nV News Forums

 
 

nV News Forums (http://www.nvnews.net/vbulletin/index.php)
-   NVIDIA Linux (http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14)
-   -   "Out of range!" after installing the drivers (http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=96193)

kjelle 08-07-07 11:43 AM

"Out of range!" after installing the drivers
 
Heya,
I installed openSuSE on my pentium4 3.2ghz with 6800GT graphics card. However, after I restart the X-server, it says "out of range".
I can set the resolution to something lower like 800x600 by editing the xorg.conf file, which works, and then once I log in I can change the resolution back to 1240x1024, but only at refresh rates 50-59... (I should be able to get 75).

I made the logs, but can't locate the problem. Hopefully somebody in here will have more expertise...

I have uploaded them to http://88.198.23.119/~nef because they were too big;
username/password: kjelle/kjelle

netllama 08-07-07 11:48 AM

Re: "Out of range!" after installing the drivers
 
Try commenting out all the modelines in xorg.conf. If that fixes the problem, please report this bug to NOVELL/SuSE.

kjelle 08-07-07 03:55 PM

Re: "Out of range!" after installing the drivers
 
still out of range.
From experience I know that windows lets me select 1280x1024 @ 76Hz, which also gives out of range. Might it be that it choses this one instead of 75Hz? When I set the VertRefresh to 43-75 instead of 43-76, I still get "out of range". Whats the difference between refresh rate en vertRefresh/HorizSync?
How do the modelines work? When I comment them, except for 1, the selected one still doesn't load. The only thing that makes my X server work, is changing Modes in section screen for the default depth. I can chose lower resolutions than 1280x1024 - they all work.

Any hints?

netllama 08-07-07 03:57 PM

Re: "Out of range!" after installing the drivers
 
Please generate a new bug report.

kjelle 08-07-07 04:17 PM

Re: "Out of range!" after installing the drivers
 
ok, I uploaded it to the same place.

netllama 08-07-07 04:20 PM

Re: "Out of range!" after installing the drivers
 
Try explicitly requesting the following mode (instead of "1280x1024"):
"1280x1024_72"

kjelle 08-07-07 04:34 PM

Re: "Out of range!" after installing the drivers
 
works, even for 75 hz. However, when I go to the screenconfigurationwindow, the drop down box has the refresh rate set standard to 50 Hz and I can chose to set it, maximally, on 56 Hz.
Is there anyway to check the current refreshrate?

Lots of thanks for the help & log file updated.
(nana2) :)


*update: already found how to see it: nvidia-settings -q RefreshRate It was in the third logs, but never in the second or first! It probably tried to load 76 Hz. Thanks!

netllama 08-07-07 04:35 PM

Re: "Out of range!" after installing the drivers
 
Which "screenconfigurationwindow" are you referring to?

kjelle 08-07-07 04:40 PM

Re: "Out of range!" after installing the drivers
 
Its hard to tell because I don't use an English OpenSuSE installation :)

The one when you right click on the desktop, then choose customizing desktop, the monitor. You can also choose resolution there.
So it displays 50 there, but when I do nvidia-settings -q RefreshRate, it says my rate is @ 75.02 Hz =)

netllama 08-07-07 04:42 PM

Re: "Out of range!" after installing the drivers
 
That sounds like a SUSE tool. See the driver README's discussion of DynamicTwinview.


All times are GMT -5. The time now is 06:06 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.