nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=140768)

gnumdk 11-01-09 03:14 AM

ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
1 Attachment(s)
Here logs:
Backtrace:
0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x3b) [0x809fb4b]
1: /usr/bin/X (0x8048000+0x54b35) [0x809cb35]
2: (vdso) (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0xb783b40c]
Segmentation fault at address 0x992c9400

Fatal server error:
Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting


Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

[root@archlinux pkg]# cat /proc/driver/nvidia/cards/0
Model: GeForce 9600 GT
IRQ: 16
Video BIOS: 62.94.82.00.05
Card Type: PCI-E
DMA Size: 40 bits
DMA Mask: 0xffffffffff
Bus Location: 01.00.0

[root@archlinux pkg]# cat /proc/driver/nvidia/version
NVRM version: NVIDIA UNIX x86 Kernel Module 190.42 Tue Oct 20 20:18:32 PDT 2009
GCC version: gcc-Version 4.4.2 (GCC)

[root@archlinux pkg]# pacman -Q xorg-server
xorg-server 1.7.1-1
[root@archlinux pkg]# pacman -Q kernel26
kernel26 2.6.31.5-1

Xorg conf:
Option "NoLogo" "True"
Option "RenderAccel" "True"

geki 11-01-09 04:59 AM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
I get an hard lockup at start with a 6600 GT on x86-64 arch. The keyboard LEDs blink and then I see the Nvidia Logo. Nice feature. ;)
That is on Gentoo with same software versions.

And the /dev/nvidia* devices are not created here. A well, maybe unrelated.

wantilles 11-01-09 07:14 AM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
Try this xorg.conf:

Code:

Section "ServerFlags"
        Option                "AutoAddDevices"                "False"
EndSection

Section "ServerLayout"
        Identifier        "Default Layout"
        Screen                "Default Screen"
        InputDevice        "Generic Keyboard"
        InputDevice        "Configured Mouse"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier        "Generic Keyboard"
        Driver                "kbd"
        Option                "CoreKeyboard"
        Option                "XkbRules"                        "xorg"
        Option                "XkbModel"                        "pc105"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier        "Configured Mouse"
        Driver                "mouse"
        Option                "CorePointer"
        Option                "Device"                        "/dev/input/mice"
        Option                "Protocol"                        "ExplorerPS/2"
        Option                "ZAxisMapping"                        "4 5"
        Option                "Emulate3Buttons"                "true"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier        "My Monitor"
        Option                "DPMS"                                "True"
        Option                "DPI"                          "96 x 96"
EndSection

Section "Device"
        Identifier        "My Graphics Card"
        Driver                "nvidia"
        VendorName        "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier        "Default Screen"
        Device                "My Graphics Card"
        Monitor                "My Monitor"
        DefaultDepth        24
        SubSection "Display"
                Depth                24
                Modes                "1280x1024"
                Viewport        0 0
        EndSubSection
        Option                "DPI"                          "96 x 96"
        Option                "AddARGBGLXVisuals"                "true"
        Option                "TripleBuffer"                        "true"
EndSection

Section "Extensions"
        Option              "Composite"                          "enable"
EndSection


gnumdk 11-01-09 05:59 PM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
Downgrade to Xorg 1.6.3.901 fix my problem...

So 2 solutions:
- nvidia bug with xorg 1.7
- xorg 1.7 bug

How to track down problem?

matthewbauer 11-01-09 07:29 PM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
Where'd you get xorg 1.7? It's not in the repos.

kernel_daemon 11-02-09 02:32 AM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
Same here - Arch x86, Nvidia 190.42 and xorg-1.7.1 = Seg fault.
Downgrading to xorg 1.6.3.

gnumdk 11-02-09 04:11 AM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
Quote:

Originally Posted by matthewbauer (Post 2115356)
Where'd you get xorg 1.7? It's not in the repos.

extra/xorg-server 1.7.1-1 (xorg)
X.Org X servers

gnumdk 11-02-09 04:13 AM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
Quote:

Originally Posted by kernel_daemon (Post 2115478)
Same here - Arch x86, Nvidia 190.42 and xorg-1.7.1 = Seg fault.
Downgrading to xorg 1.6.3.


