nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   General Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=27)
-   -   biostar + nforce2 +sound +eth (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=36472)

drunken-wallaby 09-08-04 04:30 PM

biostar + nforce2 +sound +eth
 
hi there. i'm currently running fc2 with kernel 2.6.8.1 and i'm facing problems with the nvida nforce drivers. (the newest :)

installing the drivers goes well. my original /etc/modprobe.conf file looked like this
Code:

alias eth0 forcedeth

install snd-intel8x0 /sbin/modprobe --ignore-install snd-intel8x0 && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || :
remove snd-intel8x0 { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-intel8x0

alias char-major-81-* bttv
options bttv radio=1 card=10 pll=1
options tuner type=5
alias usb-controller ehci-hcd
alias usb-controller1 ohci-hcd

# --- BEGIN: Generated by ALSACONF, do not edit. ---
# --- ALSACONF verion 1.0.6 ---
alias snd-card-0 snd-intel8x0
alias sound-slot-0 snd-intel8x0
# --- END: Generated by ALSACONF, do not edit. ---

alias char-major-195* nvidia

it looks like this because when i restarted my comp with applying the changes to modprobe.conf as stated in the readme file i always get the error, that no sound-system had been loaded. furthermore, when i start as root "nvmixer" there are no entries in the "information tab". everything is greyed out. thus, i had to run "alsamixer" which detected my soundcard and added the alsaconf lines to my modprobe.conf.

when using the suggested modprobe.conf file
Code:

alias eth0 nvnet
alias snd-card-0 nvsound

install snd-intel8x0 /sbin/modprobe --ignore-install snd-intel8x0 && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || :
remove snd-intel8x0 { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-intel8x0

alias char-major-81-* bttv
options bttv radio=1 card=10 pll=1
options tuner type=5
alias usb-controller ehci-hcd
alias usb-controller1 ohci-hcd

neither the eth device is working, nor the sound system.

anyone who has a hint for me how to solve this problem? any help is greatly appreciated. thanks in advance...

drunken-wallaby 09-08-04 04:49 PM

Re: biostar + nforce2 +sound +eth
 
one more this is strange. when i apply the suggested changes to the /etc/modprobe.conf (alias eth0 nvnet, alias snd-card-0 nvsound instead of forcedeth and the alsa settings) i can't boot in graphical modus. somehow, the nvidia graphic driver is affected either (nvida fx 5500 is my graphic card).

this is quite stange...

jacen 09-09-04 01:31 PM

Re: biostar + nforce2 +sound +eth
 
Try comenting the snd-intel8x0 lines, and see what happens.

drunken-wallaby 09-09-04 01:36 PM

Re: biostar + nforce2 +sound +eth
 
Quote:

Originally Posted by jacen
Try comenting the snd-intel8x0 lines, and see what happens.

hi jacen, first of, thanks for your reply. you mean those lines?
Code:

install snd-intel8x0 /sbin/modprobe --ignore-install snd-intel8x0 && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || :
remove snd-intel8x0 { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-intel8x0

hm, i will try that but i'm trying to figure out what these lines do :) anyone who knows that?

drunken-wallaby 09-09-04 02:02 PM

Re: biostar + nforce2 +sound +eth
 
ok, that didn't work either. but now i have a clue. the module nvsound seems to be properly installed, because
Code:

modprobe nvsound
adds the module. but, i'm not able to install the nvnet drivers for my eth card.
Code:

[root@localhost root]# cat /var/log/nvidia-nforce-installer.log
nforce-installer log file '/var/log/nvidia-nforce-installer.log'
creation time: Thu Sep  9 20:46:00 2004

option status:
  license pre-accepted      : false
  expert                    : false
  uninstall                : false
  driver info              : false
  no precompiled interface  : false
  no ncurses color          : false
  no questions              : false
  silent                    : false
  Installer install prefix  : /usr
  kernel source path        : (not specified)
  net kernel install path  : (not specified)
  audio kernel install path : (not specified)
  proc mount point          : /proc
  ui                        : (not specified)
  tmpdir                    : /tmp

