nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Cannot set fan speed below 55% on 295.40 drivers. Previously worked. (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=178202)

crushcardinale 04-13-12 05:31 AM

Cannot set fan speed below 55% on 295.40 drivers. Previously worked.
 
1 Attachment(s)
With the previous drivers I was able to lower the fan speed of my GPU to 20%. Now I can only set it to 55% (the default speed after X is started) or higher. None of the following methods work:

a) Setting the fan speed in the nvidia-settings GUI. Any value I try below 55%, it just sets back to 55%.

b)
Code:

nvidia-settings -a "[gpu:0]/GPUFanControlState=1" -a "[fan:0]/GPUCurrentFanSpeed=20"
Output:
Code:

  Attribute 'GPUFanControlState' (NightFury:0[gpu:0]) assigned value 1.

  Attribute 'GPUCurrentFanSpeed' (NightFury:0[fan:0]) assigned value 20.

But the fan speed remains the same if I try to set it below 55% (I can hear it so and I can check it in the nvidia-settings GUI).

c) "nvclock -f -F 20" previously worked, but now I get a segmentation fault. I know nvclock isn't something officially supported, but I thought you should know anyway.

I want to mention that the GPU temperature is not an issue. Previously with 20% fan speed it would stay around 55C. Now it's at 47C.

I have attached the output from nvidia-bug-report.sh

jcdole 05-05-12 12:37 PM

Re: Cannot set fan speed below 55% on 295.40 drivers. Previously worked.
 
Same problem.

see : http://www.nvnews.net/vbulletin/newr...reply&t=179766


/usr/bin/nvidia-settings -t --query GPUCoreTemp is working
/usr/bin/nvidia-settings -t --query GPUCoreTemp is working
but
nvidia-settings -a "[gpu:0]/GPUFanControlState=1" -a "[fan:0]/GPUCurrentFanSpeed=20" is not working.


Code:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 295.49  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-07.nvidia.com)  Tue May  1 00:54:24 PDT 2012

########################################################
#                                                                                        #
#                                                                                        #
#        /etc/X11/Xorg.conf                                                        #
#                                                                                        #
#                                                                                        #
########################################################
#
# Configuration manuelle
#
########################################################
# RPM Fusion - nvidia-xorg.conf
#

Section "ServerLayout"
    Identifier    "Default Layout"
    Screen        "Default Screen" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier    "Keyboard0"
    Driver        "keyboard"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier    "Mouse0"
    Driver        "mouse"
    Option        "Protocol" "auto"
    Option        "Device" "/dev/psaux"
    Option        "Emulate3Buttons" "no"
    Option        "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Videocard0"
    Driver        "nvidia"
    VendorName    "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 6800 GS"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    Device        "Videocard0"
# initial    Option        "Coolbits" "4"
    Option        "Coolbits" "5"
    SubSection    "Display"
        Modes      "nvidia-auto-select"
    EndSubSection
EndSection

Have to return to 295.33 until nvidfia-settings would set fan speed.

jcdole 05-05-12 01:41 PM

Re: Cannot set fan speed below 55% on 295.40 drivers. Previously worked.
 
Found on internet that to set also /etc/X11/xorg.conf.d/50-device.conf

Now the command is accepted.

Code:

linux:/local/zypper_install # nvidia-settings -a "[gpu:0]/GPUFanControlState=1" -a "[fan:0]/GPUCurrentFanSpeed=80"

  Attribute 'GPUFanControlState' (linux-srv:0[gpu:0]) assigned value 1.

  Attribute 'GPUCurrentFanSpeed' (linux-srv:0[fan:0]) assigned value 80.
linux:/local/zypper_install #

linux:/local/zypper_install # /usr/bin/nvidia-settings -t --query [fan:0]/GPUCurrentFanSpeed
80
linux:/local/zypper_install #

I continue to digg to see if I can remove /etc/X11/xorg.conf and keep only /etc/X11/xorg.conf.d/50-device.conf.

jcdole 05-05-12 03:42 PM

Re: Cannot set fan speed below 55% on 295.40 drivers. Previously worked.
 
/etc/X11/xorg.conf.d/50-device.conf have to be modified.

Code:

Section "Device"
#                Identifier "Default Device"
    Identifier  "Video Card"

#                Driver "radeon"
    Driver    "nvidia"

  ## Required magic for radeon/radeonhd drivers; output name
  ## (here: "DVI-0") can be figured out via 'xrandr -q'
  #Option "monitor-DVI-0" "Default Monitor"

    Option    "Coolbits" "5"

EndSection

Have removed /etc/X11/xorg.conf.

Command are accepted :

Code:

linux-srv:/local/zypper_install # /usr/bin/nvidia-settings -t --query [fan:0]/GPUCurrentFanSpeed
53

Code:

linux-srv:/local/zypper_install # nvidia-settings -a "[gpu:0]/GPUFanControlState=1" -a "[fan:0]/GPUCurrentFanSpeed=90"

  Attribute 'GPUFanControlState' (linux-srv:0[gpu:0]) assigned value 1.

  Attribute 'GPUCurrentFanSpeed' (linux-srv:0[fan:0]) assigned value 90.

Code:

linux-srv:/local/zypper_install # /usr/bin/nvidia-settings -t --query [fan:0]/GPUCurrentFanSpeed
90

Code:

linux-srv:/local/zypper_install # nvidia-settings -a "[gpu:0]/GPUFanControlState=1" -a "[fan:0]/GPUCurrentFanSpeed=30"

  Attribute 'GPUFanControlState' (linux-srv:0[gpu:0]) assigned value 1.

  Attribute 'GPUCurrentFanSpeed' (linux-srv:0[fan:0]) assigned value 30.

Code:

linux-srv:/local/zypper_install # /usr/bin/nvidia-settings -t --query [fan:0]/GPUCurrentFanSpeed
30


crushcardinale 06-17-12 03:36 AM

Re: Cannot set fan speed below 55% on 295.40 drivers. Previously worked.
 
@jcdole

I did what you said - remove xorg.conf and create /etc/X11/xorg.conf.d/50-device.conf - but it still doesn't work. I can't get the fan speed below 55%. I even tried with the latest drivers - 302.17.

Any other ideas?


All times are GMT -5. The time now is 11:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.