nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   mplayer vdpau (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=123095)

gbil 11-14-08 12:55 PM

mplayer vdpau
 
Well I had some time and compiled mplayer with the given script but I get the following:

VDec: vo config request - 1280 x 720 (preferred colorspace: VC1 ADVANCED VDPAU acceleration)
VDec: using VC1 ADVANCED VDPAU acceleration as output csp (no 0)
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [vdpau] 1280x720 => 1280x720 VC1 ADVANCED VDPAU acceleration [zoom]
Error at libvo/vo_vdpau.c:637

and mplayer crashes. Is this because of my gcc version 4.3.2 ?

zander 11-14-08 01:03 PM

Re: mplayer vdpau
 
Possibly. I had poor luck with Debian's gcc-4.3.2 when I experimented with mplayer/vdpau on my system at home yesterday. I found gcc-3.4.6 worked better. I'm told that gcc-4.3.2 has worked well for others, though. Note that mplayer/vdpau are still early development versions, so it's possible that the error you're seeing is a bug/limitation.

Plagman 11-14-08 01:11 PM

Re: mplayer vdpau
 
Certain clips still have trouble playing (i.e. H.264 videos above level 4.1). Did you try the example videos from the README? Those are known to work at least in certain cases.

Quote:

Example Movie Clips:
MPEG: http://inventaaustralia.zftp.com.nyu...3MBPS30sec.mpg
./mplayer -vo vdpau -vc ffmpeg12vdpau MPEGIO3MBPS30sec.mpg

H.264: http://samples.mplayerhq.hu.nyud.net...4/PAFF/Grey.ts
./mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau Grey.ts
http://samples.mplayerhq.hu.nyud.net...1500kbits.h264
./mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau nature_704x576_25Hz_1500kbits.h264

WMV3: http://download.microsoft.com.nyud.n..._Caves_720.exe
(use `unzip` to extract the .exe)
./mplayer -vo vdpau -vc ffwmv3vdpau Amazing_Caves_720.wmv

VC-1: http://samples.mplayerhq.hu.nyud.net..._51_15Mbps.wmv
./mplayer -vo vdpau -vc ffvc1vdpau FlightSimX_720p60_51_15Mbps.wmv

gbil 11-14-08 01:20 PM

Re: mplayer vdpau
 
Quote:

Originally Posted by Plagman (Post 1845079)
Certain clips still have trouble playing (i.e. H.264 videos above level 4.1). Did you try the example videos from the README? Those are known to work at least in certain cases.

Tried VC1 and WMV samples, same result.

Could it also be that I use twinview ?

EDIT: Nope, same thing without twinview. Possibly a compiler or bug in the code I guess.

Plagman 11-14-08 01:24 PM

Re: mplayer vdpau
 
What's your GPU?

Dragoran 11-14-08 01:25 PM

Re: mplayer vdpau
 
Quote:

Originally Posted by gbil (Post 1845091)
Tried VC1 and WMV samples, same result.

Could it also be that I use twinview ?

Try MPEG-1/2 or H264.

The patch marks VC1 and WMV3 "status buggy" while H264 and MPEG-1/2 as "status working" in codecs.conf (might be a reason behind that ;) )

gbil 11-14-08 01:41 PM

Re: mplayer vdpau
 
Quote:

Originally Posted by Dragoran (Post 1845098)
Try MPEG-1/2 or H264.

The patch marks VC1 and WMV3 "status buggy" while H264 and MPEG-1/2 as "status working" in codecs.conf (might be a reason behind that ;) )

Yep that was the problem, MPEG and H264 played fine.

First impressions:

MPEG: - normal mplayer with xv output used about 10% cpu
- mplayer with vdpau and relative coded used about 3% cpu

H264: - normal mplayer used about 66% cpu
- mplayer with vpdau used *just* 10% !!!!!!!!!!!!

That's a hell of a difference! Can't wait to see the patches in mainline mplayer


BTW, I have 2 x 8800GT 512MB cards.

Plagman 11-14-08 01:52 PM

Re: mplayer vdpau
 
Your GPUs don't support VC-1/WMV3 playback; from the sticky:

Quote:

VC-1 support in NVIDIA's VDPAU implementation currently requires GeForce
9300 GS, GeForce 9200M GS, GeForce 9300M GS, or GeForce 9300M GS.

gbil 11-14-08 01:53 PM

Re: mplayer vdpau
 
Quote:

Originally Posted by Plagman (Post 1845135)
Your GPUs don't support VC-1/WMV3 playback; from the sticky:

Somehow I missed that !!!

jcornwall 11-14-08 02:01 PM

Re: mplayer vdpau
 
The 8800 GTX isn't supported? :(

It's not even that old.

zander 11-14-08 02:20 PM

Re: mplayer vdpau
 
Unfortunately, the original (G80 based) GeForce 8800 GTX does not have the necessary video hardware.

txf 11-14-08 02:23 PM

Re: mplayer vdpau
 
Quote:

Originally Posted by jcornwall (Post 1845153)
The 8800 GTX isn't supported? :(

It's not even that old.

Isn't that card the very first 8 series to come out? That card does not have a hardware purevideoHD decoder, which is probably why it isn't on that list.


All times are GMT -5. The time now is 03:39 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.