nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   Crysis (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=59)
-   -   Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet? (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=102244)

hellawaits 11-13-07 06:01 AM

Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
Did some casual testing and found some interesting / upsetting stuff.

I have a Q6600 clocked to 3g and im' using vista x64
i run my game at 1680x1050, all very high except post-processing.

i made a custom autoexec.cfg as well to allow very high / high

when running a certain battle sequence(no spoilers) my quad got an average of 14-17fps (this is when you are being given your mission in the first big battle). when the program ran with only 1 core enabled, that core was constantly at 100% and ran almost identically to my normal game which supposedly was made with multi core in mind. i lost 1 frame. now it averages 13-16 fps.

using just two cores, performance was the same as single core (maybe .5 frame better). neither of the cores were maxed out, and kept fluctuating between 40-60%

i tested it again with all cores enabled and for most of the time, only once core got maxed out, and the second one would just kind of twitch every once in a while. ;) this leads me to believe that we will be most probably be getting a patch or two on launch day. in my opinion, this code was rushed to get gold and meet the release date, but i have faith in crytek .... busting their asses so that when the majority of people get this game, they won't be AS disappointed with the performance. good game so far. my pre-order hasn't come in yet (gets in wed) but i just wanted to test what was available to me NOW.

also of interest ...... the BIGGEST stealer of fps is the cvar that enables object motion blur. that shaved 11 fps off of my pety 24 fps.

mcbacker 11-13-07 06:08 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
Yeap... you're right.... not optimized (YET, i hope!)

http://aycu10.webshots.com/image/325...9733068_rs.jpg

MC

nutcrackr 11-13-07 06:18 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
how can you test cpu usage when you gpu bottleneck the benchmark with ultra settings and high resolution?

Turn the settings to medium or lower, 1024x768 or lower and run the benchmarks again, then try to see if extra cores helps.

SH64 11-13-07 06:22 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
Tbh its no point if the game takes advantage of the extra cores only at low res / lower settings , the cores usage should be at its max even at high res with max settings just like how Lost Planet do.

PaiN 11-13-07 06:29 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
So these "tests" are on the either the demo or beta code?
Thanks, but I say noone make assumtions until we have the actual retail game and maybe a release day or early patch in hand.

Zeus666 11-13-07 06:53 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
Only for this Crysis should be the best game ever:

http://myspacetv.com/index.cfm?fusea...deoid=21703440


Please for who want do test, use this to see which process are currently use each core:
http://www.microsoft.com/technet/sys...sexplorer.mspx

http://img.microsoft.com/library/med...ssExplorer.jpg

3DBrad 11-13-07 06:59 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
Turn all settings (expcept for physics and particles) on low, run at a low resolution (800x600) then test. I get about 30% CPU usage of 4 cores. :(

BioHazZarD 11-13-07 07:32 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
Funny you can find this info on the incrysis wiki section..

-Single core, Dual core, Multi-core and multi-threaded/hyperthreading processors are supported in both 32-bit and 64-bit modes. We do not know how much processor power is needed, though in a recent PC Gamer UK magazine preview Cevat Yerli said an Intel Core 2 Duo E6600, 2GB RAM, and an NVIDIA GeForce 8800 card could run the game at "ultra detail" settings.

- Crysis takes advantage of 64-bit processors although only by using a 64-bit operating system such as Windows XP Pro 64-bit edition or Windows Vista 64-bit edition. According to Cevat Yerli, Crysis will have a 10-15% performance increase per thread running in 64-bit. Thus a dual core processor will run 20-30% faster than a single and a quad will run 40-60% faster than a single.

Zeus666 11-13-07 07:42 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
Quote:

Originally Posted by Spoudazo
Turn all settings (expcept for physics and particles) on low, run at a low resolution (800x600) then test. I get about 30% CPU usage of 4 cores. :(


hi :D

we need to know for sure if the 4 core are used by crysis and NOT by other processes currently running on your machine ;)

for do that try to use process explorer

In this way you can put your mouse over the CPU USAGE HISTORY and it says you which process it is.

Wmplayer.exe
http://img233.imageshack.us/img233/6943/wmplayerhb7.jpg

Firefox.exe
http://img233.imageshack.us/img233/9826/firefoxhc9.jpg



PaintDotNet.exe

http://img233.imageshack.us/img233/8...tdotnetkh0.jpg


We wait your results!!! :)

jeffmd 11-13-07 08:37 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
1 Attachment(s)
Crysis has alot of threads..about 32.. but it seems only 5 or less are actually using cpu time. This was a snapshot during the cpu benchmark (retail).

conroejoe 11-13-07 08:48 AM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
Quote:

Originally Posted by PaiN
So these "tests" are on the either the demo or beta code?
Thanks, but I say noone make assumtions until we have the actual retail game and maybe a release day or early patch in hand.


demo or beta... where have you been - retail has been available since Sunday now. LOL.

SH0DAN 11-13-07 05:42 PM

Re: Crysis *NOT* optimized for Multi-Core, yet?
 
I have seen it (FULL retail) running on a Q6600 @ 3.5Ghz + GTX @ 640/1540/2075 + X-Fi and 2Gb PC8500 4-5-5-15 + 20" Nec WS,and it did not use anymore cpu power then the demo,period.Let me say this again.


Not - a - single - percentage - point - more,then on a fast overclocked E6750 dual core.


Cevat Yerli lied to us all. :rolleyes: :( :headexplode:


All times are GMT -5. The time now is 05:41 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.