Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 04-17-03, 07:00 PM   #1
cko
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 5
Default startx on SuSE 8.2 (2.4.20-64GB-SMP) with 1.0-4349 hangs system.

Here is what I get:

# startx -- -logverbose 5


XFree86 Version 4.3.0
Release Date: 27 February 2003
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.6
Build Operating System: SuSE Linux [ELF] SuSE
Build Date: 17 March 2003
Before reporting problems, check http://www.XFree86.Org/
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/XFree86.0.log", Time: Fri Apr 18 01:33:02 2003
(==) Using config file: "/etc/X11/XF86Config"



At this point, the screen turns black and the system hangs. Sometimes it still reacts to pings, but never can I log in or continue an existing login session.

/var/log/messages reveals nothing:

Apr 18 01:32:35 hp su: (to root) cko on /dev/pts/1
Apr 18 01:32:35 hp su: pam_unix2: session started for user root, service su
Apr 18 01:39:41 hp syslogd 1.4.1: restart.


XFree86.0.log also contains only the above few lines I got in the console window after startx.

Loading the driver manually gives me:

# modprobe nvidia
Warning: loading /lib/modules/2.4.20-64GB-SMP/kernel/drivers/video/nvidia.o will taint the kernel: non-GPL license - NVIDIA
See http://www.tux.org/lkml/#export-tainted for information about tainted modules
Module nvidia loaded, with warnings

and does not crash the system until I enter startx.

I tried turning nvagp off. It did not help. See the attached XF86Config, which is vanilla sax2-generated.

The machine is a HP xw6000 with 2GB RAM, 2 2.8GHz Xeon processors and a Quadro4 980 XGL, which works fine under Windows XP in the same machine.
I also tried a Quadro FX 2000. Same problem.

Here is an lspci -vv output:


00:00.0 Host bridge: Intel Corp.: Unknown device 2550 (rev 03)
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00cc
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr+ Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 0
Region 0: Memory at f4000000 (32-bit, prefetchable) [size=64M]
Capabilities: [40] #09 [0104]
Capabilities: [a0] AGP version 3.0
Status: RQ=32 Iso- ArqSz=2 Cal=0 SBA+ ITACoh- GART64- HTrans- 64bit- FW+ AGP3+ Rate=x4,x8
Command: RQ=1 ArqSz=0 Cal=0 SBA- AGP- GART64- 64bit- FW- Rate=<none>

00:01.0 PCI bridge: Intel Corp.: Unknown device 2552 (rev 03) (prog-if 00 [Normal decode])
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 64
Region 0: Memory at f8000000 (32-bit, prefetchable) [size=64M]
Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=32
Memory behind bridge: f1000000-f21fffff
Prefetchable memory behind bridge: e8000000-f01fffff
BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA+ MAbort- >Reset- FastB2B-
Capabilities: [60] #0e [0035]


00:1d.0 USB Controller: Intel Corp. 82801DB USB (Hub #1) (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00cc
Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap- 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 0
Interrupt: pin A routed to IRQ 16
Region 4: I/O ports at 2440 [size=32]

00:1d.1 USB Controller: Intel Corp. 82801DB USB (Hub #2) (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00cc
Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap- 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 0
Interrupt: pin B routed to IRQ 19
Region 4: I/O ports at 2460 [size=32]

00:1d.2 USB Controller: Intel Corp. 82801DB USB (Hub #3) (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00cc
Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap- 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 0
Interrupt: pin C routed to IRQ 18
Region 4: I/O ports at 2480 [size=32]

00:1d.7 USB Controller: Intel Corp. 82801DB USB EHCI Controller (rev 01) (prog-if 20 [EHCI])
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00cc
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 0
Interrupt: pin D routed to IRQ 23
Region 0: Memory at f0500000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
Capabilities: [50] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=375mA PME(D0+,D1-,D2-,D3hot+,D3cold+)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Capabilities: [58] #0a [2080]


00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BA/CA/DB PCI Bridge (rev 81) (prog-if 00 [Normal decode])
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap- 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 0
Bus: primary=00, secondary=05, subordinate=05, sec-latency=64
I/O behind bridge: 00001000-00001fff
Memory behind bridge: f0200000-f04fffff
BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA+ VGA- MAbort- >Reset- FastB2B-

