View Single Post
Old 02-23-05, 04:41 AM   #1
membreya
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3
Default Nforce 3 limiting my DVD-RW to PIO

I'm currently running ubuntu with linux kernel 2.6.10-3.

When my system boots, I'm getting the following message:

Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx

Yet it detects my SATA as 133

I then do a hdparm -d /dev/hda (hda because the harddrive is sda being SATA and all :P)

hdparm -d /dev/hda gives the following message:

/dev/hda:
using_dma = 0 (off)

I do a hdparm -d1 /dev/hda and get:

/dev/hda:
setting using_dma to 1 (on)
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
using_dma = 0 (off)

If I do a hdparm -i the message is as follows:

/dev/hda:

Model=PIONEER DVD-RW DVR-108, FwRev=1.18, SerialNo=
Config={ Fixed Removeable DTR<=5Mbs DTR>10Mbs nonMagnetic }
RawCHS=0/0/0, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=0
BuffType=13395, BuffSize=64kB, MaxMultSect=0
(maybe): CurCHS=0/0/0, CurSects=0, LBA=yes, LBAsects=0
IORDY=on/off, tPIO={min:240,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
PIO modes: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
DMA modes: mdma0 mdma1 mdma2
UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 *udma4
AdvancedPM=no
Drive conforms to: device does not report version:

* signifies the current active mode

Finally hdparm -t /dev/hda gives the speed as 3.48mb/s


Just wondering if anyone can help?

The chipset onboard is an nforce3 from an Epox 8kdaj motherboard
membreya is offline   Reply With Quote