Go Back   nV News Forums > Software Forums > General Software

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 11-05-06, 10:39 AM   #1
Quick420
Registered User
 
Quick420's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: London,Canada
Posts: 1,445
Default Fresh Install--file copy and install are super slow

I freshly formatted then started to install stuff,however I've noticed that games take......ages to install.Games that used to install at roughly 10mins now take 30 etc etc.If I copy large files from one spot to another they take ridiculous amount of time..I ran hdtach and came up with burst speed of 120.7,random access speed 13.2 ms,cpu utilization 2%,and average read speed 48.7 Everest also shows my drive to be running in udma mode6(ata133) so thats correct.I ran ad-aware etc nothing came up.I've never encountered this before,my game performance is perfect.For example opening a big rar file from a game iso takes a looooooooooooooooooong time,specs below.Has anyone experienced this anomolie before???
__________________
:Gaming Rig:
Asus P5N-D SLi E8400 Wolfdale@3.6ghz/TTBig TyphoonCooler 51c Orthos 3hrs
Galaxy GTX560ti-GC 296.10 Forceware 950/1900/2200,1100mv,Gts250/Physx
2x2gb Ddr2 1066mhz 4-4-4-12 1T
3xWD WD5000AAKS 500gb/sata300/ 1xSeagate 320gb Ide(tuuunz)
X-fi Fatality Pro*ASUS VH242H 24"LCD*:::Windoze 7-64bit:::
Sony DvD/Ram-Drive
Logitech G25
3dmark06 17,898 Vantage 12,851



If the light is GREEN the trap is clean
Quick420 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 10:55 AM   #2
rewt
mmm, Beer.. :drooling:
 
rewt's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: USA
Posts: 3,667
Default Re: Fresh Install--file copy and install are super slow

Your benchmarks make the hard drives speed seem fine. However we don't have any information about how your system was set up before. I noticed you have 2 x 250GB drives. Were they in RAID 0 array before? RAID 0 would have increased performance somewhat.

Also, what is your system's partition structure like?

And third, do you have all the proper drivers installed?
__________________
My pimp'n rig
Athlon64 Venice 3000+ @ 2.6GHz (4100+) · Win XP Pro x86, Vista Ultimate x64 · eVGA K8-NF41 nForce4 SLi · Corsair XMS 1.5GB PC3200 CAS2/1T · eVGA 2x 6600GT SLi · Leadtek Winfast TV2000 XP Deluxe · Western Digital Caviar SE ½TB RAID 0/1 · PowerLink LPK2-30 400W · LiteON LDW-411S OC to 811S 8x DVD±R/RW/ROM · MicroAdvantage 64MB QuickiDrive · Samsung SyncMaster 931B 19" LCD · Microsoft Optical Wheel Mouse USB · Sony PSXtoUSB Analog Gamepads · Memorex MX2700 Multimedia Keyboard · Lexmark 3200 Color Jetprinter · nForce Network Controller 1Gb/s LAN (Cable ~3Mb/s down) · ΩPioneer Dolby Digital 5.1 Surround Sound
rewt is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 11:21 AM   #3
Quick420
Registered User
 
Quick420's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: London,Canada
Posts: 1,445
Default Re: Fresh Install--file copy and install are super slow

No these drives were never in raid0.Right now I'm using 1 ide drive only,on the primary ide channel,a 250gb Maxtor 8mb cache,ata-133-enabled in bios and hardware manager.Problems were evident right after install,without chipset drivers installed(not necessasarily needed).I installed q4 and it took over 1/2 hr.I installed the 4in1 drivers from via(newest)except for the agp driver(the winxp-sp2 agp driver is better)unistalled q4 and re-installed it.It still took over 1/2 hr.I fire it up and play and boom headshot 60fps at medium details...right on the money.I cant quite put my finger on it but something just isnt right here,installing is taking waaay too long.I'll keep poking and prodding,it's sounds like the ide drivers are not playing nice with the chipset,or perhaps it's failing?
__________________
:Gaming Rig:
Asus P5N-D SLi E8400 Wolfdale@3.6ghz/TTBig TyphoonCooler 51c Orthos 3hrs
Galaxy GTX560ti-GC 296.10 Forceware 950/1900/2200,1100mv,Gts250/Physx
2x2gb Ddr2 1066mhz 4-4-4-12 1T
3xWD WD5000AAKS 500gb/sata300/ 1xSeagate 320gb Ide(tuuunz)
X-fi Fatality Pro*ASUS VH242H 24"LCD*:::Windoze 7-64bit:::
Sony DvD/Ram-Drive
Logitech G25
3dmark06 17,898 Vantage 12,851



If the light is GREEN the trap is clean
Quick420 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 12:17 PM   #4
rewt
mmm, Beer.. :drooling:
 
rewt's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: USA
Posts: 3,667
Default Re: Fresh Install--file copy and install are super slow

Ya got me. I've never experienced anything like that before.

