Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-22-07, 09:10 PM   #1
bbmd
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 4
Default can't load the module

I have problem when i install NVIDIA-Linux-x86-1.0-9746 on debian/testing . It seems that i have compiled the module ,but can not load the module . I already have 1.0-9631 installed in my system.Here is the log:

.........
........
-> Kernel module compilation complete.
ERROR: Unable to load the kernel module 'nvidia.ko'. This happens most
frequently when this kernel module was built against the wrong or
improperly configured kernel sources, with a version of gcc that differs
from the one used to build the target kernel, or if a driver such as
rivafb/nvidiafb is present and prevents the NVIDIA kernel module from
obtaining ownership of the NVIDIA graphics device(s).

Please see the log entries 'Kernel module load error' and 'Kernel
messages' at the end of the file '/var/log/nvidia-installer.log' for
more information.
-> Kernel module load error: insmod: error inserting './usr/src/nv/nvidia.ko':
-1 No such device
-> Kernel messages:
NET: Registered protocol family 24
ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
ACPI: PCI Interrupt 0000:01:00.0[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 169
NVRM: loading NVIDIA Linux x86 Kernel Module 1.0-9631 Thu Nov 9 17:38:10
PST 2006
agpgart: Found an AGP 2.0 compliant device at 0000:00:00.0.
agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:00:00.0 into 4x mode
agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:01:00.0 into 4x mode
NVRM: The NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X GPU installed in this system is
NVRM: supported through the NVIDIA 1.0-96xx Legacy drivers. Please
NVRM: visit http://www.nvidia.com/object/unix.html for more
NVRM: information. The 1.0-9746 NVIDIA driver will ignore
NVRM: this GPU. Continuing probe...
NVRM: No NVIDIA graphics adapter found!
ACPI: PCI Interrupt 0000:01:00.0[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 169
NVRM: loading NVIDIA Linux x86 Kernel Module 1.0-9631 Thu Nov 9 17:38:10
PST 2006
agpgart: Found an AGP 2.0 compliant device at 0000:00:00.0.
agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:00:00.0 into 4x mode
agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:01:00.0 into 4x mode
NVRM: The NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X GPU installed in this system is
NVRM: supported through the NVIDIA 1.0-96xx Legacy drivers. Please
NVRM: visit http://www.nvidia.com/object/unix.html for more
NVRM: information. The 1.0-9746 NVIDIA driver will ignore
NVRM: this GPU. Continuing probe...
NVRM: No NVIDIA graphics adapter found!
ERROR: Installation has failed. Please see the file
'/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions
on fixing installation problems in the README available on the Linux
driver download page at www.nvidia.com.
bbmd is offline   Reply With Quote
Old 01-22-07, 09:26 PM   #2
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: can't load the module

NVRM: The NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X GPU installed in this system is
NVRM: supported through the NVIDIA 1.0-96xx Legacy drivers. Please
NVRM: visit http://www.nvidia.com/object/unix.html for more
NVRM: information. The 1.0-9746 NVIDIA driver will ignore
NVRM: this GPU. Continuing probe...
NVRM: No NVIDIA graphics adapter found!

You need to use the the latest 1.0-96xx legacy driver, which is currently 1.0-9631.

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 01-23-07, 08:39 AM   #3
bbmd
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 4
Default Re: can't load the module

Quote:
Originally Posted by netllama
NVRM: The NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X GPU installed in this system is
NVRM: supported through the NVIDIA 1.0-96xx Legacy drivers. Please
NVRM: visit http://www.nvidia.com/object/unix.html for more
NVRM: information. The 1.0-9746 NVIDIA driver will ignore
NVRM: this GPU. Continuing probe...
NVRM: No NVIDIA graphics adapter found!

You need to use the the latest 1.0-96xx legacy driver, which is currently 1.0-9631.

Thanks,
Lonni
it is ok now,thanks a lot
bbmd is offline   Reply With Quote
Old 01-30-07, 01:12 AM   #4
chr15
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 4
Default Re: can't load the module

I'm having the same problem and the fixes don't seem to be working for
me.

