nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   AMD64/1.0-4499/AGP bug (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=21559)

Forge 11-27-03 12:43 AM

AMD64/1.0-4499/AGP bug
 
1 Attachment(s)
I, too, am having the 'failed to verify AGP usage' bug on the 1.0-4499 drivers. Is there anyone at NV that I can get in contact with WRT this issue? I'd be happy to test a new build, or a fix/patch to the current release.


AMD Athlon64 3200+
MSI K8T Neo FIS2R (K8T800) (Bug also occurs on another K8T800 board and two NF3s, and I have reports of this problem on AMD chipsets as well.)
GeForceFX 5900 Ultra

Gentoo AMD64
XFree 4.3.0
2.6.0-test10

log and config attached.

Forge 11-27-03 12:46 AM

1 Attachment(s)
And the config:

ulukay 11-27-03 01:50 AM

i've got the same problem, but i think the problem is that there is no agpgart for the k8t800 and nf3 :D

Forge 11-27-03 03:11 AM

I could've sworn testgart said I have working AGP. I'll go bug Via.

Meanwhile, when will NvAGP have support?

Forge 11-27-03 03:19 PM

I've bugged Via and I've contacted Dave Jones. The AGPGART is working fine, there's an Nvidia bug here.

jsc1959 11-28-03 04:40 PM

I'm having the same problem. Same motherboard, ti4200 video card. I wonder it its just nvidia? Anyone know? Do ATI's have this problem?

Forge 11-28-03 06:00 PM

Since ATI does not have AMD64 drivers, no, they don't have this problem....


...They have a much bigger one.

Forge 11-29-03 02:29 AM

Ok, the problem is not AMD64 specific, it's K8 GART specific. It seems the Nvidia drivers, both the 1.0-4496 IA32 version, and the 1.0-4499 AMD64 version, fail to allow AGP when the system uses the K8 internal GART (All Athlon64/Opteron systems do. The AGP chipset no longer needs to be supported directly, just the K8 GART and the card that will be the client.)


This is a pretty freaking major bug, that will only get bigger as time goes by and more Linux users get K8 machines. PCI mode is dirt slow! Both my Barton and my 2.8C P4 could manage around 10K fps in glxgears at my res/refresh, but without AGP support, my MORE POWERFUL Athlon64, on a pure 64bit distro can manage a whole whopping 3.3K fps? That's ONE THIRD the speed it runs on a SLOWER machine!! Come on!!?

Just FYI, AGPGART itself is NOT broken, all the DRI cards seem to work fine with the K8 GART. I personally tossed a Radeon 1 in tonight at a friend's suggestion, and got fully accelerated and fully AGP-using graphics. My Radeon 1 is just a tad slow to do much of anything on, though.

Nvidia - Come on! Get in contact with me! my nick @kmfms.com , I'd love to bug test a fixed driver, I just want to use the FIVE HUNDRED DOLLAR GRAPHICS CARD I bought for this reason only! I'f I'd realized that NV's drivers are broken and seem to be unlikely to get fixed soon, I would have saved my cash and left my 9800 Pro in! I got the same accel 2D/video/etc with that card as I am right now!

cwall64 12-30-03 11:21 AM

Quote:

Originally posted by Forge
Ok, the problem is not AMD64 specific, it's K8 GART specific. It seems the Nvidia drivers, both the 1.0-4496 IA32 version, and the 1.0-4499 AMD64 version, fail to allow AGP when the system uses the K8 internal GART (All Athlon64/Opteron systems do. The AGP chipset no longer needs to be supported directly, just the K8 GART and the card that will be the client.)


This is a pretty freaking major bug, that will only get bigger as time goes by and more Linux users get K8 machines. PCI mode is dirt slow! Both my Barton and my 2.8C P4 could manage around 10K fps in glxgears at my res/refresh, but without AGP support, my MORE POWERFUL Athlon64, on a pure 64bit distro can manage a whole whopping 3.3K fps? That's ONE THIRD the speed it runs on a SLOWER machine!! Come on!!?

Just FYI, AGPGART itself is NOT broken, all the DRI cards seem to work fine with the K8 GART. I personally tossed a Radeon 1 in tonight at a friend's suggestion, and got fully accelerated and fully AGP-using graphics. My Radeon 1 is just a tad slow to do much of anything on, though.

Nvidia - Come on! Get in contact with me! my nick @kmfms.com , I'd love to bug test a fixed driver, I just want to use the FIVE HUNDRED DOLLAR GRAPHICS CARD I bought for this reason only! I'f I'd realized that NV's drivers are broken and seem to be unlikely to get fixed soon, I would have saved my cash and left my 9800 Pro in! I got the same accel 2D/video/etc with that card as I am right now!

Forge, have you been able to get anything better out of your 5900? I have a very similiar settup to you and I am trying to find a good graphics settup for 64-bit operation. Right now I am using a 5900U in vesa mode - waste of a good card!
Chris

zander 12-30-03 12:11 PM

I don't know what the status of Forge's problem is, but with the configuration file posted, it can't work: use of NVIDIA's internal AGP GART driver is requested, which is, to the best of my knowledge, disabled on Linux/x86-64 because of the non-AGP (PCI iommu) use of the K8 GART.

cwall64 12-30-03 06:29 PM

Are there any recommended cards that will work with the K8 chipset? I was thinking about one of the Nvidia FX cards (1000 or 2000). It looks like the nvidia driver at least supports them, were as the AMD64 1.0-4499 does not include the newest 5700 & 5950 cards.
Thanks,
Chris

para 12-31-03 06:00 AM

It works for me now!
http://www.nvnews.net/vbulletin/show...threadid=22907

Regards


All times are GMT -5. The time now is 06:25 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.