nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   Crysis (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=59)
-   -   Stuttering In Crysis (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=102417)

mumstheword 11-15-07 04:38 AM

Stuttering In Crysis
 
Anyone have this problem where the game is running smoothly and when you go to certain areas the fps just drops to 1-3 fps and turns into a slide show? It usually happens when i'm around areas with solid structures. This is the same sh*t that happened in the beta.

I'm running on XP @ 1680x1050 with full very high config. I get a steady 17-19fps in most areas. But for example during Recovery level by the building the fps drops to 1-3fps inside and outside the building. Only way to make it run smoothly is to lower everything to medium or drop the resolution to 1280x800.

It's really odd that there's such a discrepancy in performance.

WeReWoLf 11-15-07 05:33 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
What's odd is it kept crashing for me dx9 mode, dx10 ran fine and dandy.

DRen72 11-15-07 08:04 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
Quote:

Originally Posted by mumstheword
Anyone have this problem where the game is running smoothly and when you go to certain areas the fps just drops to 1-3 fps and turns into a slide show? It usually happens when i'm around areas with solid structures. This is the same sh*t that happened in the beta.

I'm running on XP @ 1680x1050 with full very high config. I get a steady 17-19fps in most areas. But for example during Recovery level by the building the fps drops to 1-3fps inside and outside the building. Only way to make it run smoothly is to lower everything to medium or drop the resolution to 1280x800.

It's really odd that there's such a discrepancy in performance.

I'd say its that you're running the textures too high by using the "Very High" setting while using a 8800GTS-320mb.

dienamite 11-15-07 09:00 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
Yep, on very high the textures take up over 600MB of RAM on your graphics card. You'll need to play with high textures, but even then you'll be going over your 320MB limit a few times per level. :(

Destroy 11-15-07 09:03 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
No stutters here on High. Very High just takes too much power.

conroejoe 11-15-07 09:04 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
Quote:

Originally Posted by mumstheword
Anyone have this problem where the game is running smoothly and when you go to certain areas the fps just drops to 1-3 fps and turns into a slide show? It usually happens when i'm around areas with solid structures. This is the same sh*t that happened in the beta.

I'm running on XP @ 1680x1050 with full very high config. I get a steady 17-19fps in most areas. But for example during Recovery level by the building the fps drops to 1-3fps inside and outside the building. Only way to make it run smoothly is to lower everything to medium or drop the resolution to 1280x800.

It's really odd that there's such a discrepancy in performance.


Im guessing you are running it in Vista? I have no issues like that in XP but in Vista I notice sudden FPS drops (dual boot). Probably the OS fighting for memory... damn bloatware. Everyone should be playing Crysis in XP to gain an extra 10 FPS.

[EOCF] Tim 11-15-07 09:17 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
Yea, your running out of video memory.

Quote:

Originally Posted by conroejoe
Im guessing you are running it in Vista? I have no issues like that in XP but in Vista I notice sudden FPS drops (dual boot). Probably the OS fighting for memory... damn bloatware. Everyone should be playing Crysis in XP to gain an extra 10 FPS.

Can you just PLEASE quit your crap about Vista????!!!! It's in every fricking thread, get lost!

conroejoe 11-15-07 09:19 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
Funny I don't remember you existing in this post till now....

So lets let the OP specificy what OS he's using and you can stop your crying now. :p Who let the kid with the helmet back in?

six_storm 11-15-07 09:33 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
What drivers are you using?

conroejoe 11-15-07 09:36 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
Yea I had to drop the shadows to med using 169.09, but they were fine at high with 169.04. Nvidia has definitely shown a drop in performance with the latest betas again. 169.09 was alot choppier than 169.04 with shadows on high.

mumstheword 11-15-07 10:32 AM

Re: Stuttering In Crysis
 
Quote:

Originally Posted by dienamite
Yep, on very high the textures take up over 600MB of RAM on your graphics card. You'll need to play with high textures, but even then you'll be going over your 320MB limit a few times per level. :(

Sorry, I should have said I have everything on very high except textures which is set to medium. It maxes at 321 mb so I don't think its a memory problem. Even on All high/medium textures I get the stutter.

It's a fairly new XP installation with the latest drivers and the old ones have been cleaned out. I really can't figure out what the cause is. I never have this problem in any other game. I'm dreading having to contact EA or Crysis for support.

Rummy 11-15-07 05:23 PM

Re: Stuttering In Crysis
 
The only time I had slow down is when the ice/snow level started. It was running at 7-8 fps. I went out of the game and went back in and was back up to 30.


All times are GMT -5. The time now is 06:39 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.