nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA FreeBSD (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=47)
-   -   Driver 190.40 GeForce GT 240M xorg-1.6.1 hangs on X session exit (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=141160)

swizard 11-10-09 12:33 PM

Driver 190.40 GeForce GT 240M xorg-1.6.1 hangs on X session exit
 
1 Attachment(s)
Problem with recent 190.40 driver on Acer Aspire 5739G laptop.

The first problem was with invalid EDID response:

Code:

(--) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0): --- EDID for AUO (DFP-0) ---
snip
(--) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0): Detailed Timings:
(--) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0):  1366 x 768  @ 60 Hz
(--) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0):    Pixel Clock      : 69.50 MHz
(--) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0):    HRes, HSyncStart : 1366, 1414
(--) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0):    HSyncEnd, HTotal : 1446, 1437
(--) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0):    VRes, VSyncStart : 768, 771
(--) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0):    VSyncEnd, VTotal : 775, 806
(--) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0):    H/V Polarity    : -/-

For which the driver complains:
Code:

WW) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0):    Mode is rejected: This mode's horizontal sync end (1446)
(WW) Nov 10 17:37:02 NVIDIA(0):    exceeds the horizontal total size (1437).

After some googling I managed to force it works with following xorg config:

Code:

Section "Monitor"
  Identifier  "DFP-0"
  VendorName  "AUO"
  ModelName  "AUO"
  DisplaySize    340 190
  HorizSync      48.4 - 48.4
  VertRefresh    60.0 - 60.0
  Option      "DPMS"
  Modeline "1366x768_60.00" 69.5  1366 1414 1446 1447  768 771 775 806  -HSync +Vsync
EndSection

Section "Device"
    Identifier "GT 240M"
    VendorName "nvidia"
    Driver  "nvidia"
    BusID  "PCI:1:0:0"
    Option  "ModeValidation" "NoDFPNativeResolutionCheck"
    Option  "ExactModeTimingsDVI" "true"
EndSection

Section "Screen"
  Identifier "Screen0"
  Device    "GT 240M"
  Monitor    "DFP-0"
  DefaultDepth  24
  SubSection "Display"
      Depth    24
      Modes  "1366x768_60"
  EndSubSection
EndSection

The second problem is that after quitting xorg the black screen appears and whole system hangs. I don't know how to fix or debug it, maybe the driver bug?

nvidia-bug-report.log is attached.


All times are GMT -5. The time now is 12:37 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.