nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58) (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=133593)

[NRG]Sonic 05-27-09 08:15 PM

Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58)
 
Hi,

My PC is an Alienware Area-51 750i X58 with a Flextronics NVIDIA GTX 260, ASUS X58 Motherboard P6T Deluxe, Intel i7-920 CPU@2.66GHz and 6GB DDR3 RAM. My TFT is a LG Flatron M228WD, connected to the PC via HDMI and Line-out(?).

The computer is used with the 64bit versions of Ubuntu 8.10 and 9.04. On a freshly installed system the sound works flawless, but as soon as the official nvidia driver is installed and activated, the sound volume becomes so low it's barely audible. This happens both with the drivers shipped by Ubuntu as well as the latest beta drivers 185.18.10. Also tried everything under Ubuntu 32bit, but it's the same there. Cranking up all levers in Alsa Mixer GUI also doesn't lead to satisfactory volume levels. The problem affects the headphone as well, i.e. the TFT speakers aren't the only ones being barely audible.

With the nvidia driver installed, commenting out the line

Code:

Driver        "nvidia"
in /etc/X11/xorg.conf will give me the sound back, at the expense of 3D acceleration. So it's either sound or 3D for me! Why does the activated nvidia driver decrease the sound volume and what can I do against it (apart from disabling it)? Any help would be extremely appreciated!



Here is some information about my system. If you need more, don't hesitate to ask!


xorg.conf before installing nvidia driver (Ubuntu default):

Code:

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#  sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Device"
        Identifier        "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier        "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier        "Default Screen"
        Monitor                "Configured Monitor"
        Device                "Configured Video Device"
EndSection


xorg.conf when letting Ubuntu install and configure nvidia driver:

Code:

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#  sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Monitor"
        Identifier        "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier        "Default Screen"
        Monitor                "Configured Monitor"
        Device                "Configured Video Device"
        DefaultDepth        24
EndSection

Section "Module"
        Load        "glx"
EndSection

Section "Device"
        Identifier        "Configured Video Device"
        Driver        "nvidia"
        Option        "NoLogo"        "True"
EndSection


xorg.conf when manually installing latest beta driver 185.18.10 and letting the installer configure it:

Code:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder58)  Mon May 11 20:05:22 PDT 2009

Section "ServerLayout"
    Identifier    "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
    Load          "dbe"
    Load          "extmod"
    Load          "type1"
    Load          "freetype"
    Load          "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier    "Mouse0"
    Driver        "mouse"
    Option        "Protocol" "auto"
    Option        "Device" "/dev/psaux"
    Option        "Emulate3Buttons" "no"
    Option        "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier    "Keyboard0"
    Driver        "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier    "Monitor0"
    VendorName    "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync      28.0 - 33.0
    VertRefresh    43.0 - 72.0
    Option        "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Device0"
    Driver        "nvidia"
    VendorName    "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Screen0"
    Device        "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection    "Display"
        Depth      24
    EndSubSection
EndSection


Information about my ALSA configuration when no proprietary driver present:
http://www.alsa-project.org/db/?f=af...cb01b336cd518b

Information about my ALSA configuration with latest beta driver:
http://www.alsa-project.org/db/?f=43...5b6e93487d9f37

[NRG]Sonic 05-27-09 08:15 PM

Re: Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58)
 
lspci -nnv

Code:

00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation X58 I/O Hub to ESI Port [8086:3405] (rev 12)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:836b]
        Flags: fast devsel
        Capabilities: <access denied>

00:01.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation X58 I/O Hub PCI Express Root Port 1 [8086:3408] (rev 12)
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: pcieport-driver
        Kernel modules: shpchp

00:03.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation X58 I/O Hub PCI Express Root Port 3 [8086:340a] (rev 12)
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=0
        I/O behind bridge: 0000a000-0000afff
        Memory behind bridge: f8000000-fbafffff
        Prefetchable memory behind bridge: 00000000d0000000-00000000dfffffff
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: pcieport-driver
        Kernel modules: shpchp

00:07.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation X58 I/O Hub PCI Express Root Port 7 [8086:340e] (rev 12)
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: pcieport-driver
        Kernel modules: shpchp

00:10.0 PIC [0800]: Intel Corporation X58 Physical and Link Layer Registers Port 0 [8086:3425] (rev 12)
        Flags: fast devsel
        Capabilities: <access denied>

00:10.1 PIC [0800]: Intel Corporation X58 Routing and Protocol Layer Registers Port 0 [8086:3426] (rev 12)
        Flags: fast devsel

00:13.0 PIC [0800]: Intel Corporation X58 I/O Hub I/OxAPIC Interrupt Controller [8086:342d] (rev 12) (prog-if 20)
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Memory at fec8a000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
        Capabilities: <access denied>

