View Single Post
Old 12-21-06, 01:38 PM   #1
MrDubya
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2
Unhappy 9631 with 6.1-R with 7600GS on Asus P5B Deluxe fails

Hi,

Been trying for a couple of days now to get the 9631 driver installed and running to no avail. I have installed compat5x and linux_base-8, and built the driver with and without linux compatibility - nada. I have been through many different system behaviours - reboots, hangs, and X failing to start.

The Vesa driver works happily but if I change the driver to nvidia (linux compat build) it fails with the following Xorg.0.log:

Code:
X Window System Version 6.9.0
Release Date: 21 December 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.9
Build Operating System: FreeBSD 6.1 i386 [ELF] 
Current Operating System: FreeBSD noggin.home.nodnol.plus.com 6.1-RELEASE FreeBSD 6.1-RELEASE #0: Sun May  7 04:42:56 UTC 2006     root@opus.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/SMP i386
Build Date: 24 March 2006
	Before reporting problems, check http://wiki.X.Org
	to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Dec 21 10:17:57 2006
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Layout0"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor0"
(**) |   |-->Device "Device0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(==) Keyboard: CustomKeycode disabled
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) FontPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
(**) RgbPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
(==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
(II) Module ABI versions:
	X.Org ANSI C Emulation: 0.2
	X.Org Video Driver: 0.8
	X.Org XInput driver : 0.5
	X.Org Server Extension : 0.2
	X.Org Font Renderer : 0.4
(II) Loader running on freebsd
(II) LoadModule: "bitmap"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libbitmap.so
(II) Module bitmap: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
	Module class: X.Org Font Renderer
	ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font Bitmap
(II) LoadModule: "pcidata"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libpcidata.so
(II) Module pcidata: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 0.8
(--) Using syscons driver with X support (version 2.0)
(--) using VT number 9

(II) PCI: Probing config type using method 1
(II) PCI: Standard check for type 1 failed.
(II) PCI: stages = 0x07, oldVal1 = 0x8000fa08,
	mode1Res1 = 0x80000000, mode1Res2 = 0x00000000
(II) PCI: No PCI bus found or probed for
(II) Addressable bus resource ranges are
	[0] -1	0	0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[b]
	[1] -1	0	0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[b]
(II) OS-reported resource ranges:
	[0] -1	0	0xffe00000 - 0xffffffff (0x200000) MX[b](B)
	[1] -1	0	0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[b]E(B)
	[2] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[b]
	[3] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[b]
	[4] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[b]
	[5] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[b]
	[6] -1	0	0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[b]
(II) OS-reported resource ranges after removing overlaps with PCI:
	[0] -1	0	0xffe00000 - 0xffffffff (0x200000) MX[b](B)
	[1] -1	0	0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[b]E(B)
	[2] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[b]
	[3] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[b]
	[4] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[b]
	[5] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[b]
	[6] -1	0	0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[b]
(II) All system resource ranges:
	[0] -1	0	0xffe00000 - 0xffffffff (0x200000) MX[b](B)
	[1] -1	0	0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[b]E(B)
	[2] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[b]
	[3] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[b]
	[4] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[b]
	[5] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[b]
	[6] -1	0	0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[b]
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "type1"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libtype1.so
(II) Module type1: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 6.9.0, module version = 1.0.2
	Module class: X.Org Font Renderer
	ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font Type1
(II) Loading font CID
(II) LoadModule: "freetype"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
	compiled for 6.9.0, module version = 2.1.0
	Module class: X.Org Font Renderer
	ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.9631
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.1
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "nvidia"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.9631
	Module class: X.Org Video Driver
(II) LoadModule: "keyboard"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/keyboard_drv.so
(II) Module keyboard: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
	Module class: X.Org XInput Driver
	ABI class: X.Org XInput driver, version 0.5
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/mouse_drv.so
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 6.9.0, module version = 1.0.3
	Module class: X.Org XInput Driver
	ABI class: X.Org XInput driver, version 0.5
(II) NVIDIA dlloader X Driver  1.0-9631  Thu Nov  9 17:40:39 PST 2006
(II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
(II) Primary Device is: ISA
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.X.Org
 for help. 
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
I am surprised by the Primary Device is: ISA - this is a PCIe video card. I added BusID "PCI" to xorg.conf but that made no difference.

If I run nvidia-xconfig and then startx I get hundreds of lines on PCI scanning after loading module pcidata, but the end result is the same, primary device is ISA and no devices detected. (Originally thought this was due to lack of /dev/nvidia[0-6] and /dev/nvidiactl, but after trying a mknod hack it was obvious they were there and this was not the problem.)

Anyhoo, only other thing from searching the forum is a possible IRQ problem. From dmesg the card uses IRQ16 along with a couple of other devices. Somehow I managed once to get the warning

Code:
   (EE) NVIDIA(0): The NVIDIA kernel module does not appear to
   (EE) NVIDIA(0):      be receiving interrupts generated by the NVIDIA
   graphics
   (EE) NVIDIA(0):      device PCI:x:x:x. Please see the COMMON PROBLEMS
   (EE) NVIDIA(0):      section in the README for additional information.
but now I can't. Its very frustrating trying to get repeatable behaviour from the driver.

compat5x_enabled and linux_enabled are in /etc/rc.conf, nvidia_load and linux_load are in /boot/loader.conf. kldstat shows the two .ko are loaded.

So, any thoughts? Is this just a combination of mb/os/video card that will not work? Any more info needed?

Mike
MrDubya is offline   Reply With Quote