View Single Post
Old 01-02-05, 09:30 AM   #1
immortel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Question X11 driver not configured with OpenGL

Hello,

First, the informations about my system:
***************************************
- your video card
Asus V9529 GFX-5200 (128M)

- your driver version
1.0.6111 (but I tried with the version 1.0.6629)

- your distribution
Gentoo

- your video bios revision (look in /proc/driver/nvidia/cards/0 while X is running)
Model: GeForce FX 5200
IRQ: 5
Video BIOS: 04.34.20.16.00
Card Type: AGP

- your processor
AMD Athlon XP 3200+

- your motherboard model (especially if you're having lockups)
Asus A7N8X
***************************************

More information of what is working properly:

X works without any problem.

Xscreensaver that use OpenGL sometimes works fine too.

glxgears gives me the following results (it's not very good but it works):
-glxgears
-5231 frames in 5.0 seconds = 1046.200 FPS
-5298 frames in 5.0 seconds = 1059.600 FPS

glxinfo: glxinfo
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.3
server glx extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_SGIX_fbconfig,
GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGI_swap_control,
GLX_ARB_multisample, GLX_NV_float_buffer
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx version string: 1.3
client glx extensions:
GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info,
GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_SGI_video_sync,
GLX_NV_swap_group, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer,
GLX_SGI_swap_control, GLX_NV_float_buffer
GLX extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_SGIX_fbconfig,
GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGI_swap_control,
GLX_ARB_multisample, GLX_NV_float_buffer, GLX_ARB_get_proc_address
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce FX 5200/AGP/SSE/3DNOW!
OpenGL version string: 1.5.1 NVIDIA 61.11
OpenGL extensions:
GL_ARB_depth_texture, GL_ARB_fragment_program,
GL_ARB_fragment_program_shadow, GL_ARB_fragment_shader, GL_ARB_imaging,
GL_ARB_multisample, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_occlusion_query,
GL_ARB_point_parameters, GL_ARB_point_sprite, GL_ARB_shadow,
GL_ARB_shader_objects, GL_ARB_shading_language_100,
GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_texture_compression,
GL_ARB_texture_cube_map, GL_ARB_texture_env_add,
GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_dot3,
GL_ARB_texture_mirrored_repeat, GL_ARB_transpose_matrix,
GL_ARB_vertex_buffer_object, GL_ARB_vertex_program, GL_ARB_vertex_shader,
GL_ARB_window_pos, GL_S3_s3tc, GL_EXT_texture_env_add, GL_EXT_abgr,
GL_EXT_bgra, GL_EXT_blend_color, GL_EXT_blend_func_separate,
GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_compiled_vertex_array,
GL_EXT_Cg_shader, GL_EXT_draw_range_elements, GL_EXT_fog_coord,
GL_EXT_multi_draw_arrays, GL_EXT_packed_pixels, GL_EXT_paletted_texture,
GL_EXT_pixel_buffer_object, GL_EXT_point_parameters,
GL_EXT_rescale_normal, GL_EXT_secondary_color,
GL_EXT_separate_specular_color, GL_EXT_shadow_funcs,
GL_EXT_shared_texture_palette, GL_EXT_stencil_two_side,
GL_EXT_stencil_wrap, GL_EXT_texture3D, GL_EXT_texture_compression_s3tc,
GL_EXT_texture_cube_map, GL_EXT_texture_edge_clamp,
GL_EXT_texture_env_combine, GL_EXT_texture_env_dot3,
GL_EXT_texture_filter_anisotropic, GL_EXT_texture_lod,
GL_EXT_texture_lod_bias, GL_EXT_texture_object, GL_EXT_vertex_array,
GL_HP_occlusion_test, GL_IBM_rasterpos_clip,
GL_IBM_texture_mirrored_repeat, GL_KTX_buffer_region, GL_NV_blend_square,
GL_NV_copy_depth_to_color, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fence,
GL_NV_float_buffer, GL_NV_fog_distance, GL_NV_fragment_program,
GL_NV_fragment_program_option, GL_NV_half_float, GL_NV_light_max_exponent,
GL_NV_multisample_filter_hint, GL_NV_occlusion_query,
GL_NV_packed_depth_stencil, GL_NV_pixel_data_range, GL_NV_point_sprite,
GL_NV_primitive_restart, GL_NV_register_combiners,
GL_NV_register_combiners2, GL_NV_texgen_reflection,
GL_NV_texture_compression_vtc, GL_NV_texture_env_combine4,
GL_NV_texture_expand_normal, GL_NV_texture_rectangle,
GL_NV_texture_shader, GL_NV_texture_shader2, GL_NV_texture_shader3,
GL_NV_vertex_array_range, GL_NV_vertex_array_range2, GL_NV_vertex_program,
GL_NV_vertex_program1_1, GL_NV_vertex_program2,
GL_NV_vertex_program2_option, GL_SGIS_generate_mipmap,
GL_SGIS_texture_lod, GL_SGIX_depth_texture, GL_SGIX_shadow,
GL_SUN_slice_accum
glu version: 1.3
glu extensions:
GLU_EXT_nurbs_tessellator, GLU_EXT_object_space_tess

visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav
id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
0x21 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 0 0 None
0x22 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 0 0 None
0x23 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 0 0 None
0x24 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 0 0 None
0x25 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 0 0 None
0x26 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 0 0 16 16 16 16 0 0 None
0x27 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 0 0 16 16 16 16 0 0 None
0x28 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 2 1 Ncon
0x29 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 4 1 Ncon
0x2a 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 2 1 Ncon
0x2b 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 4 1 Ncon
0x2c 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 0 0 None
0x2d 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 0 0 None
0x2e 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 0 0 None
0x2f 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 0 0 16 16 16 16 0 0 None
0x30 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 0 0 16 16 16 16 0 0 None
0x31 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 2 1 Ncon
0x32 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 4 1 Ncon
0x33 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 2 1 Ncon
0x34 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 4 1 Ncon
***************************************

Here is my problem:
I emerged (compiled) armagetron with gentoo and when I try to start it, I have the following outputarmagetron
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Error in bool sr_InitDisplay() in rScreen.cpp:566 :

Sorry, played all my cards trying to initialize your video system.
Armagetron won't run on your computer. Reason:

Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL

I'll try again from the beginning, but the chances of success are minimal.


So I tried tuxracer, I have the exact same problem. I did some research on the net but did not find any answers on this issue.

I installed the drivers with gentoo (emerge), I uninstalled them and installed them with the installer from this site (I had some problem with opengl-update that I solved by creating symbolic links) and still have the same problem.

I recompiled xorg, recompiled armagetron.

So I need some help because I don't know where to continue my investiguation.

Regards,

Dany
Attached Files
File Type: txt Xorg.0.log.txt (26.5 KB, 105 views)
File Type: txt xorg.conf.txt (3.8 KB, 111 views)
immortel is offline   Reply With Quote