Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Benchmarking And Overclocking

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-11-07, 01:16 PM   #1
rHy0
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Ireland
Posts: 143
Default Ocing Athlon 3700+. I'm starting to wimp out at 2.7GHz!

I have had my Athlon 3700+ (stock 2.4) at 2.72GHz for a couple of weeks and so far after a good few attempts I have not been able to succeed in anything higher. I crash at 2.75 (250FSB). 2.8GHz would be a dream to get, however although I may be able to get to that with more vcore and extra ram voltage, I have been putting it off cause i am nervous I might mess up my system at any higher voltages... Right now I have my CPU vcore @ 1.50v (cpu-z, speedfan report 1.53...) from 1.48v stock, ram and everything else is stock voltage.

My memory (see sig) is at timings 3-3-3-8 (1t). 333Mhz.

HT multi set at 3x.

My CPU cooler is a Zalman 7000B. Temps - 26C idle/45C load.

As I have said, I would love to get 2.8GHz out of this CPU safely but I am not sure if it's wise for me to raise the vcore anymore for fear of a total system failure... Can I up the vcore more safely? Should I even be thinking about attempting 2.8GHz with my hardware? Plz enlighten me so I can finally make a confident decision

Thanks.
rHy0 is offline   Reply With Quote
Old 01-11-07, 02:19 PM   #2
SlieTheSecond
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ontario, Canada
Posts: 703
Default Re: Ocing Athlon 3700+. I'm starting to wimp out at 2.7GHz!

Try lowering your ram speeds. Or increasing ram latencies to be more relaxed.

I had mine running at 2.8, but could only do it lowering my ram.
__________________
E6400 @ 3200 mhz (400x8) 1.45v || 2x 8800 GT || OCZ 600Watt sli || 22" LG Flatron
2x1GB Apacer PC2-6400 @ 850mhz 4-4-4-15 || Asus P5N32-E Sli Plus || Zalman 9500 AT || 200GB SATA / 320GB SATA WD HD

3D Mark 06: 12461 || 3D Mark 05: 18397 || 3D Mark 03: 40149
SlieTheSecond is offline   Reply With Quote
Old 01-11-07, 03:20 PM   #3
rHy0
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Ireland
Posts: 143
Default Re: Ocing Athlon 3700+. I'm starting to wimp out at 2.7GHz!

Yeah I have already tried lowering my RAM speeds to 3-4-4-12 but still failed prime95 at 2.75 (1.5vcore). Also crashed and wouldnt boot into windows.
__________________
Q6600 G0 @ 3.7GHz / 1.5v | Megahalems | Asus P5K Deluxe | 2GB Crucial Ballistix 8500 | 4870X2 @ 800/950 | SB XF-I Fatal1ty | Corsair TX750 | WD Raptor 150GB | Vista Ultimate 64bit | Samsung 226CW (22'')

|| PS3 60GB / 32'' Sony Bravia V series... ||
rHy0 is offline   Reply With Quote
Old 01-11-07, 04:56 PM   #4
a12ctic
 
Join Date: Nov 2005
Location: Chicago IL
Posts: 2,371
Default Re: Ocing Athlon 3700+. I'm starting to wimp out at 2.7GHz!

No, he means to put a splitter on it so that your ram isnt running at 250, but instead 200 or something like that.
__________________
AMD X2 5050 AMD Radeon HD 4830 AMD 780G 4GB OCZ DDR2 Antec 300 Fedora 11
a12ctic is offline   Reply With Quote
Old 01-11-07, 05:18 PM   #5
lukrad
*BANNED*
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 194
Default Re: Ocing Athlon 3700+. I'm starting to wimp out at 2.7GHz!

2.75 is the highest for most San Diego 3700+ CPUs, which is plenty enough.
lukrad is offline   Reply With Quote
Old 01-12-07, 08:12 AM   #6
rHy0
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Ireland
Posts: 143
Default Re: Ocing Athlon 3700+. I'm starting to wimp out at 2.7GHz!

Quote:
Originally Posted by lukrad
2.75 is the highest for most San Diego 3700+ CPUs, which is plenty enough.
Highest! Really? Dam I thought I could get much more out of it... I am at 2.72. I have definately known ppl who have their 3700 @ over 3GHz. Obviously very good stepping, but I also see alot of ppl @ 2.8...

Can ppl who own an Athlon 3700 post up your OC, along with your mobo and ram info if possible plz.
__________________
Q6600 G0 @ 3.7GHz / 1.5v | Megahalems | Asus P5K Deluxe | 2GB Crucial Ballistix 8500 | 4870X2 @ 800/950 | SB XF-I Fatal1ty | Corsair TX750 | WD Raptor 150GB | Vista Ultimate 64bit | Samsung 226CW (22'')

|| PS3 60GB / 32'' Sony Bravia V series... ||
rHy0 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-07, 08:19 AM   #7
Dazz
"TOON ARMY!"
 
Join Date: Jul 2002
Location: Newcastle, United Kingdom
Posts: 5,138
Send a message via AIM to Dazz
Default Re: Ocing Athlon 3700+. I'm starting to wimp out at 2.7GHz!

2.75GHz yes with air cooling 2,9Ghz for water cooling and 3GHz for extreme cooling.
__________________
"Never interupt your enemy when he is making a mistake."

Processor: AMD Phenom II X6 1090T Black Edition @ 4.25GHz
Motherboard: Gigabyte GA-990FXA-UD3
Graphics: ASUS ENGTX470
Memory: 4GB Kingston HyperX Blu PC12800 DDR3
Monitor: LG E2260V-PN Full HD WLED 22" & DELL 20" 2005FPW,
Power: Coolermaster Silent Pro Modular 850w PSU
Sound: Logitech Z5500 Digital.
Cooling: Thermalright Silver Arrow.
1st Storage: Kingston V100 SSDNow128GB SSD
2nd Storage: Samsung Spinpoint F1 750GB
Dazz is offline   Reply With Quote
Old 01-12-07, 09:30 AM   #8
SlieTheSecond
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ontario, Canada
Posts: 703
Default Re: Ocing Athlon 3700+. I'm starting to wimp out at 2.7GHz!

Mine was Asus A8N5X, Thermal Take Silent 939 K8 Cooler, and mixed ram.
1x512 333, 1x512 400, 2x256 333. All Apacer tho.

I was running at 2.8
__________________
E6400 @ 3200 mhz (400x8) 1.45v || 2x 8800 GT || OCZ 600Watt sli || 22" LG Flatron
2x1GB Apacer PC2-6400 @ 850mhz 4-4-4-15 || Asus P5N32-E Sli Plus || Zalman 9500 AT || 200GB SATA / 320GB SATA WD HD

3D Mark 06: 12461 || 3D Mark 05: 18397 || 3D Mark 03: 40149
SlieTheSecond is offline   Reply With Quote

Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.