nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   blurriness when playing 1080i content @ 1080i (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=88365)

Senor Hubris 03-18-07 04:28 PM

blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
1 Attachment(s)
All,

I've been trying to figure out some problems I'm having when playing 1080i content when the Nvidia driver is configured to play at 1920x1080i.

When I don't deinterlace (in mythtv or mplayer or xine) the 1080i video the playback is smooth but will be blurry for 15 seconds, then non-blurry for 15 seconds, then blurry again for 15 seconds, then non-blurry for 15 seconds, ... If I deinterlace the image the playback is not smooth but there is no blurriness (regardless of deinterlacing technique). I have a dual core AMD64 3800. The CPU isn't working too hard regardless of settings.

The blurriness only happens around action. Anything that is static won't be blurry. Imagine a field with a giant logo in the middle and people running around on it. If the camera is locked then the people will be blurry but the logo will look fine. If the camera pans then the logo may look blurry along with the people running around.

All other content (480i, 480p, 720p) plays and looks fine. If I configure X to be at 720p then everything will look fine (except that 1080i content shows a lot of shimmering and jagginess).

I have an Nvidia 6200TC. It is connected to my CRT RPTV with a DVI cable. Nvidia driver is 1.0.9755. This also occurs with 1.0.9746. Earlier drivers had other problems and I couldn't get any playback with them.

Mostly I just want to know if anyone knows what this blurriness is and how/if I can get rid of it? I've tried numerous permutations of my .nvidia-settings-rc with no success. If I can get rid of this than playback will be perfect when playing 1080i content at 1080i.

I should point out I had problem exactly as described in this thread:
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=69255
(a short summary: if I relied on EDID information I'd get a 1920x540 screen (i.e. half the height of the screen was missing), so I doubled the vertical information in a custom modeline to be able to get 1080i on my 1080i tv).

I don't know that this is a driver issue. I've attached an nvidia-bug-report for grins.

Thank you.

netllama 03-18-07 04:37 PM

Re: blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
Have you tried syncing to vblank?

Senor Hubris 03-18-07 05:01 PM

Re: blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
Quote:

Originally Posted by netllama
Have you tried syncing to vblank?

Certainly. The nvidia-bug-report should show that 0/SyncToVBlank is set to 1. I've also tried it at 0. Also 0/XVideoTextureSyncToVBlank set to 0 and 1. I created a matrix for SyncToVBlank, XVideoTextureSyncToVBlank, AllowFlipping, and XVideoBlitterSyncToVBlank and tried every combination with no success. (I used those four settings because those four seem to be thrown around a lot in discussions on various mailing lists and forums I belong to)

asdere 03-19-07 12:41 PM

Re: blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
Revert back to 8178 or 8183. That was the last version that displayed 1080i content at 1080i resolution correctly.

Senor Hubris 03-19-07 02:17 PM

Re: blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
Quote:

Originally Posted by asdere
Revert back to 8178 or 8183. That was the last version that displayed 1080i content at 1080i resolution correctly.

Can I use xv playback? When I tried 8183 before it would hang when trying to playback using xv (which is mythtv's normal playback). In fact, it was worse than hanging...it would eventually bring down the machine.

Senor Hubris 03-19-07 05:23 PM

Re: blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
Quote:

Originally Posted by Senor Hubris
Can I use xv playback? When I tried 8183 before it would hang when trying to playback using xv (which is mythtv's normal playback). In fact, it was worse than hanging...it would eventually bring down the machine.


Plus 8183 doesn't compile with a 2.6.20 kernel. Unfortunately I need 2.6.20 b/c my network adapator doesn't work with anything before that. :-(

asdere 03-20-07 09:33 AM

Re: blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
Quote:

Originally Posted by Senor Hubris
Can I use xv playback? When I tried 8183 before it would hang when trying to playback using xv (which is mythtv's normal playback). In fact, it was worse than hanging...it would eventually bring down the machine.

You'll need to use only the VGA port with XV. Those versions had problems playing 1080i content thru the DFP/DVI/Component interfaces.

Senor Hubris 03-20-07 01:03 PM

Re: blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
Quote:

Originally Posted by asdere
You'll need to use only the VGA port with XV. Those versions had problems playing 1080i content thru the DFP/DVI/Component interfaces.

This is a myth box. My TV doesn't have a VGA port. To use 8183 I have to go back to kernel 2.6.15 which doesn't even boot on Ubuntu feisty due to a number of issues. Unless someone has some other idea, or nvidia says that this is a bug I guess I'm screwed.

tweeknockr 05-21-07 12:11 PM

Re: blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
Quote:

Originally Posted by asdere
Revert back to 8178 or 8183. That was the last version that displayed 1080i content at 1080i resolution correctly.

How exactly do you revert to older drivers? I can't find a good explanation of where to obtain and how to install older drivers...

tweeknockr 05-21-07 12:34 PM

Re: blurriness when playing 1080i content @ 1080i
 
Sorry, but I believe I've answered my own question:

http://www.nvidia.com/object/linux_display_archive.html


All times are GMT -5. The time now is 10:14 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.