Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > General Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 11-27-06, 03:06 AM   #1
gga13
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 7
Default [BUG] Kubuntu-AMD64-NVidia driver

Fresh Kubuntu install (KDE), Edgy Eft, kernel 2.6.17-10-generic.
Latest NVidia 1.0-9629 drivers, compiled.
AMD64 Athlon 4400, Motherboard ASUS A8N-E, 2G Ram, NVidia GeForce 7300 GT.
Monitor: Samsung SyncMaster 794MB+

Two different problems:
a) KDE Desktop shows up as 16-bit only. Running nvidia-settings, however, reverts desktop to 24-bit as it should.
b) Log-Out / XServer shutdown hangs machine (black screen, no input, not able to switch to console, no logs)

"nv" and "vesa" drivers function properly, albeit slowly of course.

Additional Screen modes removed from xorg.conf during testing (same result with all modes in).
Find the bug report attached.

Any help is deeply appreciated.
Attached Files
File Type: zip nvidia-bug-report.log.zip (30.2 KB, 133 views)
gga13 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-06, 11:45 AM   #2
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: [BUG] Kubuntu-AMD64-NVidia driver

I have a few questions:
0) Does the hang persist with 1.0-9742 as well?
1) Does the hang persist with a more recent (2.6.18.x) kernel.org kernel?
2) Have you verified that you're using the latest BIOS?
3) Does the hang persist if you're not using Composite?
4) How or where are you determining that KDE is running in 16bit? Are you stating that just running nvidia-settings suddenly forces it into 24bit?

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 11-30-06, 12:04 AM   #3
gga13
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 7
Default Re: [BUG] Kubuntu-AMD64-NVidia driver

Quote:
Originally Posted by netllama
I have a few questions:
0) Does the hang persist with 1.0-9742 as well?
Yes.

Quote:
Originally Posted by netllama
1) Does the hang persist with a more recent (2.6.18.x) kernel.org kernel?
I'm trying this. Will have more info tomorrow, as it is the first time I try doing this. I'll be testing against 2.6.19 latest stable (unless advised otherwise).


Quote:
Originally Posted by netllama
2) Have you verified that you're using the latest BIOS?
I wasn't but now I am. BIOS is 1013. No improvement.

Once I get the new kernel up and running, I'll do another run of it with the latest beta drivers, too, albeit my hopes are not too high so far.


Quote:
Originally Posted by netllama
3) Does the hang persist if you're not using Composite?
Yes.


Quote:
Originally Posted by netllama
4) How or where are you determining that KDE is running in 16bit? Are you stating that just running nvidia-settings suddenly forces it into 24bit?
By using a desktop picture with some smooth gradient, which shows incorrectly.
And yes, running nvidia-settings suddenly forces the KDE desktop back to 24bits.

BTW, 3D acceleration works okay, so the driver and card are functioning properly.


Also, tested under Ubuntu too and can reproduce the problem, so it is definitively not a KDE issue.

To help with debugging, is there anything I can turn on to get a trace or log when logging out, similar to what startx gives?
gga13 is offline   Reply With Quote
Old 11-30-06, 03:51 AM   #4
gga13
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 7
Default Re: [BUG] Kubuntu-AMD64-NVidia driver

Ok... problem solved (well, not really but it is at least, diagnosed).

The (K)Ubuntu splash screen with its progress bar is conflicting with the nvidia driver for some reason leading to the strange X11 behavior described.

Solution for now, turn off the (K)Ubuntu splash screen, by doing:

sudo nano /boot/grub/menu.lst

and then editing any kernel line of the form:

kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/sda1 ro quiet splash

to:

kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/sda1 ro quiet

(ie. removing the splash screen)
gga13 is offline   Reply With Quote
Old 11-30-06, 10:44 AM   #5
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: [BUG] Kubuntu-AMD64-NVidia driver

This is expected behavior, as most framebuffer console graphics implimentations conflict with the nvidia X driver (having two different device drivers attempting to use the same device simultaneously usually doesn't turn out well).
netllama is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
nvidia driver quality decrease? legluondunet NVIDIA Linux 17 06-26-12 11:03 AM
Shadow on some graphics (OpenProj and 302.11 Nvidia driver - Kubuntu 12.04) yamane NVIDIA Linux 0 05-21-12 06:08 PM
Need Help Installing NVIDIA Tesla M2070Q in Linux RHEL5 Ferianto85 NVIDIA Linux 0 05-18-12 09:35 PM
Getting the proprietary nvidia driver to run with Debian 3.0 r0 (woody) Katchina404 NVIDIA Linux 9 01-12-03 09:49 AM
nvidia + 2.4.19 gentoo = messed up ulukay NVIDIA Linux 18 11-02-02 12:58 AM

All times are GMT -5. The time now is 06:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.