00:14.0 PIC [0800]: Intel Corporation X58 I/O Hub System Management Registers [8086:342e] (rev 12)
        Flags: fast devsel
        Capabilities: <access denied>

00:14.1 PIC [0800]: Intel Corporation X58 I/O Hub GPIO and Scratch Pad Registers [8086:3422] (rev 12)
        Flags: fast devsel
        Capabilities: <access denied>

00:14.2 PIC [0800]: Intel Corporation X58 I/O Hub Control Status and RAS Registers [8086:3423] (rev 12)
        Flags: fast devsel
        Capabilities: <access denied>

00:14.3 PIC [0800]: Intel Corporation X58 I/O Hub Throttle Registers [8086:3438] (rev 12)
        Flags: fast devsel

00:1a.0 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #4 [8086:3a37]
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 16
        I/O ports at 9800 [size=32]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1a.1 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #5 [8086:3a38]
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 21
        I/O ports at 9880 [size=32]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1a.2 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #6 [8086:3a39]
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 19
        I/O ports at 9c00 [size=32]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1a.7 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB2 EHCI Controller #2 [8086:3a3c] (prog-if 20)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 18
        Memory at f7fff000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: ehci_hcd

00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller [8086:3a3e]
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82ea]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 22
        Memory at f7ff8000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: HDA Intel
        Kernel modules: snd-hda-intel

00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Port 1 [8086:3a40]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Bus: primary=00, secondary=07, subordinate=07, sec-latency=0
        Prefetchable memory behind bridge: 00000000f6f00000-00000000f6ffffff
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: pcieport-driver
        Kernel modules: shpchp

00:1c.2 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Port 3 [8086:3a44]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Bus: primary=00, secondary=06, subordinate=06, sec-latency=0
        I/O behind bridge: 0000d000-0000dfff
        Memory behind bridge: fbd00000-fbdfffff
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: pcieport-driver
        Kernel modules: shpchp

00:1c.4 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Port 5 [8086:3a48]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Bus: primary=00, secondary=05, subordinate=05, sec-latency=0
        I/O behind bridge: 0000c000-0000cfff
        Memory behind bridge: fbc00000-fbcfffff
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: pcieport-driver
        Kernel modules: shpchp

00:1c.5 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Port 6 [8086:3a4a]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Bus: primary=00, secondary=04, subordinate=04, sec-latency=0
        I/O behind bridge: 0000b000-0000bfff
        Memory behind bridge: fbb00000-fbbfffff
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: pcieport-driver
        Kernel modules: shpchp

00:1d.0 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #1 [8086:3a34]
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 23
        I/O ports at 9080 [size=32]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1d.1 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #2 [8086:3a35]
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 19
        I/O ports at 9400 [size=32]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1d.2 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #3 [8086:3a36]
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 18
        I/O ports at 9480 [size=32]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1d.7 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB2 EHCI Controller #1 [8086:3a3a] (prog-if 20)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 23
        Memory at f7ffe000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: ehci_hcd

00:1e.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801 PCI Bridge [8086:244e] (rev 90) (prog-if 01)
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Bus: primary=00, secondary=08, subordinate=08, sec-latency=32
        I/O behind bridge: 0000e000-0000efff
        Memory behind bridge: fbe00000-fbefffff
        Capabilities: <access denied>

00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation 82801JIR (ICH10R) LPC Interface Controller [8086:3a16]
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0
        Capabilities: <access denied>
        Kernel modules: iTCO_wdt

00:1f.2 IDE interface [0101]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) 4 port SATA IDE Controller [8086:3a20] (prog-if 8f [Master SecP SecO PriP PriO])
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0, IRQ 20
        I/O ports at 8000 [size=8]
        I/O ports at 7c00 [size=4]
        I/O ports at 7880 [size=8]
        I/O ports at 7800 [size=4]
        I/O ports at 7480 [size=16]
        I/O ports at 7400 [size=16]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: ata_piix

00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) SMBus Controller [8086:3a30]
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: medium devsel, IRQ 11
        Memory at f7ffd000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256]
        I/O ports at 0400 [size=32]
        Kernel modules: i2c-i801

00:1f.5 IDE interface [0101]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) 2 port SATA IDE Controller [8086:3a26] (prog-if 85 [Master SecO PriO])
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d4]
        Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0, IRQ 20
        I/O ports at 9000 [size=8]
        I/O ports at 8c00 [size=4]
        I/O ports at 8880 [size=8]
        I/O ports at 8800 [size=4]
        I/O ports at 8480 [size=16]
        I/O ports at 8400 [size=16]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: ata_piix

02:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation GT200 [GTX260-216] [10de:05e2] (rev a1)
        Subsystem: nVidia Corporation Device [10de:0585]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 24
        Memory at fa000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
        Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
        Memory at f8000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=32M]
        I/O ports at ac00 [size=128]
        [virtual] Expansion ROM at fba80000 [disabled] [size=512K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: nvidia
        Kernel modules: nvidia, nvidiafb

04:00.0 Ethernet controller [0200]: Marvell Technology Group Ltd. 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller [11ab:4364] (rev 12)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:81f8]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 2295
        Memory at fbbfc000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        I/O ports at b800 [size=256]
        Expansion ROM at fbbc0000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: sky2
        Kernel modules: sky2

05:00.0 IDE interface [0101]: Marvell Technology Group Ltd. 88SE6121 SATA II Controller [11ab:6121] (rev b2) (prog-if 8f [Master SecP SecO PriP PriO])
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8212]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
        I/O ports at cc00 [size=8]
        I/O ports at c880 [size=4]
        I/O ports at c800 [size=8]
        I/O ports at c480 [size=4]
        I/O ports at c400 [size=16]
        Memory at fbcffc00 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: pata_marvell

06:00.0 Ethernet controller [0200]: Marvell Technology Group Ltd. 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller [11ab:4364] (rev 12)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:81f8]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 2296
        Memory at fbdfc000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        I/O ports at d800 [size=256]
        Expansion ROM at fbdc0000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: sky2
        Kernel modules: sky2

08:02.0 FireWire (IEEE 1394) [0c00]: VIA Technologies, Inc. VT6306 Fire II IEEE 1394 OHCI Link Layer Controller [1106:3044] (rev c0) (prog-if 10)
        Subsystem: VIA Technologies, Inc. VT6306 Fire II IEEE 1394 OHCI Link Layer Controller [1106:3044]
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 18
        Memory at fbeff000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
        I/O ports at ec00 [size=128]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: ohci1394
        Kernel modules: firewire-ohci, ohci1394


[NRG]Sonic 05-29-09 04:20 PM

Re: Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58)
 
*bump*

nobody an idea?

junksiu 05-29-09 06:13 PM

Re: Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58)
 
I believe such an high end machine come with Vista also, does it has the same problem when running windows?

[NRG]Sonic 05-29-09 08:12 PM

Re: Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58)
 
Yes, the machine came shipped with Vista and sound worked flawlessly under Windows.

As a matter of fact, sound does work under Ubuntu too, but when the nvidia driver is activated the volume becomes inaudibly low. Strange!

JaXXoN 05-29-09 08:33 PM

Re: Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58)
 
Please post a full "nvidia-bug-report.log": boot you system, login as user,
then open a shell and login as root (i.e. with "su -") and then type
"nvidia-bug-report.sh". This will generates the log file which hopefully
provides the clues to the fix the problem.

regards

Bernhard

[NRG]Sonic 05-30-09 02:35 PM

Re: Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58)
 
1 Attachment(s)
Hi Bernhard,

thanks for your suggestion! The report is attached to this post. (compressed because it exceeds the forum's size limit by 1%) It was compiled unter Ubuntu 9.04 (64bit) with the default Nvidia driver 180.44 installed and running.

It seems that the /var/log/Xorg.0.log included in the report mentioned some incompatibilities with my LG monitor. Since I'm using its internal speakers I'm wondering whether my TFT has something to do with this issue. Unfortunately I have no other monitor/speakers near me to test whether their sound volume drops too.

[NRG]Sonic 05-30-09 03:17 PM

Re: Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58)
 
I just made a crucial observation:

The sound output through my headphones is always comfortably high, with no change whatsoever when enabling/disabling the Nvidia driver. There are two green jacks on my computer, one on the front (for headphones) and one on the back (for my TFT). Surprisingly, with the headphones, the sound is always comfortably high regardless into which of the two jacks it is plugged.

Therefore my TFT (LG Flatron M228WD) seems to be the problem in some way. But WHY doesn't it emit any sound when the Nvidia driver is loaded, whereas the headphones (during the same session and same audio jack) do??

oldcpu 05-30-09 04:02 PM

Re: Sound not working when Nvidia driver in use (GTX 260, ASUS P6T Intel X58)
 
I own an Asus P6T Deluxe V2 (Intel X58) with an Asus GTX 260 graphic card, and sound works. I am running a 64-bit openSUSE-11.1 with KDE-3.5.10. I have my TFT (a 25.5 Samsung) connected via a hardware KVM switch. I do not have special desktop effects nor 3D enabled. I have the proprietary Nvidia 180.51 graphic driver loaded.


All times are GMT -5. The time now is 04:08 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.