nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   Home Theater A/V (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=54)
-   -   only 1 HDMI slot (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=105245)

cheiface777 12-29-07 10:00 AM

only 1 HDMI slot
 
I just got a new HDTV Cable box and a new upconvertible DVD. Both have HDMI - my Tv Mitsubishi 52525 only has 1 hdmi slot. So I assume I use it for the DVD and cables for the HDTV box. Is this right or can I daisy chain them? if so how?

Also with the DVD - HDMI is supposed to carry both audio & Video - so how do i hook the audio to my home theater? (Yamaha HTR 5750) - the pionoeer dvd does not have an optical connection - it has a digital. The Yamaha only digital connection if for the CD - so I guess I can hook the dvd in there?

Please help thanks.
Chief

shabby 12-29-07 10:10 AM

Re: only 1 HDMI slot
 
I would connect the hdtv box with hdmi and the dvd with component, not sure about the hdmi audio part but i believe your receiver would need to have hdmi input for it to work. And yes hook up the dvd to the digital(coaxial) input.

Revs 12-29-07 10:11 AM

Re: only 1 HDMI slot
 
Quote:

Originally Posted by cheiface777
I just got a new HDTV Cable box and a new upconvertible DVD. Both have HDMI - my Tv Mitsubishi 52525 only has 1 hdmi slot. So I assume I use it for the DVD and cables for the HDTV box. Is this right or can I daisy chain them? if so how?

Also with the DVD - HDMI is supposed to carry both audio & Video - so how do i hook the audio to my home theater? (Yamaha HTR 5750) - the pionoeer dvd does not have an optical connection - it has a digital. The Yamaha only digital connection if for the CD - so I guess I can hook the dvd in there?

Please help thanks.
Chief

Hi Cheif. Welcome to NVN :D

Yes, the sound will be sent down the HDMI cable, but I think it's sterio only (not 100% on that though). As for the DVD audio, you'll just have to try it. If it's in 'CD mode' it might only pick up two channels.

evilchris 12-29-07 10:20 AM

Re: only 1 HDMI slot
 
Quote:

Originally Posted by cheiface777
I just got a new HDTV Cable box and a new upconvertible DVD. Both have HDMI - my Tv Mitsubishi 52525 only has 1 hdmi slot. So I assume I use it for the DVD and cables for the HDTV box. Is this right or can I daisy chain them? if so how?

Also with the DVD - HDMI is supposed to carry both audio & Video - so how do i hook the audio to my home theater? (Yamaha HTR 5750) - the pionoeer dvd does not have an optical connection - it has a digital. The Yamaha only digital connection if for the CD - so I guess I can hook the dvd in there?

Please help thanks.
Chief

Optical is digital.

Here is the back of his unit people:

http://www.yamaha.com/yec/products/p...ETYP=RELATION#

That would suck if the Yamaha won't let you map the digital coax to whatever input you want. Your TV also has a digital out, but it too is coax instead of optical:

http://download.jazel.net/misc/filec...961-525_OG.pdf

It looks like your receiver has its digital inputs hard mapped, sucks.

Ruined 12-29-07 01:25 PM

Re: only 1 HDMI slot
 
Quote:

Originally Posted by cheiface777
I just got a new HDTV Cable box and a new upconvertible DVD. Both have HDMI - my Tv Mitsubishi 52525 only has 1 hdmi slot. So I assume I use it for the DVD and cables for the HDTV box. Is this right or can I daisy chain them? if so how?

Why not just get a cheap HDMI switcher?
http://www.monoprice.com/products/pr...seq=1&format=2

Quote:

Also with the DVD - HDMI is supposed to carry both audio & Video - so how do i hook the audio to my home theater? (Yamaha HTR 5750) - the pionoeer dvd does not have an optical connection - it has a digital. The Yamaha only digital connection if for the CD - so I guess I can hook the dvd in there?
Sure, that should work fine. Or, if you want to use the optical on your receiver, get a converter like this:
http://www.monoprice.com/products/pr...seq=1&format=2

Ruined 12-29-07 09:00 PM

Re: only 1 HDMI slot
 
Quote:

Originally Posted by -=Gib-McFragger=-
I would use component for the cable box and HDMI for the DVD player. Remember that the DVD player with NOT upconvert DVD's unless you use HDMI. You will not notice any difference in PQ on your HD cable box if you use good component cables vs an HDMI cable.

True, but if the cable box has DVR capabilities he may be unable to playback/record HDCP protected HD material.

mythy 12-29-07 09:16 PM

Re: only 1 HDMI slot
 
get a oppo HDMI switcher

crainger 12-30-07 01:01 AM

Re: only 1 HDMI slot
 
Yeah a cheap HDMI switch will do if you if you don't want to buy anything big. I have a cheap one I'm using till we move. Works pretty well, has it's own remote and works with my harmony. Can even draw power from USB.

cheiface777 01-03-08 02:50 PM

Re: only 1 HDMI slot
 
Quote:

Originally Posted by Ruined
Why not just get a cheap HDMI switcher?
http://www.monoprice.com/products/pr...seq=1&format=2



Sure, that should work fine. Or, if you want to use the optical on your receiver, get a converter like this:
http://www.monoprice.com/products/pr...seq=1&format=2

Thank you. I had no idea!


All times are GMT -5. The time now is 02:22 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.