nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8.1 (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=44921)

exalik 01-29-05 06:18 PM

Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8.1
 
Hello

Because the NVIDIA driver 1.0-6629-pkg2 didn't work properly (without Swcursor = 1 and NoRenderExtension = 1 / and need to install each boot) i decided to patch the Xorg 6.8.1 and to build/install it.

I install NVIDIA driver (1.0-6629) and change my xorg.conf (Swcursor = 0 and NoRenderExtension = 0)
I do a startx and see it's running fine.

I reboot my computer and X can't start ; i need to install an other time the driver to do it :confused:


Look at the Xorg log file just after a reboot :


(II) Setting vga for screen 0.
(**) NVIDIA(0): Depth 16, (--) framebuffer bpp 16
(==) NVIDIA(0): RGB weight 565
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Option "SWcursor" "0"
(**) NVIDIA(0): Option "NoRenderExtension" "0"
(--) NVIDIA(0): Linear framebuffer at 0xB0000000
(--) NVIDIA(0): MMIO registers at 0xC0000000
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module!
(EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***
(II) UnloadModule: "nvidia"
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found


My xorg.conf :


Section "Files"
# Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
# By default, Mandrake 6.0 and later now use a font server independent of
# the X server to render fonts.
FontPath "unix/:-1"
EndSection

Section "ServerFlags"
#DontZap # disable <Crtl><Alt><BS> (server abort)
#DontZoom # disable <Crtl><Alt><KP_+>/<KP_-> (resolution switching)
AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse doesn't work
EndSection

Section "Module"
Load "dbe" # Double-Buffering Extension
Load "v4l" # Video for Linux
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx" # 3D layer
Load "/usr/X11R6/lib64/modules/extensions/libglx.so"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard1"
Driver "keyboard"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "fr"
Option "XkbOptions" ""
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "ZAxisMapping" "6 7"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "monitor1"
VendorName "Generic"
ModelName "1600x1200 @ 70 Hz"
HorizSync 31.5-88.0
VertRefresh 50-90

# Sony Vaio C1(X,XS,VE,VN)?
# 1024x480 @ 85.6 Hz, 48 kHz hsync
ModeLine "1024x480" 65.00 1024 1032 1176 1344 480 488 494 563 -hsync -vsync

# Dell D800 and few Inspiron (16/10) 1280x800
ModeLine "1280x800" 147.89 1280 1376 1512 1744 800 801 804 848

# Dell D800 and few Inspiron (16/10) 1680x1050
ModeLine "1680x1050" 214.51 1680 1800 1984 2288 1050 1051 1054 1103

# Dell D800 and few Inspiron (16/10) 1920x1200
ModeLine "1920x1200" 230 1920 1936 2096 2528 1200 1201 1204 1250 +HSync +VSync

# TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
# 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
ModeLine "768x576" 50.00 768 832 846 1000 576 590 595 630

# 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
ModeLine "768x576" 63.07 768 800 960 1024 576 578 590 616
EndSection

Section "Device"
Identifier "device1"
BoardName "NVIDIA GeForce (fbdev)"
Driver "nvidia"
Option "NoRenderExtension" "0"
Option "SWCursor" "0"
Option "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "screen1"
Device "device1"
Monitor "monitor1"
DefaultColorDepth 16

Subsection "Display"
Depth 8
Virtual 1024 768
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 15
Virtual 1024 768
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 16
Virtual 1024 768
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 24
Virtual 1024 768
EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "layout1"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
Screen "screen1"
EndSection



Who can help me please ???


Thanks


Exalik

chunkey 01-29-05 07:38 PM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8.1
 
hmm, if "modprobe nvidia" (by hand... before you start X) solves your problem...
then you should add a "nvidia" line (bien sūr sans les "") in /etc/modules.preload

chrismortimore 01-29-05 07:42 PM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8.1
 
or set up hotplug properly to autoload the driver on startup.

seandarcy 01-30-05 01:11 PM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8
 
I'm having the same problem with FC3, Updates Released. 2.6.10-1.741. nv 6629.

How do i set up hotplug?

sean

exalik 01-31-05 04:03 AM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8.1
 
Hello,

I tried to boot with nvidia driver writing in /etc/modprobe.preload ; i saw the nvidia logo screen and X was qtarting properly but my keyboard was bloking.

:(

So i tried to add keyboard driver just before the nvidia driver in the modprobe.preload file but it was the same result. :thumbdwn:

Then i have deleted nvidia and keyboard in the modprobe.preload file ; start in level 3 and do a modprobe nvidia before the startx and it is working properly :)


Now, i'm looking where (in which file) i can add "modprobe nvidia" to start directly in level 5

I've just found that in an other thread :

Re: Failed to initialize the NVIDIA kernel module!

What version of x.org are you running?

I've been experiencing strange problems like this since upgrading from 6.8.0 to 6.8.1. Right now I have a manual modprobe in my /etc/rc.d/rc.local and then X succeeds to start on the third (!) try. Without the manual modprobe it doesn't start at all.


Exalik


PS: I don't launch games with my computer but use it just for internet and others so i don't know if it would fully work properly !

exalik 02-07-05 09:24 AM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8.1
 
Hello,

I tried put nvidia driver in the /etc/rc.d/rc.local but it doesn't change.

I want to boot in level 5 as it is writing in the /etc/inittab but Mandrake 10.1 boot in level 3.
I have to log and to do a modprobe nvidia before start x to use my computer in graphic mode.


can somebody help me please ?


Thanks


Exalik

va3rcc 02-07-05 10:00 AM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8
 
Well for starters I hate to burst your bubble but Xorg 6.8.1 does not support the 6600 series cards. I hope Mandrake has an updated Xorg for you to use like Xorg 6.8.2RC3.

exalik 02-07-05 11:06 AM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8
 
Quote:

Originally Posted by va3rcc
Well for starters I hate to burst your bubble but Xorg 6.8.1 does not support the 6600 series cards. I hope Mandrake has an updated Xorg for you to use like Xorg 6.8.2RC3.


Where could i download the source tar file(s) ???

va3rcc 02-07-05 11:50 AM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8
 
Well that is a good question. SuSE are the only ones that I am aware of that have hacked 6.8.1 to produce a 6.8.2 version so I doubt that their source packages would work for your distro. Perhaps you should consider giving Mandrake the old heave-ho.

linkin 04-04-05 10:08 AM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8.1
 
You could download the src from suse... and compile it from your distro.

But i thing.. you want download now the newest release (6.8.2-0.1).

(go to this URL here... to see the files, you will need. Here you can search for the RPMs for your Distro: rpmseek.com)

After downloading and installing you need to reinstall the nvidia driver. After it it will works perfectly ;)

scanti 04-05-05 05:49 PM

Re: Need to install NVIDIA driver each boot (Man)drake 10.1 + GEFORCE 6600 + Xorg 6.8.1
 
I think it's a udev problem.
try looking for nvidia in /etc/udev/permissions.d/50-udev.permissions (in my Fedora)
and change it's permission to 0666, maybe it may works.


All times are GMT -5. The time now is 08:14 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.