Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-28-06, 02:51 AM   #1
Vrah
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

Dear friends,

Before I installed the beta drivers, I was using the 1.0-8776-3 drivers. The refresh rate of my monitor was set at 60Hz and the screen resolution was 1680x1050. I could resize my windows and such fairly with ease and it wasn't too choppy (laggy).

After I installed the beta drivers 1.0-9626 and had AIGLX working with Compiz, everything looked awesome. The effects are pretty neat! The only problem I found was this:

My monitor refresh rate is now set at 50Hz and it won't let me change it. It will not let me set it to 60Hz. As a consequence, when trying to resize any window, it is extremely choppy and laggy. It is as if nothing was accelerated. Although, the AIGLX effects are all nicely accelerated.

I have an AGP nVidia Geforce 6600 GT

on a 20.1" DELL 2007WFP monitor

When I run the NVIDIA X Server Settings utility from Main Menu -> System Tools -> NVIDIA X Server Settings, and I select the "X Server Display Configuration" section, the "Layout" says that I am at 1680x1050 @ 60Hz. However, the GNOME system utility "Screen Resolution" says that I'm @ 50Hz.

It seriously feels as if only the AIGLX stuf was accelerated but not the resizing of windows and such. It is very annoying.

My xorg.conf file looks like this:

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier "single head configuration"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Load "extmod"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 6600"
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite"
EndSection

Kindly,
Vrah is offline   Reply With Quote
Old 10-28-06, 05:28 AM   #2
Sblantipodi
Registered User
 
Sblantipodi's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Italy
Posts: 154
Default Re: FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

You should set "DynamicTwinView" "False"
in your xorg.conf.

Please read this thread and vote for the bug
http://www.nvnews.net/vbulletin/show...52#post1043452
Sblantipodi is offline   Reply With Quote
Old 10-28-06, 05:33 AM   #3
Vrah
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default Re: FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

Hi,

Yes, that would probably solve the issue where it shows the wrong refresh rate.

However, we still cannot explain why the windows resizing and the desktop environment is laggy and choppy when in AIGLX "Desktop Effects" enabled mode.

The resizing of any particular window is extremely choppy and laggy when in that mode ...

Kindly,
Vrah is offline   Reply With Quote
Old 10-28-06, 05:51 AM   #4
Sblantipodi
Registered User
 
Sblantipodi's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Italy
Posts: 154
Default Re: FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

Quote:
Originally Posted by Vrah
Hi,

Yes, that would probably solve the issue where it shows the wrong refresh rate.

However, we still cannot explain why the windows resizing and the desktop environment is laggy and choppy when in AIGLX "Desktop Effects" enabled mode.

The resizing of any particular window is extremely choppy and laggy when in that mode ...

Kindly,
this is true I hope to see soon stable driver and I hope that will fix that problem.
Sblantipodi is offline   Reply With Quote
Old 10-28-06, 08:34 AM   #5
piotrq__
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 193
Default Re: FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

This is a problem with compiz I think. I'm experiencing the same laggy resizing with beryl, and it gets even worse when I enable an option called "Repaint window on each step". I got rid of this problem by changing the way that windows are drawn on the screen.
I'm using "Filled outline" option which draws a transparent rectangle instead of the actual windows' content when resizing.

Play around with compiz options a bit, disable "Sync to VBlank" for example and see if it helps. Or simply switch to beryl and use "Filled outline" for resizing :-)
piotrq__ is offline   Reply With Quote
Old 10-28-06, 03:38 PM   #6
Vrah
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default Re: FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

Hi,

Well I am glad to hear that I am not the only one experiencing this issue.

Thanks for the tips on the drawing on windows =)

Kindly,
Vrah is offline   Reply With Quote
Old 10-28-06, 04:15 PM   #7
Vrah
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default Re: FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

Hi,

I would like to add another bug/finding when running in AIGLX "Destrop Enabled" effects mode.

During the playback of any DVD using the latest Xine libs and Xine UI, there is a line across the top of the motion picture that seems to seperate the motion picture in sections of 1/3. The line systematically changes but remain at the same screen location.

The effect is like as if the DVD video is lagging.

When I disable the AIGLX "Destrop Enabled" effects mode, then everything is fine and there is no problem during playback of DVDs.

Kingly,
Vrah is offline   Reply With Quote
Old 10-28-06, 07:57 PM   #8
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

That's also a compositor bug (and has been discussed in several previous threads).
netllama is offline   Reply With Quote

Old 10-29-06, 12:58 AM   #9
Vrah
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default Re: FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

Hi,

That's most awesome! Looking forward for the next update =)

Kindly,
Vrah is offline   Reply With Quote
Old 11-03-06, 10:58 AM   #10
Sblantipodi
Registered User
 
Sblantipodi's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Italy
Posts: 154
Default Re: FC6+nVidia+AIGLX+Monitor Issue

Quote:
Originally Posted by piotrq__
This is a problem with compiz I think. I'm experiencing the same laggy resizing with beryl, and it gets even worse when I enable an option called "Repaint window on each step". I got rid of this problem by changing the way that windows are drawn on the screen.
I'm using "Filled outline" option which draws a transparent rectangle instead of the actual windows' content when resizing.

Play around with compiz options a bit, disable "Sync to VBlank" for example and see if it helps. Or simply switch to beryl and use "Filled outline" for resizing :-)
Sincerely I prefer Compiz and I Sync to VBlank is disabled.
Any other possible solution to that problem?

I've got another problem, when maximizing a windows windows seems to be black.
Sblantipodi is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need Help Installing NVIDIA Tesla M2070Q in Linux RHEL5 Ferianto85 NVIDIA Linux 0 05-18-12 08:35 PM
Rumor regarding lack of 680 availability ViN86 Rumor Mill 6 05-09-12 04:48 PM
ATI R300 & nVidia NV30 - Different visions Uttar Rumor Mill 6 09-06-02 11:19 AM
rh7.3 and nvidia vcrispo NVIDIA Linux 11 07-31-02 08:57 PM

All times are GMT -5. The time now is 02:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.