View Single Post
Old 05-14-06, 05:48 AM   #1
tntcoda
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 4
Default Twinview Metamodes

Hi,

I would really appreciate any help on this, I have been trying everything on google for hours on end .

Basically, I have 2 sceens, the primary screen is widescreen at 1440x900, then to the left of that I have a standard 1280x1024. I have configured xorg.conf to use twinview on them so that I can have a taskbar on the widescreen, and the second screen will just be blank for me to drag windows on to, this is all working. The problem is that my second screen is at the wrong resolution, it looks like its horizontally squashed and i think i have narrowed this down to the meta mode line below:

Quote:
Option "MetaModes" "1440x900,1440x900; # 1280x1024 @ 1280x1024"
With that line, the widescreen monitor seems to be 100% fine, everything correct but as i said the second screen is at the wrong resolution, i have played around with this line but i cannot get it working .

Any ideas? Below is my full xorg.conf, thanks very much for any help.

[I have the nvidia drivers running on a 7800GT, both screens show as 1 monitor under control center, but the nvidia status dialog shows both montiors]

Jack

Code:
Section "Monitor"
    Identifier     "Acer"
    HorizSync 30-82
    Vertrefresh 56-76
    Modeline "1440x900" 106.5 1440 1520 1672 1904 900 901 904 932 -HSync +VSync
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "NEC"
    HorizSync 31.5-95.0
    Vertrefresh 60-60
EndSection

Section "Device"

    #VideoRam    4096
    # Insert Clocks lines here if appropriate
    Identifier     "VESA Framebuffer"
    Driver         "nvidia"
    Option         "TwinView" "true"
    Option         "Xinerama" "on"
    Option         "TwinViewOrientation" "LeftOf"
    Option         "SecondMonitorHorizSync" "31.5-95.0"
    Option         "SecondMonitorVertRefresh" "60-60"
#  Option         "MetaModes" "1440x900,1440x900; # 1280x1024@1280x1024;"
    Option         "MetaModes" "1440x900,1440x900; # 1280x1024,NULL;"
    Option         "ConnectedMonitor" "FPD,FPD"
    Option         "Xinerama" "on"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen 1"
    Device         "VESA Framebuffer"
    Monitor        "Acer"
    DefaultDepth    24

    SubSection     "Display"
        Viewport   0 0
        Depth       24
        Modes      "1400x900"
    EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen 2"
    Device         "VESA Framebuffer"
    Monitor        "NEC"
    DefaultDepth    24

    SubSection     "Display"
        Viewport   0 0
        Depth       24
        Modes      "1280x1024"
    EndSubSection
EndSection
EDIT: I should also add that if i remove the meta modes line, both screens are the correct resolution, but if i move the mouse below the task bar on the widesreen, the whole screen shifts down to what i assume is the extra verticle pixels of 1280x1024 resolution, so i assume i need a correct meta modes line to fix this.

Last edited by tntcoda; 05-14-06 at 06:57 AM.
tntcoda is offline   Reply With Quote