View Single Post
Old 10-08-11, 02:36 PM   #5
Divided
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 6
Default Re: GT 555M with PCI ID 0x0DEB

Yeah, I don't know. There is Bumblebee now, but for that too work I think the modules have to first be loaded. My problem is that the Nvidia module doesn't load, but the intel one does.

I'm on a Y570. Unfortunately, the 555M that is in this notebook, as has already been said is not the standard reference design for the 555M, hence the different PCI ID. It also seems the Nvidia chip displays to the screen through the Intel chip (they work together in some way so there is no on/off mux). So I haven't been able to find out if this PCI ID is part of the linux driver; is there some way to extract the contents of the nvidia driver so that I can read the PCI ID list? I would assume that if it was included, it would work through the intel chip if it needs to.

Anyone know?

Here's an excerpt from my xorg log file.
Quote:
[ 162.333] (II) LoadModule: "fb"
[ 162.333] (II) Reloading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
[ 162.333] (II) Loading sub module "dri2"
[ 162.333] (II) LoadModule: "dri2"
[ 162.333] (II) Reloading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[ 162.333] (==) NVIDIA(1): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[ 162.333] (==) NVIDIA(1): RGB weight 888
[ 162.333] (==) NVIDIA(1): Default visual is TrueColor
[ 162.333] (==) NVIDIA(1): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[ 162.343] (EE) NVIDIA(1): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0. Please
[ 162.343] (EE) NVIDIA(1): check your system's kernel log for additional error
[ 162.343] (EE) NVIDIA(1): messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[ 162.343] (EE) NVIDIA(1): README for additional information.
[ 162.343] (EE) NVIDIA(1): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[ 162.343] (II) UnloadModule: "nvidia"
[ 162.343] (II) UnloadModule: "wfb"
[ 162.343] (II) UnloadModule: "fb"
[ 162.343] (==) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[ 162.343] (II) intel(0): [DRI2] Setup complete
[ 162.343] (II) intel(0): [DRI2] DRI driver: i965
[ 162.343] (II) intel(0): Allocated new frame buffer 1408x768 stride 5632, tiled
[ 162.383] (II) UXA(0): Driver registered support for the following operations:
[ 162.383] (II) solid
[ 162.383] (II) copy
[ 162.383] (II) composite (RENDER acceleration)
[ 162.383] (II) put_image
[ 162.383] (II) get_image
[ 162.383] (==) intel(0): Backing store disabled
[ 162.383] (==) intel(0): Silken mouse enabled
[ 162.386] (II) intel(0): Initializing HW Cursor
[ 162.392] (II) intel(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
[ 162.394] (==) intel(0): DPMS enabled
[ 162.394] (==) intel(0): Intel XvMC decoder enabled
[ 162.394] (II) intel(0): Set up textured video
[ 162.394] (II) intel(0): [XvMC] xvmc_vld driver initialized.
[ 162.395] (II) intel(0): direct rendering: DRI2 Enabled
[ 162.395] (==) intel(0): hotplug detection: "enabled"
Here's two from syslog

Quote:
Sep 27 18:40:36 Blake kernel: [ 10.776641] [drm:intel_dsm_platform_mux_info] *ERROR* MUX INFO call failed
Quote:
Oct 8 14:45:55 Blake kernel: [ 44.362822] NVRM: failed to copy vbios to system memory.
Oct 8 14:45:55 Blake kernel: [ 44.372774] NVRM: RmInitAdapter failed! (0x30:0xffffffff:864)
Oct 8 14:45:55 Blake kernel: [ 44.372793] NVRM: rm_init_adapter(0) failed
Here's two from messages

Quote:
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.177070] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Detected an NVc0 generation card (0x0c1580a1)
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.184932] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Attempting to load BIOS image from PRAMIN
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.194760] [drm] nouveau 0000:01:00.0: ... BIOS signature not found
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.194841] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Attempting to load BIOS image from PROM
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.194957] [drm] nouveau 0000:01:00.0: ... BIOS signature not found
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.195036] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Attempting to load BIOS image from PCIROM
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.205156] [drm] nouveau 0000:01:00.0: ... BIOS signature not found
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.205236] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Attempting to load BIOS image from ACPI
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.205350] [drm] nouveau 0000:01:00.0: ... BIOS signature not found
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.210432] nouveau 0000:01:00.0: PCI INT A disabled
Quote:
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.380888] i915 0000:00:02.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.448788] mtrr: no more MTRRs available
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.448908] [drm] MTRR allocation failed. Graphics performance may suffer.
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.450020] vga_switcheroo: enabled
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.521466] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:00:02.0,olddecodes=io+mem,decodes=nonew ns=io+mem
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.521582] vgaarb: transferring owner from PCI:0000:00:02.0 to PCI:0000:01:00.0
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.632444] fb0: inteldrmfb frame buffer device
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.632467] drm: registered panic notifier
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.635123] acpi device:31: registered as cooling_device10
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.635528] input: Video Bus as /devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:2f/LNXVIDEO:00/input/input13
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.635717] ACPI: Video Device [PEGP] (multi-head: no rom: yes post: no)
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.638905] acpi device:3d: registered as cooling_device11
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.639267] input: Video Bus as /devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/LNXVIDEO:01/input/input14
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.639421] ACPI: Video Device [GFX0] (multi-head: yes rom: no post: no)
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 11.639719] [drm] Initialized i915 1.6.0 20080730 for 0000:00:02.0 on minor 0
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 12.166334] nvidia 0000:01:00.0: enabling device (0000 -> 0003)
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 12.166398] nvidia 0000:01:00.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
Oct 8 14:45:31 Blake kernel: [ 12.166463] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:01:00.0,olddecodes=io+mem,decodes=nonew ns=none
I'll have to figure out how to disable the attempt to initialize nouvea, but does anyone know if this is enough for Bumblebee to work with? I must admit, I don't really understand most of what these logs are saying, but the gist seems to be that the kernel is forced to use the intel chipset over the nvidia.
Divided is offline   Reply With Quote