nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   legacy: suspend works, but cooling fan doesnt restart (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=73551)

kiro 07-17-06 06:39 AM

legacy: suspend works, but cooling fan doesnt restart
 
1 Attachment(s)
Hello,

I use the latest nvida-legacy-package with version 7182, und suspend
to disk works out of the box with my old GeForce1. :) Thanks nVidia!

During suspend/restore the frambuffer (vga=794 1280x1024) is blanked, but
thats no real problem for me. But there is another bad problem:

After turning the system on (the fan is running) and while the restore from
disk begins, the cooling fan of my graphics board is completely stopped (in
the same moment the framebuffer is blanked). When restore finished and X
comes back, the fan still will _not_ be reenabled. It is getting very hot, and
I have to reboot, to reenable it.

I dont want to destroy the Hardware, but Suspendw2disk is very nice.

What should I do to reenable the fan?

whig 07-18-06 02:15 AM

Re: legacy: suspend works, but cooling fan doesnt restart
 
Does nvclock work for something as old as your card?

kiro 07-18-06 08:05 AM

Re: legacy: suspend works, but cooling fan doesnt restart
 
No, it seems to be too old...

kiro@x101:/tmp$ nvclock -F 10 -f
Error: Your card doesn't support fanspeed adjustments!

I tryed two different cards (one Asus 6600 and an Elsa Erazor X), both
Geforce1 and they have both the same issue.

:confused: I Think this is a driver-problem...

Is there anyone who has a working setup for an Geforce1 card with the
legacy-driver (7182) and suspend to disk?

Plaz McMan 07-18-06 02:31 PM

Re: legacy: suspend works, but cooling fan doesnt restart
 
Just a thought, but what happens if you kill X, unload and load the nvidia module, and startx? Of course, that kind of defeats the purpose of suspend to disk, but I'd be curious to see.

kiro 07-19-06 06:40 AM

Re: legacy: suspend works, but cooling fan doesnt restart
 
You are right. Another step to the solution ;) Thank you.

I dont even need to unload/reload the nvidia-module. Its enough to restart the
X-server ... and the fan turns on. Maybe someone must say to the driver "hello
again, now please start working". I also tried different other methods to make
this happen, but nothing works - except restarting the first X-server.

Neither changing screen resolution (CTRL+ALT+PLUS), nor starting another
additional X-server on another virtual terminal does the task for me. Not even
the 3D-mode activated by playing a first-person-shooter (Yes Enemy-Territory
is fluendly playable with this card ... lol) changes anything. But the card gets
quickliy _very_ hot. So I think its not that much fun after some minutes.

I have to reboot...

SaTaN0rX 07-19-06 10:23 AM

Re: legacy: suspend works, but cooling fan doesnt restart
 
ok, i have another idea for you:
given the age of the card, you surely do not have any warranty anymore.

so i would try to disconnect the fan from the gfx card and feed it w/ 12v
from somwhere else. [be sure the fan runs @12v before doing this]

or completely remove the headsink/fan, and place a very big headsink on it, maybe that should do the trick.


All times are GMT -5. The time now is 01:38 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.