View Single Post
Old 04-27-07, 08:50 AM   #32
sahafiec
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 3
Default Re: is nForce MCP61 sound supported in Linux?

hi.
i can not get the sound of the MCP61 working. i think its the AD1988 chip supporting everything i need.
my system:
openSuse 10.2 (kernel-default-2.6.18.2-34)
AMD AThlon X2 64 4200+
Asus M2N nForce 430 Chipset (MCP61)
250 GB HDD
GeForce 7600GT 256MG Graphik...

my Problem:
openSuse and Alsa doesn't detect the soundchip of the board.
the second soundcard CMI8738/C3DX PCI Audio Device is detected with no problems. nVidia says intel HDA schould work on this chipset but it is not the case.

hier some outups:
"# hwinfo --sound
18: PCI 05.0: 0403 Audio device
[Created at pci.286]
UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_10de_3f0
Unique ID: CvwD.+OF_NtUExp4
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:05.0
SysFS BusID: 0000:00:05.0
Hardware Class: sound
Model: "ASUSTeK Audio device"
Vendor: pci 0x10de "nVidia Corporation"
Device: pci 0x03f0
SubVendor: pci 0x1043 "ASUSTeK Computer Inc."
SubDevice: pci 0x8234
Revision: 0xa2
Memory Range: 0xddef8000-0xddefbfff (rw,non-prefetchable)
IRQ: 11 (515268 events)
Module Alias: "pci:v000010DEd000003F0sv00001043sd00008234bc0 4sc0 3i00"
Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown

30: PCI 109.0: 0401 Multimedia audio controller
[Created at pci.286]
UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_13f6_111
Unique ID: CCKF.leFtcOMtGx0
Parent ID: 8otl.Ao4TF0pWC38
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:04.0/0000:01:09.0
SysFS BusID: 0000:01:09.0
Hardware Class: sound
Model: "C-Media Electronics CMI8738/C3DX PCI Audio Device"
Vendor: pci 0x13f6 "C-Media Electronics Inc"
Device: pci 0x0111 "CM8738"
SubVendor: pci 0x13f6 "C-Media Electronics Inc"
SubDevice: pci 0x0111 "CMI8738/C3DX PCI Audio Device"
Revision: 0x10
I/O Ports: 0xd800-0xd8ff (rw,disabled)
IRQ: 11 (515268 events)
Module Alias: "pci:v000013F6d00000111sv000013F6sd00000111bc0 4sc0 1i00"
Driver Info #0:
Driver Status: snd_cmipci is not active
Driver Activation Cmd: "modprobe snd_cmipci"
Config Status: cfg=yes, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #17 (PCI bridge)..."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

"# lspci
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP61 SMBus (rev a2)
00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a2)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a2)
00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1)
00:05.0 Audio device: nVidia Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)
00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 IDE (rev a2)
00:07.0 Bridge: nVidia Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:08.1 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:09.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10)
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GT] (rev a1)..."

i need some help urgently...
thanks,
sahafiec
sahafiec is offline   Reply With Quote