Then again, I never installed XP to a 250GB drive either. I always set up a partition somewhere around 12 GB.

I've also used both VIA and nForce chipsets with nothing like that ever happening on either one.

Computer problems can be very difficult to figure out sometimes. I feel your pain.
__________________
My pimp'n rig
Athlon64 Venice 3000+ @ 2.6GHz (4100+) · Win XP Pro x86, Vista Ultimate x64 · eVGA K8-NF41 nForce4 SLi · Corsair XMS 1.5GB PC3200 CAS2/1T · eVGA 2x 6600GT SLi · Leadtek Winfast TV2000 XP Deluxe · Western Digital Caviar SE ½TB RAID 0/1 · PowerLink LPK2-30 400W · LiteON LDW-411S OC to 811S 8x DVD±R/RW/ROM · MicroAdvantage 64MB QuickiDrive · Samsung SyncMaster 931B 19" LCD · Microsoft Optical Wheel Mouse USB · Sony PSXtoUSB Analog Gamepads · Memorex MX2700 Multimedia Keyboard · Lexmark 3200 Color Jetprinter · nForce Network Controller 1Gb/s LAN (Cable ~3Mb/s down) · ΩPioneer Dolby Digital 5.1 Surround Sound
rewt is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 01:34 PM   #5
Quick420
Registered User
 
Quick420's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: London,Canada
Posts: 1,445
Default Re: Fresh Install--file copy and install are super slow

Thnx for looking Rewt,I'll do some more googling or maybe a possible install of windows xp-home(buddy has a unopened copy) if I dont find an answer.I have a new rig coming soon but this one needs to be running correctly before I part with it.
__________________
:Gaming Rig:
Asus P5N-D SLi E8400 Wolfdale@3.6ghz/TTBig TyphoonCooler 51c Orthos 3hrs
Galaxy GTX560ti-GC 296.10 Forceware 950/1900/2200,1100mv,Gts250/Physx
2x2gb Ddr2 1066mhz 4-4-4-12 1T
3xWD WD5000AAKS 500gb/sata300/ 1xSeagate 320gb Ide(tuuunz)
X-fi Fatality Pro*ASUS VH242H 24"LCD*:::Windoze 7-64bit:::
Sony DvD/Ram-Drive
Logitech G25
3dmark06 17,898 Vantage 12,851



If the light is GREEN the trap is clean
Quick420 is offline   Reply With Quote
Old 11-06-06, 02:52 PM   #6
Quick420
Registered User
 
Quick420's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: London,Canada
Posts: 1,445
Default Re: Fresh Install--file copy and install are super slow

Problem solved,I didnt realize my usb 250gb external (with all my tunes on it) was causing problems.As soon as I unplug it speeds are back to normal.So here's what I did.....considering the low cost of the external drive $69 Canadian I took it apart to fing a wd250gb caviar inside,so I set it to slave and installed it like any other ide drive and my system is running perfect again.I think if I can find 20-40gb drive I'll put it in the old case and use it again.
__________________
:Gaming Rig:
Asus P5N-D SLi E8400 Wolfdale@3.6ghz/TTBig TyphoonCooler 51c Orthos 3hrs
Galaxy GTX560ti-GC 296.10 Forceware 950/1900/2200,1100mv,Gts250/Physx
2x2gb Ddr2 1066mhz 4-4-4-12 1T
3xWD WD5000AAKS 500gb/sata300/ 1xSeagate 320gb Ide(tuuunz)
X-fi Fatality Pro*ASUS VH242H 24"LCD*:::Windoze 7-64bit:::
Sony DvD/Ram-Drive
Logitech G25
3dmark06 17,898 Vantage 12,851



If the light is GREEN the trap is clean
Quick420 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.