nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=180974)

mikejuni 05-16-12 01:56 AM

Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
2 Attachment(s)
Hi, I searched through the forum and couldn't found any workaround, hence starting a new thread, hopefully I'd submit sufficient information to start a bug report.

My configuration: AMD Fusion processor A4-3300 + GT520 PCI-E card, 8GB RAM, running Ubuntu 12.04 LTS, Nvidia 295.49 driver installed from Nvidia website, HDMI out to TV.

Symptom:
1) During boot -
I've got some kernel tainted message with kernel trace during boot when trying to review dmesg. This occurs during EFI boot but not BIOS boot. However, X starts up properly and everything runs properly. Tried light OpenGL stuff (XBMC, Unity), browser (chrome) and video (VDPAU). Everything runs fine. Just that the kernel trace occurs.

2) During X restart (this occurs both in EFI mode or BIOS mode)
When I try to logoff the machine, Ubuntu would quit and restart lightdm (which I believe, will subsequently restart X server). X won't come up. The machine is still responsive, Kernel tainted message and Xid messages comes up in dmesg. Xorg.0.log does not have much error message.

I tried to SSH in, sudo service lightdm restart (in ubuntu) and the symptom is exactly the same.

The 2nd symptom is obviously annoying as I can't logoff X session but have to restart whenever I want to switch to another user in console. However, I don't have any random crash (very rare, and can't really prove to be nvidia's issue) when I'm running the machine normally.

Attached is the nvidia-bug-report for both when the machine is started and when X is restarted.

mikejuni 05-16-12 06:53 PM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
1 Attachment(s)
295.53 new driver does not resolve the issue. New bug report.

mikejuni 05-17-12 07:14 AM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
1 Attachment(s)
Reposting bug report with startx -- -logverbose 6

I've even more serious issue today that I can't even login first time to the system with Unity (XBMC seems work fine though).

Please, fix it. It is extremely annoying that the card is almost rendered useless. I did all this with SSH.

mikejuni 05-18-12 12:52 AM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
Got some minor updates. First time logon issue seems unrelated to Nvidia but rather gnome-session segfaulted.

However I'm still having issue with X server restart. The bug report is already updated in the last post. It is still annoying that whenever I've to switch user I've got to reboot the machine

Some further updates - Updating AMD microcode (I'm running fusion processor) doesn't help.

mikejuni 05-19-12 06:38 PM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
1 Attachment(s)
Another update after installing 302.11 beta driver. The issue is still there.

When I try to logoff (or kill X and restart X) the screen goes blank. Seems no response from Keyboard and have to reboot via SSH.

Attached is updated bug log.

GRam 05-19-12 07:22 PM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
Hi Mike it looks like it failing while trying to talk to HDMI based PhilipsTV display device. Can you see if same behavior is noticed when using any normal DVI based monitor.

mikejuni 05-19-12 07:52 PM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
I don't have another monitor to test it with....

Any workaround that could potentially reset the HDMI to make it work? I don't have this problem with the on-board AMD card.

mikejuni 05-20-12 04:33 AM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
Some more updates:

I tried to use "ConnectedMonitor" and "UseDisplayDevice" to force the display to HDMI port. Still screen goes dark after exiting X and have it restarted (initial startup is perfectly ok, wake from sleep is ok too).

Are there any way that I can workaround by issuing some command after X started to reset HDMI port or I've to wait for a driver fix?

The same monitor doesn't have issue with AMD graphics.

GRam 05-20-12 12:56 PM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
From what I can guess it is not display part of the driver that is causing the issue. It is audio part of the driver that is causing the problem. That is why I wanted to see if any other monitor without audio capability show the same behavior.

mikejuni 05-20-12 06:29 PM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
Any help from Nvidia? I know that at least 1 other people experience the same issue as well by searching through the forum. Any bug report that we can track the status?

mikejuni 05-21-12 08:30 PM

Re: Nvidia driver stopped working after X restart and Kernel taint msgs during boot
 
Another update - Putting kernel driver into persistent mode (nvidia-smi -pm 1) seems to fix the problem. So it seems the problem lies with the kernel driver not being able to reset the display properly during unload/reload.


All times are GMT -5. The time now is 10:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.