View Single Post
Old 04-06-09, 04:24 AM   #6
UrbenLegend
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 21
Default Re: VDPAU in mplayer shows no CPU difference on 9600M GT

Oh my! Using Carl's command I do get VDPAU acceleration! CPU usage is at an amazing 1-3%! I was using smplayer before to play back my HD movie, so smplayer must be calling mplayer wrong. I have tried switching to ffh264vdpau in smplayer using "View info and properties", but it refuses to playback anything.

Here is how smplayer is calling mplayer:

Code:
/usr/bin/mplayer -noquiet -nofs -nomouseinput -vc ffh264vdpau -lavdopts threads=2 -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo vdpau -ao alsa -nokeepaspect -framedrop -dr -double -input conf=/usr/share/smplayer/input.conf -stop-xscreensaver -wid 60817422 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-styles /home/ben/.config/smplayer/styles.ass -fontconfig -font Arial -subfont-autoscale 0 -subfont-osd-scale 20 -subfont-text-scale 20 -subcp ISO-8859-1 -vid 0 -aid 0 -subpos 100 -volume 80 -cache 2000 -ss 20 -osdlevel 0 -vf-add pp -autoq 6 -vf-add screenshot -slices -channels 2 -af scaletempo,equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 -softvol -softvol-max 200 /media/Seagate FreeDesktop/Videos/Vexille (1080p).mkv
And here is the mplayer log:

Code:
/usr/bin/mplayer -noquiet -nofs -nomouseinput -vc ffh264vdpau -lavdopts threads=2 -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo vdpau -ao alsa -nokeepaspect -framedrop -dr -double -input conf=/usr/share/smplayer/input.conf -stop-xscreensaver -wid 60817422 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-styles /home/ben/.config/smplayer/styles.ass -fontconfig -font Arial -subfont-autoscale 0 -subfont-osd-scale 20 -subfont-text-scale 20 -subcp ISO-8859-1 -vid 0 -aid 0 -subpos 100 -volume 80 -cache 2000 -ss 6 -osdlevel 0 -vf-add pp -autoq 6 -vf-add screenshot -slices -channels 2 -af scaletempo,equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 -softvol -softvol-max 200 /media/Seagate FreeDesktop/Videos/Vexille (1080p).mkv

MPlayer dev-SVN-r29116-4.3-openSUSE Linux 11.1 (i686)-Packman (C) 2000-2009 MPlayer TeamCan't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
Can't init input joystick
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing /media/Seagate FreeDesktop/Videos/Vexille (1080p).mkv.

Cache fill:  0.00% (0 bytes)   
ID_VIDEO_ID=0
ID_VID_0_NAME=Vexille
[mkv] Track ID 1: video (V_MPEG4/ISO/AVC) "Vexille", -vid 0
ID_AUDIO_ID=0
ID_AID_0_NAME=Español AC3 5.1
ID_AID_0_LANG=spa
[mkv] Track ID 2: audio (A_AC3) "Español AC3 5.1", -aid 0, -alang spa
ID_AUDIO_ID=1
ID_AID_1_NAME=Japonés DTS 5.1
ID_AID_1_LANG=jpn
[mkv] Track ID 3: audio (A_DTS) "Japonés DTS 5.1", -aid 1, -alang jpn
ID_SUBTITLE_ID=0
ID_SID_0_NAME=Español
ID_SID_0_LANG=spa
[mkv] Track ID 4: subtitles (S_TEXT/UTF8) "Español", -sid 0, -slang spa
ID_SUBTITLE_ID=1
ID_SID_1_NAME=Inglés
ID_SID_1_LANG=eng
[mkv] Track ID 5: subtitles (S_TEXT/ASS) "Inglés", -sid 1, -slang eng
[mkv] Will play video track 1.
Matroska file format detected.
VIDEO:  [avc1]  1920x1080  24bpp  23.976 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
ID_FILENAME=/media/Seagate FreeDesktop/Videos/Vexille (1080p).mkv
ID_DEMUXER=mkv
ID_VIDEO_FORMAT=avc1
ID_VIDEO_BITRATE=0
ID_VIDEO_WIDTH=1920
ID_VIDEO_HEIGHT=1080
ID_VIDEO_FPS=23.976
ID_VIDEO_ASPECT=1.7778
ID_AUDIO_FORMAT=8192
ID_AUDIO_BITRATE=0
ID_AUDIO_RATE=48000
ID_AUDIO_NCH=6
ID_LENGTH=6588.17
ID_SEEKABLE=1
ID_CHAPTERS=0
Couldn't open video filter 'ass'.
ASS: cannot add video filter
Opening video filter: [screenshot]
Opening video filter: [pp]
[ass] Init
[ass] Updating font cache.
==========================================================================
Forced video codec: ffh264vdpau
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.
Selected video codec: [ffh264vdpau] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264 (VDPAU))
==========================================================================
ID_VIDEO_CODEC=ffh264vdpau
[PP] Using external postprocessing filter, max q = 6.
==========================================================================
Opening audio decoder: [liba52] AC3 decoding with liba52
Using SSE optimized IMDCT transform
Using MMX optimized resampler
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 448.0 kbit/29.17% (ratio: 56000->192000)
ID_AUDIO_BITRATE=448000
ID_AUDIO_RATE=48000
ID_AUDIO_NCH=2
Selected audio codec: [a52] afm: liba52 (AC3-liba52)
==========================================================================
AO: [alsa] 48000Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
ID_AUDIO_CODEC=a52
[Mixer] No hardware mixing, inserting volume filter.
Starting playback...
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.
VDec: vo config request - 1920 x 1080 (preferred colorspace: H.264 VDPAU acceleration)
[PP] Using external postprocessing filter, max q = 6.
Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
Opening video filter: [scale]
The selected video_out device is incompatible with this codec.
Try appending the scale filter to your filter list,
e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
[h264_vdpau @ 0x88ee620]get_buffer() failed (-1 0 0 (nil))
[h264_vdpau @ 0x88ee620]decode_slice_header error
[h264_vdpau @ 0x88ee620]no frame!
Error while decoding frame!
[h264_vdpau @ 0x88ee620]get_buffer() failed (-1 0 0 (nil))
[h264_vdpau @ 0x88ee620]decode_slice_header error
[h264_vdpau @ 0x88ee620]no frame!
Error while decoding frame!

FATAL: Could not initialize video filters (-vf) or video output (-vo).


Exiting... (End of file)
ID_EXIT=EOF
Anyone find anything wrong?
UrbenLegend is offline   Reply With Quote