nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Black screen on Xorg-Restart / switch to console via CTRL alt F1 (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=83858)

derbuffer 01-08-07 09:31 AM

Black screen on Xorg-Restart / switch to console via CTRL alt F1
 
1 Attachment(s)
Hi

When i boot my machine, everything runs fine (init 5, with Xorg 7.2/kdm/kde)

BUT:
If I log off and the login-manager should appear (kdm), the screen just goes black. Same thing if I try to switch from KDE to console via CTRL + alt + F1.

When the screen is black, a few seconds later my machine does a single "beep".
The keyboard works, so I can do a reboot with CTRL + alt + del

Machine is reachable via ssh, so I started nvidia-bug-report.sh after the screen went black. I even could get some messages from /var/log/messages and /var/log/Xorg.0.log at the time the error occoured:

/var/log/messages:
Quote:

Jan 8 15:22:18 sonne kernel: NVRM: RmInitAdapter failed! (0x25:0x38:1011)
Jan 8 15:22:18 sonne kernel: NVRM: rm_init_adapter(0) failed
Jan 8 15:22:19 sonne kdm: :0[15019]: IO Error in XOpenDisplay
Jan 8 15:22:19 sonne kdm[5339]: Display :0 cannot be opened
Jan 8 15:22:19 sonne kdm[5339]: Unable to fire up local display :0; disabling.
/var/log/Xorg.0.log:
Quote:

(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device PCI:1:0:0.
(EE) NVIDIA(0): Please see the COMMON PROBLEMS section in the README for
(EE) NVIDIA(0): additional information.
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
(EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***
(II) UnloadModule: "nvidia"
(II) UnloadModule: "ramdac"
(II) UnloadModule: "wfb"
(II) UnloadModule: "fb"
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found
This is very strange to me, because the black screen only appears if I leave X/restart X.

Would be nice if I get some feedback on this problem...

I attached the nvidia-bug-report.log

What I forgot: I even tried the latest stable vanilla Kernel 2.6.19.1-default (compiled it with my config ("make oldconfig...")). The problem stays.

netllama 01-08-07 10:42 AM

Re: Black screen on Xorg-Restart / switch to console via CTRL alt F1
 
I have a few questions:
0) Does this problem persist if you set vga=normal (instead of 0x31a) in your GRUB configuration and reboot?
1) Have you verified that you're using the latest BIOS for the motherboard?

Thanks,
Lonni

derbuffer 01-08-07 01:56 PM

Re: Black screen on Xorg-Restart / switch to console via CTRL alt F1
 
Hi Lonni, thanks for your fast reply.

Quote:

Originally Posted by netllama
I have a few questions:
0) Does this problem persist if you set vga=normal (instead of 0x31a) in your GRUB configuration and reboot?

With vga=normal I dont get any trouble if I restart X or switch to console. Great. Thanks :-)
But why? 0x31a was set by SuSE-Installer and this parameter worked for me using Geforce 7800GT (SLI) + nvidia-driver < 97.46. Second question: Why do I see the console when machine is booting (and nvidia-module isnt loaded)?
Is it possible to get native lcd-resolution (1280x1024@60)?


Quote:

1) Have you verified that you're using the latest BIOS for the motherboard?
Yes, this is the latest (and last?) driver from Asus for my A8N-SLI Premium mainboard.
Quote:

A8N-SLI Premium Beta BIOS 1302
Latest beta BIOS.
2006/06/19
thanks,
Karsten

netllama 01-08-07 01:59 PM

Re: Black screen on Xorg-Restart / switch to console via CTRL alt F1
 
This looks like a known bug in 1.0-9746 when setting the console graphics/font option (with vga=).


All times are GMT -5. The time now is 04:02 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.