View Single Post
Old 04-22-06, 12:53 PM   #17
mrmailer
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 37
Default Re: even with 8756, minimal multitasking slows down glxgears performance

sorry, i thought i explained that it's other apps too, like xine, mplayer, etc.

i notice, for instance, it doesn't happen when i start firefox, but as soon as firefox loads graphics, if that makes sense.

if i reload a page it does it too. both apps seem to slow down(Video and firefox)

it seems cpu usage reaches 90% when i load a page in firefox. here's top results as i just loaded a page.

Xorg seems to remain around 50%


top - 03:49:17 up 3 days, 4:14, 3 users, load average: 2.62, 2.54, 2.44
Tasks: 119 total, 3 running, 116 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 81.8% us, 15.2% sy, 0.0% ni, 0.0% id, 0.0% wa, 1.3% hi, 1.7% si, 0Mem: 776868k total, 764324k used, 12544k free, 6872k buffers
Swap: 264560k total, 39776k used, 224784k free, 409424k cached

PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
29155 user 16 0 114m 40m 15m R 47.1 5.4 0:20.77 firefox-bin
24862 root 17 0 73304 48m 26m R 31.6 6.4 147:16.12 Xorg
25955 user 15 0 151m 51m 33m S 18.8 6.8 65:10.75 mythtv



The thing is, all the cpu usage does seem to go down when using xine instead of mythtv. but then i see it's mplayer as well.
so maybe it's mplayer period? i just refreshed a page while playing something with mplayer, and the cpu usage went to 90+%




top - 03:54:25 up 3 days, 4:20, 4 users, load average: 2.02, 2.12, 2.27
Tasks: 119 total, 2 running, 117 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 76.7% us, 19.6% sy, 0.0% ni, 0.0% id, 0.0% wa, 2.7% hi, 1.0% si, 0Mem: 776868k total, 764284k used, 12584k free, 7124k buffers
Swap: 264560k total, 39776k used, 224784k free, 417744k cached


But even with xine, it does this, going to 90% total on refresh of page while watching video

top - 03:55:28 up 3 days, 4:21, 4 users, load average: 2.38, 2.20, 2.29
Tasks: 120 total, 1 running, 119 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 86.4% us, 5.0% sy, 0.0% ni, 6.3% id, 0.0% wa, 1.0% hi, 1.3% si, 0Mem: 776868k total, 764944k used, 11924k free, 6864k buffers
Swap: 264560k total, 39776k used, 224784k free, 405684k cached



but when i refresh a page with firefox with nothing else being done at all, top still reports Cpu(s) up to 90%

it seems anything to do with video/graphics????
PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
29155 user 16 0 118m 45m 16m S 65.7 6.1 1:07.74 firefox-bin
24862 root 15 0 64572 37m 10m S 14.9 4.9 148:57.41 Xorg
29296 user 15 0 198m 24m 6784 S 6.6 3.2 0:01.84 xine
25576 user 15 0 27136 13m 7900 S 3.6 1.8 0:32.68 metacity


PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
24862 root 18 0 58352 36m 11m R 44.5



but it does it with openoffice and other such apps as well.
basically, i end up not being able to do any worthwhile multitasking while watching video


it is athlon 2ghz cpu
??

Last edited by mrmailer; 04-23-06 at 04:02 AM.
mrmailer is offline   Reply With Quote