Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 05-01-03, 04:51 PM   #1
tuosiq
Registered User
 
Join Date: May 2003
Posts: 3
Default black screen, machine NOT frozen

Hi

I installed nvidia linux driver 1.0-1512 on debian woody 3.0r1. Linux 2.4.18 - XFree86 version 4.1.0.1. modprobe NVdriver loads it just fine. startx yields no errors, but leaves the monitor at a black screen. The machine is still responsive, ctrl+alt+backspace brings it down.

This card worked fine when I installed gentoo 1.4. I do not remember the XFree86/Nvidia versions. I only say this to show that this hardware configuration has worked before.

athlon 1800xp
via kt266a
nvidia geforce2 440mx

Any help would be greatly appreciated.

XFree86.0.log attached

XF86Config-4 follows:


Section "Files"
FontPath "unix/:7100" # local font server
# if the local font server has problems, we can fall back on these
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/75dpi"
EndSection

Section "Module"
# Load "GLcore"
Load "bitmap"
Load "dbe"
Load "ddc"
# Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "pex5"
Load "record"
Load "speedo"
Load "type1"
Load "vbe"
Load "xie"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "keyboard"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mouse0"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "nvidia"
# BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-100
Option "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Generic Video Card"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 16
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
Attached Files
File Type: log xfree86.0.log (20.2 KB, 166 views)
tuosiq is offline   Reply With Quote
Old 05-01-03, 05:59 PM   #2
Andy Mecham
l33t master
 
Join Date: Jul 2002
Location: Santa Clara, CA
Posts: 1,163
Default

Have you tried a more recent version? 1.0-1541 is over a year and a half old. Can you try 1.0-4363?

--andy
__________________
Andy Mecham
NVIDIA Corporation
Andy Mecham is offline   Reply With Quote
Old 05-01-03, 09:06 PM   #3
tuosiq
Registered User
 
Join Date: May 2003
Posts: 3
Default

I just installed 1.0.4363 (show below). Nothing changes. Still the black screen.

(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
compiled for 4.0.2, module version = 1.0.4363
tuosiq is offline   Reply With Quote
Old 05-01-03, 09:10 PM   #4
Andy Mecham
l33t master
 
Join Date: Jul 2002
Location: Santa Clara, CA
Posts: 1,163
Default

It's not clear if it would affect you, but you should definitely enable MTRRs in your kernel to avoid
Quote:
(WW) System lacks support for changing MTRRs
Does disabling AGP work? Are those the correct hsync and vrefresh values for your machine?

--andy
__________________
Andy Mecham
NVIDIA Corporation
Andy Mecham is offline   Reply With Quote
Old 05-01-03, 09:20 PM   #5
tuosiq
Registered User
 
Join Date: May 2003
Posts: 3
Default

When you say disable AGP, do you mean this as a kernel change as well?
tuosiq is offline   Reply With Quote
Old 05-01-03, 09:22 PM   #6
Andy Mecham
l33t master
 
Join Date: Jul 2002
Location: Santa Clara, CA
Posts: 1,163
Default

No - sorry I wasn't clear. You should try adding
Code:
Option  "NvAgp" "0"
to the Device section of your XF86Config file.

--andy
__________________
Andy Mecham
NVIDIA Corporation
Andy Mecham is offline   Reply With Quote
Old 05-01-03, 11:30 PM   #7
Soul-Crusher
Leadtek 6800GT
 
Join Date: Aug 2002
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 195
Send a message via ICQ to Soul-Crusher Send a message via AIM to Soul-Crusher Send a message via Yahoo to Soul-Crusher
Default

I'm actually having the same problem after upgrading from XFree 4.2 to XFree 4.3 and using the latest nVidia drivers. I think it has more to do with XFree86 4.3 than with nVidia. Try emerging XFree 4.2 and see if you still have the problem.

I'll keep you guys posted if I can figure out what's wrong with 4.3.
__________________
"Floating in a dream-like state, I am the emporer of a parallel universe." --Arch Enemy
My xorg.conf file
Soul-Crusher is offline   Reply With Quote
Old 05-02-03, 12:30 AM   #8
Soul-Crusher
Leadtek 6800GT
 
Join Date: Aug 2002
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 195
Send a message via ICQ to Soul-Crusher Send a message via AIM to Soul-Crusher Send a message via Yahoo to Soul-Crusher
Default

Strangely, X 4.3 seems to work fine when I'm load a desktop manager. However, it appears only with a blank screen whatn I'm trying to run "X" without a deskop manager. Very strange...

But again, I think it's an XFree86 problem, not an nVidia problem.
__________________
"Floating in a dream-like state, I am the emporer of a parallel universe." --Arch Enemy
My xorg.conf file
Soul-Crusher is offline   Reply With Quote

Old 05-02-03, 12:35 AM   #9
Andy Mecham
l33t master
 
Join Date: Jul 2002
Location: Santa Clara, CA
Posts: 1,163
Default

You're not seeing a mouse cursor, are you? Some distros have gotten in the habit of changing the X root weave to a solid color, like black.

--andy
__________________
Andy Mecham
NVIDIA Corporation
Andy Mecham is offline   Reply With Quote
Old 05-02-03, 12:51 AM   #10
Soul-Crusher
Leadtek 6800GT
 
Join Date: Aug 2002
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 195
Send a message via ICQ to Soul-Crusher Send a message via AIM to Soul-Crusher Send a message via Yahoo to Soul-Crusher
Default

Yep, I see the cursor. Going off what you said, I ran X :1 & and then in another virtual console I did this (Using bash shell):
export DISPLAY=:1.0
xterm

and xterm came up.

So you think it's a distro thing and not an XFree86 4.3.x thing?
__________________
"Floating in a dream-like state, I am the emporer of a parallel universe." --Arch Enemy
My xorg.conf file
Soul-Crusher is offline   Reply With Quote
Old 05-02-03, 12:59 AM   #11
Andy Mecham
l33t master
 
Join Date: Jul 2002
Location: Santa Clara, CA
Posts: 1,163
Default

Running X doesn't start a window manager. The black screen you're seeing is actually the X root weave - things are working normally. You could start a window manager remotely with 'gnome-session' or 'startkde' or (my personal favorite) 'openbox'.

--andy
__________________
Andy Mecham
NVIDIA Corporation
Andy Mecham is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GT240M - black screen with newer drivers > 275.33 and win 7 doktor5000 NVIDIA GeForce 200 Series 1 07-08-12 12:17 PM
[9800gt] Xorg black screen after installing nvidia driver HacKurx NVIDIA Linux 1 06-07-12 02:29 PM
Black screen after switching between graphical virtual consoles five times rrr-wtf NVIDIA Linux 1 05-21-12 05:40 PM
Black screen and lockup on startx. redmoose NVIDIA Linux 4 09-18-02 12:53 PM
kernel 2.4.19 and 2960 -> black screen osterhase NVIDIA Linux 7 08-22-02 07:24 PM

All times are GMT -5. The time now is 11:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.