nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Severe slowness after switching to 256.44 (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=154438)

Tomasu 08-24-10 11:12 PM

Severe slowness after switching to 256.44
 
After running with 256.44 for a few hours, graphics gets super slow. Like switching windows takes on the order of /seconds/ even just switching focus to a different existing window can take a second or more.

I have found that switching to a vt and back will temporarily speed things back up, but it only lasts for a little while. cpu usage doesn't seem out of the ordinary, nor does memory use. 2G out of 4G used, either with lots of (actual) free mem, or with it all filled with cache.

In case it helps, my nvidia-bug-report log is here

TL;DR log details:
Distro: Debian Sid
Kernel: liquorix based 2.6.35 amd64
X: X.Org X Server 1.7.7
Nvidia drivers: 256.44 amd64
Desktop: KDE with kwin gl compositing
Monitor1: 24" 1920x1080p LCD
Monitor2: 21" 1600x1200 CRT
Desktop Setup: Primary Monitor1 / Monitor2 RightOf Monitor1

Licaon 08-25-10 03:59 AM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
disabling composition helps?

Tomasu 08-25-10 04:18 AM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
Yeah, that also helps. Been running with compositing off all day because the machine becomes /useless/ after a few minutes.

I don't know with which driver version it started with, It's been a while since I used my desktop this much.

Licaon 08-25-10 02:26 PM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
Quote:

Originally Posted by Tomasu (Post 2307498)
Yeah, that also helps. Been running with compositing off all day because the machine becomes /useless/ after a few minutes.

since Kwin composition keeps evolving i won't excerp KDE as an inocent party ;)

I heard some improvements have been made in KDE 4.5, i presume now you are running 4.4.5 ( as i do too with liquorix kernel too, but without these issues ) so maybe in the future things might get better.

Tomasu 08-25-10 10:04 PM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
The reason I suspect the driver is because I run an almost identical setup, with one difference, it has an intel gpu. And it doesn't happen there. So by order of elimination theres only one thing left, the nvidia gpu and its driver.

Licaon 08-26-10 12:18 PM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
Quote:

Originally Posted by Tomasu (Post 2307934)
The reason I suspect the driver is because I run an almost identical setup, with one difference, it has an intel gpu. And it doesn't happen there. So by order of elimination theres only one thing left, the nvidia gpu and its driver.

and you have the same effects active?

Tomasu 08-26-10 12:28 PM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
Quote:

Originally Posted by Licaon (Post 2308203)
and you have the same effects active?

Pretty sure. I might actually have more active on my laptop.

Tomasu 08-28-10 01:30 PM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
It seems even with compositing off, it still gets slow. It just takes longer.

xrestop shows about 100MB of pixmaps. That doesn't seem that unreasonable, at least not out of the ordinary, and the machine has plenty of free ram still. No excess cpu use, but switching windows takes half of a second, to a couple seconds.

It is very annoying.

Licaon 08-29-10 05:59 AM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
Quote:

Originally Posted by Tomasu (Post 2308976)
It seems even with compositing off, it still gets slow. It just takes longer.

try 256.52 now that is out, says something about leaks that might help you

Tomasu 08-29-10 08:34 AM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
Quote:

Originally Posted by Licaon (Post 2309222)
try 256.52 now that is out, says something about leaks that might help you

I'll install them today and see how it goes. Thanks for the heads up.

Tomasu 09-06-10 06:34 PM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
Quote:

Originally Posted by Tomasu (Post 2309262)
I'll install them today and see how it goes. Thanks for the heads up.

Same problem. I just hope this is fixed soon. kwin+compositing is now smooth as butter on my laptop with 2.6.36-rc3.

Tomasu 09-12-10 06:51 AM

Re: Severe slowness after switching to 256.44
 
Yeah, 256.52 doesn't help. And as mentioned before, even with compositing off, after a few hours (5-10) it still gets slow. Switching to a VT helps get most of the performance back, but its just going to get slow again.


All times are GMT -5. The time now is 12:02 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.