Thread: mplayer vdpau
View Single Post
Old 01-21-09, 06:48 PM   #602
gerbenr
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 12
Default Re: mplayer vdpau

Using mplayer with vdpau support I see sometimes a very blocky distorted image when playing h264 movies. I use mplayer-vdpau-3263604 on Ubuntu 8.10 x86_64 on an Asus M3N78-EM which has a 8200 chipset and a 8300 GPU.
mplayer exited just now with: Error 2 at libvo/vo_vdpau.c:1055

This is my full mplayer output:
$ mplayer -vc ffh264vdpau hd1080-walle.mkv

MPlayer dev-SVN-r27960-4.3.2 (C) 2000-2008 MPlayer Team
CPU: AMD Athlon(tm) Dual Core Processor 4850e (Family: 15, Model: 107, Stepping: 2)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE SSE2

Playing hd1080-walle.mkv.
[mkv] Track ID 1: video (V_MPEG4/ISO/AVC), -vid 0
[mkv] Track ID 2: audio (A_DTS), -aid 0, -alang eng
[mkv] Track ID 3: subtitles (S_TEXT/UTF8), -sid 0, -slang eng
[mkv] Will play video track 1.
Matroska file format detected.
VIDEO: [avc1] 1920x800 24bpp 23.976 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
================================================== ========================
Forced video codec: ffh264vdpau
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
[VD_FFMPEG] VDPAU accelerated codec.
Selected video codec: [ffh264vdpau] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264 (VDPAU))
================================================== ========================
================================================== ========================
Requested audio codec family [dts] (afm=libdca) not available.
Enable it at compilation.
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 1536.0 kbit/100.00% (ratio: 192000->192000)
Selected audio codec: [ffdca] afm: ffmpeg (FFmpeg DTS)
================================================== ========================
AO: [oss] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=0.
VDec: vo config request - 1920 x 800 (preferred colorspace: H.264 HIGH VDPAU acceleration)
VDec: using H.264 HIGH VDPAU acceleration as output csp (no 2)
Movie-Aspect is 2.40:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [vdpau] 1920x800 => 1920x800 H.264 HIGH VDPAU acceleration
Error 2 at libvo/vo_vdpau.c:1055: -0.011 0/ 0 0% 0% 5.8% 0 0

I'm quite happy with my setup and with the vdpau support: mplayer only uses 5% cpu, X around 1% with this 1080p movie. With the normal mplayer it uses > 70% and X around 25%, but then without any distortions...

If anyone needs more info, like a screenshot of the distortions, I'd be happy to send it.
gerbenr is offline   Reply With Quote