nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Laptop started displaying garbage. Permanently. (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=150122)

rtcm 04-17-10 06:12 PM

Laptop started displaying garbage. Permanently.
 
1 Attachment(s)
I have a Dell Latitude D630 with a Quadro NVS 135 which I've been using Linux on for the last two and half years mostly without problems.

Some minutes ago, while browsing the web and compiling some stuff in the background, the display got corrupted and did not update. I turned the laptop off and back on. Unfortunately, the display seems to have got stuck in that corrupted state even when it boots (i.e. in the BIOS). Linux boots OK but the Nvidia driver doesn't load. I don't have Windows installed to test.

Since it still works I logged in through SSH and got some info. This is what showed up at the time it "crashed":
Code:

Apr 17 21:48:57 localhost kernel: NVRM: Xid (0001:00): 13, 0001 00000000 00005097 0000194c 00000000 00000080
Apr 17 21:48:57 localhost kernel: NVRM: Xid (0001:00): 6, PE007e
Apr 17 21:48:57 localhost kernel: NVRM: Xid (0001:00): 6, PE007e 0f04 41000000 00000000 00000000 00000000
Apr 17 21:48:57 localhost kernel: NVRM: Xid (0001:00): 6, PE007e
Apr 17 21:48:57 localhost kernel: NVRM: Xid (0001:00): 6, PE007e
Apr 17 21:48:57 localhost kernel: NVRM: Xid (0001:00): 6, PE007e
Apr 17 21:48:57 localhost kernel: NVRM: Xid (0001:00): 6, PE007e
Apr 17 21:48:57 localhost kernel: NVRM: Xid (0001:00): 6, PE007e

Then this shows up when the nvidia kernel module loads:

Code:

Apr 17 22:33:22 localhost kernel: NVRM: failed to copy vbios to system memory.
Apr 17 22:33:22 localhost kernel: NVRM: RmInitAdapter failed! (0x30:0xffffffff:868)
Apr 17 22:33:22 localhost kernel: NVRM: rm_init_adapter(0) failed

Has the graphics chip died? The remaining hardware seems to be working.

Thanks for any help,
Rui

ledoc 04-17-10 08:14 PM

Re: Laptop started displaying garbage. Permanently.
 
Looks like the GPU is toast.

The NVS 135M is a G86M, right? That means it was faulty anyway, like all other G84 and G86 (google for it if you don't know what I'm talking about). You should probably contact Dell and see if they fix it for free, even if you're out of warranty (nvidia should pay).

gradinaruvasile 04-18-10 04:28 PM

Re: Laptop started displaying garbage. Permanently.
 
Im sure its toast. I have that model and it kicked the bucket too.
The difference was that i had the screen divided in 2 horizontally and i had the same image on both sides - first it happened a few times and when rebooted it went away but any remotely GPU intensive operation made it happen again after a random amount of time.
And once just stuck in that state - i had Ubuntu 9.04+Windows XP on it - both showed the same symptoms.

It is my work laptop and it was fixed free of charge - AFAIK Dell extended the warranty on this model to 5-6 years for issues like this. Google around. No need to go into stuff what OS was on it, i just removed the HDD (it contained possibly sensitive information, but i would done it the same way if it was mine too).

rtcm 04-18-10 05:17 PM

Re: Laptop started displaying garbage. Permanently.
 
Thanks for the replies. I'm going to follow up with Dell's technical support according to http://en.community.dell.com/dell-bl...t-details.aspx


All times are GMT -5. The time now is 06:45 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.