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801DB ISA Bridge (LPC) (rev 01)
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle+ MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap- 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 0

00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801DB ICH4 IDE (rev 01) (prog-if 8a [Master SecP PriP])
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00cc
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap- 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 0
Interrupt: pin A routed to IRQ 18
Region 0: I/O ports at <ignored>
Region 1: I/O ports at <ignored>
Region 2: I/O ports at <ignored>
Region 3: I/O ports at <ignored>
Region 4: I/O ports at 24c0 [size=16]
Region 5: Memory at 80000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]

00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801DB AC'97 Audio (rev 01)
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00c3
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 0
Interrupt: pin B routed to IRQ 17
Region 0: I/O ports at 2000 [size=256]
Region 1: I/O ports at 2400 [size=64]
Region 2: Memory at f0500400 (32-bit, non-prefetchable) [size=512]
Region 3: Memory at f0500600 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
Capabilities: [50] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=375mA PME(D0+,D1-,D2-,D3hot+,D3cold+)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-


01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV28GL [Quadro4 980 XGL] (rev a1) (prog-if 00 [VGA])
Subsystem: nVidia Corporation: Unknown device 0174
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 64 (1250ns min, 250ns max)
Interrupt: pin A routed to IRQ 16
Region 0: Memory at f1000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Region 1: Memory at e8000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=128K]
Capabilities: [60] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Capabilities: [44] AGP version 3.0
Status: RQ=32 Iso- ArqSz=0 Cal=3 SBA+ ITACoh- GART64- HTrans- 64bit- FW+ AGP3+ Rate=x4,x8
Command: RQ=1 ArqSz=0 Cal=0 SBA- AGP- GART64- 64bit- FW- Rate=<none>

05:02.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5702 Gigabit Ethernet (rev 02)
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00cc
Control: I/O- Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr+ Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 64 (16000ns min), cache line size 10
Interrupt: pin A routed to IRQ 21
Region 0: Memory at f0400000 (64-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=64K]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]
Capabilities: [40] PCI-X non-bridge device.
Command: DPERE- ERO- RBC=0 OST=0
Status: Bus=0 Dev=0 Func=0 64bit- 133MHz- SCD- USC-, DC=simple, DMMRBC=0, DMOST=0, DMCRS=0, RSCEM- Capabilities: [48] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot+,D3cold+)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=1 PME-
Capabilities: [50] Vital Product Data
Capabilities: [58] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/3 Enable-
Address: 4d00215576c75200 Data: 0909

05:0c.0 SCSI storage controller: Adaptec AIC-7902 U320 (rev 03)
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00cc
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz+ UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 64 (10000ns min, 6250ns max), cache line size 10
Interrupt: pin A routed to IRQ 19
Region 0: I/O ports at 1000 [disabled] [size=256]
Region 1: Memory at f0410000 (64-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Region 3: I/O ports at 1400 [disabled] [size=256]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=512K]
Capabilities: [dc] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Capabilities: [a0] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/1 Enable-
Address: 0000000000000000 Data: 0000
Capabilities: [94]

05:0c.1 SCSI storage controller: Adaptec AIC-7902 U320 (rev 03)
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 00cc
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz+ UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 64 (10000ns min, 6250ns max), cache line size 10
Interrupt: pin B routed to IRQ 22
Region 0: I/O ports at 1800 [disabled] [size=256]
Region 1: Memory at f0412000 (64-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Region 3: I/O ports at 1c00 [disabled] [size=256]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=512K]
Capabilities: [dc] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Capabilities: [a0] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/1 Enable-
Address: 0000000000000000 Data: 0000
Capabilities: [94]