Here at work with same driver/xorg version and GeForce 9500 GT: No problem :(

kernel_daemon: what card do you have?

mkyral 11-02-09 04:29 AM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by kernel_daemon (Post 2115478)
Same here - Arch x86, Nvidia 190.42 and xorg-1.7.1 = Seg fault.
Downgrading to xorg 1.6.3.

It happen to me as well. Looks like it crashes in gtk applications only.
I'm running KDE4, everything is OK, but working in gimp is not possible now and read emails in Thunderbird is risky :-(

I had not time to downgrade to 1.6.x yet.

Gentoo, xorg 1.7.1, Nvidia 190.42

Code:

Backtrace:
0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x28) [0x4a3708]
1: /usr/bin/X (0x400000+0x6f6b9) [0x46f6b9]
2: /lib/libpthread.so.0 (0x3777200000+0xea40) [0x377720ea40]
3: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so (0x7f823151a000+0xa4aa2) [0x7f82315beaa2]
4: /usr/lib64/xorg/modules/libwfb.so (wfbPadPixmap+0xbb) [0x7f82310e906b]
5: /usr/lib64/xorg/modules/libwfb.so (wfbValidateGC+0x301) [0x7f82310e93e1]
6: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so (0x7f823151a000+0x349ad1) [0x7f8231863ad1]
7: /usr/bin/X (0x400000+0xd3cfa) [0x4d3cfa]
8: /usr/bin/X (ValidateGC+0x24) [0x44b404]
9: /usr/bin/X (0x400000+0x3dc88) [0x43dc88]
10: /usr/bin/X (0x400000+0x3fd5c) [0x43fd5c]
11: /usr/bin/X (0x400000+0x2510b) [0x42510b]
12: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xfd) [0x377661ea3d]
13: /usr/bin/X (0x400000+0x24cb9) [0x424cb9]
Segmentation fault at address 0x7f8223445000

Fatal server error:
Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting


Please consult the The X.Org Foundation support
        at http://wiki.x.org


Ochi 11-02-09 05:36 AM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
Hmm, I'm also experiencing segfaults on Arch x64 with Xorg 1.7.1 and nvidia 190.42, but with a very specific repro in my case.

I'm having a separate X screen setup with three screens (two screens - "left" and "middle" - on a 260 GTX and one screen - "right" - on a 8800 GTS). X starts up alright and moving the pointer between the "middle" and "right" screens works fine. But when moving the pointer between the "left" and "middle" screens (both on the 260 GTX), the pointer starts jumping between them like crazy, hundereds of similar Xorg log messages are written and eventually X will segfault. Here's the full log:

http://pastebin.com/f40ed18d7

Schnouki 11-02-09 06:15 AM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
1 Attachment(s)
I had a segfault too with latest xorg-server and nvidia-190.42.

On the Arch Linux BBS, jxy found that it was related to the "TwinViewXineramaInfoOrder" option : http://bbs.archlinux.org/viewtopic.p...648490#p648490

I first commented this line, and it worked. Now I have changed it from "DFP, CRT, TV" to just "DFP", and it works too.
Since everything worked fine with the 185.36 driver, this is probably a regression in the 190.42 driver...

kernel_daemon 11-02-09 06:44 AM

Re: ArchLinux, xorg 1.7, Nvidia 190.42 => segfault
 
Quote:

Originally Posted by gnumdk (Post 2115515)
Here at work with same driver/xorg version and GeForce 9500 GT: No problem :(

kernel_daemon: what card do you have?

I have 9800GT, and as mkyral said it happens in GTK apps, especially if I start thunderbird and it crashes after some seconds.


All times are GMT -5. The time now is 08:44 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.