Using: nvidia-installer ncurses user interface
-> Found package NVIDIA audio driver for Linux-x86
-> Found package NVIDIA network driver for Linux-x86
-> Please select packages for installation:
  Selections:
  NVIDIA network driver for Linux-x86 (1.0-9)
-> Starting install of NVIDIA network driver for Linux-x86
-> Checking for loaded module nvnet
-> Checking for loaded module forcedeth
-> License accepted.
-> Skipping check for conflicting rpms.
-> /proc/version is Linux version 2.6.7-1.494.2.2
  (bhcompile@tweety.build.redhat.com) (gcc version 3.3.3 20040412 (Red Hat
  Linux 3.3.3-7)) #1 Tue Aug 3 09:39:58 EDT 2004
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; this means
  that the installer will need to compile a new kernel interface.
-> Kernel source path: '/lib/modules/2.6.7-1.494.2.2/build'
-> Performing cc_version_check with CC="cc".
-> running command /bin/grep "^PATCHLEVEL ="
  /lib/modules/2.6.7-1.494.2.2/build/Makefile | /bin/cut -d " " -f 3
-> Kernel module filename is nvnet.ko
  Cleaning kernel module build directory.
  executing: 'cd ./nvnet; make clean'...
  rm -f *.ko *mod.* *.cmd nvenet.o nvenetif.o *~ core
-> Building kernel module:
  executing: 'cd ./nvnet; make module SYSSRC=/lib/modules/2.6.7-1.494.2.2/buil
  d'...
  mkdir -p /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/.tmp_versions
  make -f scripts/Makefile.build obj=/tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283
  -pkg1/nvnet
    cc -Wp,-MD,/tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/.nvenet.o.
  d -nostdinc -iwithprefix include -D__KERNEL__ -Iinclude  -Wall -Wstrict-prot
  otypes -Wno-trigraphs -fno-strict-aliasing -fno-common -pipe -msoft-float -m
  32 -fno-builtin-sprintf -fno-builtin-log2 -fno-builtin-puts  -mpreferred-sta
  ck-boundary=2  -march=i686 -mregparm=3 -Iinclude/asm-i386/mach-default -Os -
  fomit-frame-pointer -g -Wdeclaration-after-statement -DDRIVERVER=\"9999\" -I
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet -Wall -Wimplicit -Wretu
  rn-type -Wswitch -Wformat -Wchar-subscripts -Wparentheses -Wpointer-arith  -
  Wno-multichar  -Werror -O -MD  -Wno-cast-qual -Wno-error  -DREMAP_NEW  -DMO
  DULE -DKBUILD_BASENAME=nvenet -DKBUILD_MODNAME=nvnet -c -o /tmp/selfgz2277/N
  FORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.o /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x8
  6-1.0-0283-pkg1/nvnet/n
  venet.c
  In file included from include/linux/list.h:7,
                    from include/linux/wait.h:14,
                    from include/asm/semaphore.h:41,
                    from include/linux/sched.h:18,
                    from include/linux/module.h:10,
                    from /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/n
  venet.h:20,
                    from /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/n
  venet.c:22:
  include/linux/prefetch.h: In Funktion >>prefetch_range<<:
  include/linux/prefetch.h:62: Warnung: Zeiger auf Typen >>void *<< in Arithme
  tik verwendet
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c: In Funktion >
  >nvenet_xmit<<:
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1151: Warnung:
  Zeiger auf Typen >>void *<< in Arithmetik verwendet
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c: In Funktion >
  >linuxlockacquire<<:
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `magic' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `lock' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `babble' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `babble' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `module' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `owner' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `oline' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `lock' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `owner' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1720: error: r
  equest for member `oline' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c: In Funktion >
  >linuxlockrelease<<:
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: error: r
  equest for member `magic' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: error: r
  equest for member `lock' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: error: r
  equest for member `babble' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: error: r
  equest for member `babble' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: error: r
  equest for member `module' in something not a structure or union
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: Warnung:
  dereferencing `void *' pointer
  /tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.c:1732: error: r
  equest for member `lock' in something not a structure or union
  make[3]: *** [/tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet/nvenet.o]
  Fehler 1
  make[2]: *** [_module_/tmp/selfgz2277/NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1/nvnet]
  Fehler 2
-> Error.
ERROR: The NVIDIA kernel module was not created.

the card works with the dethforce drivers well. hm, i can't even uninstall the drivers. but i think getting nvnet to work is the key to get a solution for the problem. anybody who has a clue what to do with the information from the nvidia install log?

drunken-wallaby 09-13-04 08:51 AM

Re: biostar + nforce2 +sound +eth
 
no one has any clue? i'm still having this problem, no progress made till now, being quite desperate... :(


All times are GMT -5. The time now is 02:30 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.