 775 Intel G33 Micro ATX Intel Motherboard
FSB:1333/1066MHz

RAM: Kingston HyperX 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1066 (PC2 8500) Dual Channel Kit
Timing: 5-5-5-15, CAS Latency: 5

Case: Cooler Master: 450PS, 120mm fan intake, 120mm fan exhaust, cpu air duct

Thanks

stncttr908 11-02-07 11:55 AM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
On the stock cooler I'd doubt it. If you have the G0 stepping Q6600 it might be possible, but still unlikely. The duct really doesn't do anything so it's definitely worth installing an aftermarket cooler.

hell_of_doom227 11-02-07 12:47 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
I replaced stock cooler with Zalman 9700. I didn't overclock it yet. CPU idles 28C load 36C

newfiejudd 11-02-07 12:54 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
I have my Q6600 running at 3.2 on air with a TT extreme 120 cooler. It hasn't exceeded 56 degrees C yet. I think i could push it a little bit more but I got a good deal on a QX6850 so that will be going in this weekend.

DiscipleDOC 11-02-07 01:12 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
Quote:

Originally Posted by newfiejudd
I have my Q6600 running at 3.2 on air with a TT extreme 120 cooler. It hasn't exceeded 56 degrees C yet. I think i could push it a little bit more but I got a good deal on a QX6850 so that will be going in this weekend.

What are your bios settings?

fsb = ?
mem = ?
CPU multiplier = ?
Mem timing settings = ?
CMD = ?

Advanced Mem settings:
tRRD = ?
tRC = ?
tWR = ?
tWTR = ?
tREF = ?
tRD = ?
tRFC = ?
Async Latency = ?


Enhanced C1 (C1E) = ?
Exec. Disable Bit = ?
Virtualization Technology = ?
Enhanced Intel Speedstep Technology = ?
LDT Frequency = ?

VOLTAGE:?
Vcore = ?
Memory = ?
1.2 HT = ?
NB Core = ?
SB Core = ?
CPU VTT Core = ?
DDR2 Termination volts = ?
3.3v = ?
5v = ?
12v = ?

DDR2 Controller Ref volt = auto
DDR2 Channel A Ref volt = auto
DDR2 Channel B Ref volt = auto

Nvidia GPU EX = Enabled
SLI Ready Memory = Disabled

Legend 11-02-07 02:06 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
Quote:

Originally Posted by hell_of_doom227
I replaced stock cooler with Zalman 9700. I didn't overclock it yet. CPU idles 28C load 36C

Both the tuniq tower and ultra 120 are far better coolers for the Q6600. The Zalman 9700 is such an overated cooler.

Legend 11-02-07 02:07 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
Quote:

Originally Posted by stncttr908
On the stock cooler I'd doubt it.

It will depend on if he has to raise his Vcore much if any at all. Most likely it will do 3ghz on stock voltages and the stock cooler will have no problem with that.


A few people have gotten even higher on the stock cooler with the G0 stepping.

hell_of_doom227 11-02-07 02:17 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
It does really god job for me...

Legend 11-02-07 02:22 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
Quote:

Originally Posted by hell_of_doom227
It does really god job for me...


Thats cool man, Im not trying to imply that its a bad cooler or anything. Its just that the best coolers for a quad atm seem to be the tuniq tower and the ultra 120.

gguerra 11-02-07 02:27 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
I went ahead and ordered a MASSCOOL 8WA740. Not a high end cooler but it should improve on the Intel HSF. I was planning on leaving the vcore setting at stock levels.

I did a search and found this thread which claims he got 3.6 with stock cooler.. http://www.nvnews.net/vbulletin/show....php?p=1422688

I'm wondering if I will need to change any other settings besides FSB

hell_of_doom227 11-02-07 03:12 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
Quote:

Originally Posted by Legend
Thats cool man, Im not trying to imply that its a bad cooler or anything. Its just that the best coolers for a quad atm seem to be the tuniq tower and the ultra 120.

I agree...

Legend 11-02-07 04:13 PM

Re: Is Q6600 @ 3.0ghz w/stock cooler possible?
 
Quote:

Originally Posted by gguerra
I went ahead and ordered a MASSCOOL 8WA740. Not a high end cooler but it should improve on the Intel HSF. I was planning on leaving the vcore setting at stock levels.

I did a search and found this thread which claims he got 3.6 with stock cooler.. http://www.nvnews.net/vbulletin/show....php?p=1422688

I'm wondering if I will need to change any other settings besides FSB


I doubt seriously that cooler is any better if not worse then the stock heatsink.

For $5 more you would have been far better off with this one.

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16835186134


All times are GMT -5. The time now is 07:53 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.