Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > General Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 11-26-06, 04:55 AM   #1
chareos
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 48
Default 100% cpu usage during ANY disk activity

nForce4 MB
AMD ATHLON64 3000+ CPU
Kernel: 2.6.18, tried Vanilla and Kolivas patched
1x HDD EIDE (32bit bus, DMA on, UDMA5 mode).
1x HDD SATA
(both hard drives give same problems)

Hi guys,

I'm facing a strange problem, which degrades system-wide performances on my box.

Any disk operation I issue (file copy, dir listing, etc) my CPU usage jumps up to 100%.

This problem appears so CPU related that if I disable powernowd (CPU stays up to 1800MHz then) copy speed goes up to 19MB/s (from 14MB/s it stays when CPU works at 1GHz).


In kernel options I enabled (kernel built-in, no modules):
ATA support ->
Enhanced IDE ->
PCI IDE ->
Generic PCI Bus Master ->
- USE PCI DMA by default when available
- AMD and nVidia IDE support

Looking around on internet I think my transfer rate speeds are perfectly fine on both my IDE and SATA drives.
My only problem is CPU usage, completely mad.

I tried also to reboot with noacpi noapic kernel parameters, no improvement.



Thanks for any suggestions !
chareos is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Maintain Your Privacy by Manually Accepting and Rejecting "Cookies" (nV News) MikeC Open Forum 2 02-02-13 07:15 PM
295.40 Drivers and Xorg 1:7.6+12 HIGH cpu usage norrland NVIDIA Linux 2 05-13-12 09:11 AM

All times are GMT -5. The time now is 10:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.