nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Legacy Graphics Cards (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=37)
-   -   GeForce 5500 FX "no screens found" (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=92030)

ets67 05-23-07 03:14 PM

GeForce 5500 FX "no screens found"
 
I am having an issue installing the 9755 nvidia drivers for linux for an x86 using a 5500 FX card. I receive the following error message in my Xorg log file.

Code:

(II) Setting vga for screen 0.
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Option "MetaModes" "1600x1200 +0+0; 1024x768 +0+0; 800x600 +0+0; 640x480 +0+0"
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module! Please ensure
(EE) NVIDIA(0):    that there is a supported NVIDIA GPU in this system, and
(EE) NVIDIA(0):    that the NVIDIA device files have been created properly.
(EE) NVIDIA(0):    Please consult the NVIDIA README for details.
(EE) NVIDIA(0):  *** Aborting ***
(II) UnloadModule: "nvidia"
(II) UnloadModule: "ramdac"
(II) UnloadModule: "wfb"
(II) UnloadModule: "fb"
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found

I read a few articles and found nothing on this issue or just dont understand. Also I can start X server after reinstalling the driver. Any help for a newbie? Thanks

Schugy 05-23-07 05:25 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
Type lsmod as root whether the module nvidia(.ko) is loaded.
If not try
modprobe nvidia.ko
run
startx /usr/bin/gdm (or kdm).

What's your distro?

ets67 05-23-07 08:01 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
Quote:

Originally Posted by Schugy
Type lsmod as root whether the module nvidia(.ko) is loaded.
If not try
modprobe nvidia.ko
run
startx /usr/bin/gdm (or kdm).

What's your distro?

"lsmod | grep -i nvidia" gives me
Code:

nvidia              6837140  22
i2c_core              22784  3 nvidia,i2c_ec,i2c_viapro
agpgart                35400  2 nvidia,via_agp

"modprobe nvidia.ko" gives me
Code:

FATAL: Module nvidia.ko not found.
running "startx /usr/bin/gdm" will give me:
Code:

(II) Setting vga for screen 0.
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(II) NVIDIA(0): Support for GLX with the Damage and Composite X extensions is
(II) NVIDIA(0):    enabled.
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module! Please ensure
(EE) NVIDIA(0):    that there is a supported NVIDIA GPU in this system, and
(EE) NVIDIA(0):    that the NVIDIA device files have been created properly.
(EE) NVIDIA(0):    Please consult the NVIDIA README for details.
(EE) NVIDIA(0):  *** Aborting ***
(II) UnloadModule: "nvidia"
(II) UnloadModule: "ramdac"
(II) UnloadModule: "wfb"
(II) UnloadModule: "fb"
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found

Im using Ubuntu 7.04 feisty with Linux Kernel 2.6.20-15-generic. Any other ideas?

Schugy 05-24-07 01:32 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
Are the versions of the kernel module and of /usr/lib/libGLcore.so.1.0.**** the same?
Use dmesg to find out the module version.

ets67 05-24-07 01:38 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
Quote:

Originally Posted by Schugy
Are the versions of the kernel module and of /usr/lib/libGLcore.so.1.0.**** the same?
Use dmesg to find out the module version.

I dont see libGLcore.so anywhere but i am getting nvidia and NVRM issues:
Code:

[  21.656000] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[  21.660000] NVRM: loading NVIDIA Linux x86 Kernel Module  1.0-7184  Tue Aug  1 18:38:58 PDT 2006
[  33.904000] NVRM: RM/client version mismatch!!
[  33.904000] NVRM:    aborting to avoid catastrophe!
[  38.008000] NVRM: RM/client version mismatch!!
[  38.008000] NVRM:    aborting to avoid catastrophe!
[  43.108000] NVRM: RM/client version mismatch!!
[  43.108000] NVRM:    aborting to avoid catastrophe!

I do however have libGLcore.so.1 and libGLcore.so.1.0.9755 in the /usr/lib directory

Schugy 05-24-07 01:56 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
I guess you have a linux-restricted-modules package installed.
Try to archive the nvidia-driver in
/lib/linux-restricted-modules/2.6.xxx
with tar cvzf ~/nvidia-driver-backup.tar /lib/linux-restricted-modules/2.6.xx/nvidia*
After that delete the nvidia-directories from restricted modules.

This should be the right 1.0.9xxx-module: /lib/modules/2.6.xxx/kernel/drivers/video/nvidia.ko

If it isn't there you should rmmod nvidia and retry the nvidia-installer.
After that modprobe nvidia and try to start X.

ets67 05-24-07 02:33 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
Quote:

Originally Posted by Schugy
I guess you have a linux-restricted-modules package installed.
Try to archive the nvidia-driver in
/lib/linux-restricted-modules/2.6.xxx
with tar cvzf ~/nvidia-driver-backup.tar /lib/linux-restricted-modules/2.6.xx/nvidia*
After that delete the nvidia-directories from restricted modules.

This should be the right 1.0.9xxx-module: /lib/modules/2.6.xxx/kernel/drivers/video/nvidia.ko

If it isn't there you should rmmod nvidia and retry the nvidia-installer.
After that modprobe nvidia and try to start X.

Okay i think i made it worse then what it was. I backed up the restricted modules. I had 3 nvidia folders and removed them all from the linux-restricted-modules directory. I did have that nvidia.ko but X still wouldnt start, so i went ahead and ran "rmmod nvidia" then reinstalled 9755 package. Now im getting:
Code:

Build Date: 04 April 2007
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu May 24 14:05:23 2007
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"

FATAL: Error running install command for nvidia
(EE) NVIDIA(0): Failed to load the NVIDIA kernel module!
(EE) NVIDIA(0):  *** Aborting ***
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found
XIO:  fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server ":0.0"
      after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining.


Schugy 05-24-07 02:59 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
Do you have the module /lib/modules/2.6.xxx/kernel/drivers/video/nvidia.ko ?
Is it loaded? If not load it manually.
Backup your xorg.conf and try to get a usable configuration with nvidia-xconfig.

ets67 05-24-07 03:17 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
Quote:

Originally Posted by Schugy
Do you have the module /lib/modules/2.6.xxx/kernel/drivers/video/nvidia.ko ?
Is it loaded? If not load it manually.
Backup your xorg.conf and try to get a usable configuration with nvidia-xconfig.

nvidia.ko is there. Its not listed in lsmod though. To load a driver you use "modprobe -f nvidia" right? but that gives me:
Code:

FATAL: Error running install command for nvidia
i ran nvidia-xconfig and it just gives the same error when i try to start X.

ets67 05-29-07 04:22 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
bump

ets67 05-29-07 11:01 PM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
No one can help me here? I heard their is a bug though for the 5500 with Ubuntu is that true?

Kerrysucks 05-30-07 12:38 AM

Re: GeForce 5500 FX "no screens found"
 
No offense, but interrogatives regarding an archaic video card and an OS that very, very few people use will result in the responses that you are getting.


All times are GMT -5. The time now is 10:18 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.