# ls -l /lib/modules/2.4.20-64GB-SMP/kernel/drivers/video/nvidia.o
-rw-r--r-- 1 root root 1806649 Apr 18 00:20 /lib/modules/2.4.20-64GB-SMP/kernel/drivers/video/nvidia.o
# sum /lib/modules/2.4.20-64GB-SMP/kernel/drivers/video/nvidia.o
03195 1765
# strings /lib/modules/2.4.20-64GB-SMP/kernel/drivers/video/nvidia.o|fgrep -i version
version
NVRM: client does not support versioning!!
NVRM: client supports wrong rm api version!!
NVRM version: %s
GCC version: %s
gcc version 3.2
DisableTVClockInversion
kernel_version=2.4.20-64GB-SMP
kernel_version=2.4.20-64GB-SMP
kernel_version=2.4.20-64GB-SMP
kernel_version=2.4.20-64GB-SMP
# strings /lib/modules/2.4.20-64GB-SMP/kernel/drivers/video/nvidia.o|fgrep -i 1.0
nvidia id: NVIDIA Linux x86 nvidia.o Kernel Module 1.0-4349 Thu Mar 27 19:00:02 PST 2003
Attached Files
File Type: txt xf86config.txt (5.3 KB, 106 views)
cko is offline   Reply With Quote
Old 04-17-03, 08:24 PM   #2
cko
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 5
Smile

I now built the 4191 drivers from source.

When I tried to install them, I got a strange error message, but I forced the install (see below) and it worked.

hp:/usr/src/packages/RPMS/i386 # rpm -ivh *
file /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nvidia_drv.o from install of NVIDIA_GLX-1.0-4191 conflicts with file from package XFree86-server-4.3.0-15
hp:/usr/src/packages/RPMS/i386 # mv /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nvidia_drv.o /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nvidia_drv.o-orig
hp:/usr/src/packages/RPMS/i386 # rpm --force -ivh *
--- WARNING!!
libGL.a
--- The above file(s) possibly belong to a conflicting MESA rpm,
--- or to a previous stale NVIDIA distribution.
--- They have been renamed to xxx.<originalFile>.RPMSAVE to
--- avoid conflicting with the files contained within this
--- package.
--- Please see the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS section of
--- /usr/share/doc/NVIDIA_GLX-1.0/README for more details.
NVIDIA_GLX ##################################################
NVIDIA_kernel ##################################################
Warning: loading /lib/modules/2.4.20-64GB-SMP/kernel/drivers/video/nvidia.o will taint the kernel: non-GPL license - NVIDIA
See http://www.tux.org/lkml/#export-tainted for information about tainted modules
Module nvidia loaded, with warnings

nvidia.o installed successfully

glxgears reports 8803 FPS,
so I guess it's up and running.

Carsten.
cko is offline   Reply With Quote
Old 04-17-03, 11:03 PM   #3
Andy Mecham
l33t master
 
Join Date: Jul 2002
Location: Santa Clara, CA
Posts: 1,163
Default

Are you using a flat panel monitor?

--andy
__________________
Andy Mecham
NVIDIA Corporation
Andy Mecham is offline   Reply With Quote
Old 04-18-03, 06:32 AM   #4
cko
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 5
Default

Quote:
Originally posted by Andy Mecham
Are you using a flat panel monitor?

--andy
Yes. The Card is connected to two hp 2025 flat panel monitors via DVI.

Carsten.
cko is offline   Reply With Quote
Old 04-18-03, 03:37 PM   #5
Andy Mecham
l33t master
 
Join Date: Jul 2002
Location: Santa Clara, CA
Posts: 1,163
Default

It's a known bug in 1.0-4349 with SMP machines and DVI connections. The workarounds are to connect to your DFP with an analog cable, fall back to a UP kernel, or fall back to an earlier driver.

--andy
__________________
Andy Mecham
NVIDIA Corporation
Andy Mecham is offline   Reply With Quote
Old 04-18-03, 04:10 PM   #6
cko
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 5
Default

Thank you, Andy. That explains it.

Connecting the flat panel monitors with analog cables is not possible, the analog inputs are connected to another machine.

Using a uniprocessor kernel on a dual processor machine does not seem perfect either. ;-)

So I guess using the 4191 driver is my only choice until the bug gets fixed. Which is fine with me. Any idea when the next driver might get released?

Thanks!

Carsten.
cko is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SMP system hangs with OpenGL chazmati NVIDIA Linux 9 08-26-02 09:28 AM

All times are GMT -5. The time now is 11:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.