When I run the NVIDIA-Linux-x86-1.0-9746-pkg1.run nvidia module
installer, it compiles fine but dies with an error when it tries to
load the module:
*** Unable to load the kernel module 'nvidia.ko'.
*** This happens most frequently when
*** this kernel module was built against the wrong or improperly
*** configured kernel sources,
What does this mean? I'm using the kernel sources I want to use
(Gentoo's standard most current package) and my system works fine so
I don't immediately see what's improper about it.

*** with a version of gcc that differs from the one used to build the
*** target kernel,
Again, this is Gentoo, the chance of this happening is slim as far as
I can tell.

*** or if a driver such as rivafb/nvidiafb is present and
*** prevents the NVIDIA kernel module from obtaining ownership of the
*** NVIDIA graphics device(s).
Nothing in lsmod indicates this. I didn't enable these when
compiling my kernel.

Loading the driver manually produces:
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
wren ~ # modprobe nvidia
FATAL: Error inserting nvidia (/lib/modules/2.6.18-gentoo-r6/video/nvidia.ko): No such device
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

This is what dmesg says about that:
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
NVRM: The NVIDIA probe routine was not called for 1 device(s).
NVRM: This can occur when a driver such as rivafb, nvidiafb or
NVRM: rivatv was loaded and obtained ownership of the NVIDIA
NVRM: device(s).
NVRM: Try unloading the rivafb, nvidiafb or rivatv kernel module
NVRM: (and/or reconfigure your kernel without rivafb/nvidiafb
NVRM: support), then try loading the NVIDIA kernel module again.
NVRM: No NVIDIA graphics adapter probed!
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
I can't quite understand the "No such device" confusion. It's right
here:
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
wren ~ # lspci | grep GeF
04:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 7300 GS (rev a1)
wren ~ # zgrep "7300 GS" /usr/share/doc/nvidia-drivers-1.0.8776/README.gz
GeForce 7300 GS 0x01DF
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

I'm running with modern, but stable build components:
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
wren ~ # uname -a
Linux wren 2.6.18-gentoo-r6 #1 SMP Fri Jan 26 00:47:22 PST 2007 i686
Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.80GHz GenuineIntel GNU/Linux
wren ~ # gcc --version
gcc (GCC) 4.1.1 (Gentoo 4.1.1-r3)
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

I'm using the vesafb:
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
wren ~ # grep VESA /usr/src/linux/.config
CONFIG_FB_VESA=y
CONFIG_FB_VESA_STD=y
# CONFIG_FB_VESA_TNG is not set
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
as specified in http://gentoo-wiki.com/HOWTO_nVidia_Drivers

None of the possible conflicting drivers:
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
wren ~ # grep "NVID\|RIVA" /usr/src/linux/.config
# CONFIG_AGP_NVIDIA is not set
# CONFIG_FB_NVIDIA is not set
# CONFIG_FB_RIVA is not set
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

I've tried several different versions of the Nvidia drivers:
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
wren ~ # ls NV*
NVIDIA-Linux-x86-1.0-7182-pkg1.run NVIDIA-Linux-x86-1.0-7184-pkg1.run
NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631-pkg1.run NVIDIA-Linux-x86-1.0-9746-pkg1.run
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Any more suggestions to try?
chr15 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-07, 10:26 AM   #5
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: can't load the module

Please attach the installer log.
netllama is offline   Reply With Quote
Old 01-30-07, 07:57 PM   #6
chr15
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 4
Default Re: can't load the module

Ok, log should be attached.
Attached Files
File Type: log nv.log (26.5 KB, 107 views)
chr15 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-07, 08:58 PM   #7
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: can't load the module

You need to follow the instructions in the log:

NVRM: rivatv was loaded and obtained ownership of the NVIDIA
NVRM: device(s).
NVRM: Try unloading the rivafb, nvidiafb or rivatv kernel module
NVRM: (and/or reconfigure your kernel without rivafb/nvidiafb
NVRM: support), then try loading the NVIDIA kernel module again.
NVRM: No NVIDIA graphics adapter probed!

As you're running Gentoo, I assume that you'd know how your kernel was configured.
netllama is offline   Reply With Quote
Old 01-30-07, 09:38 PM   #8
chr15
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 4
Default Re: can't load the module

I saw that, but I think it's a weird mistake where the lines of the log output were truncated.
The log knowingly says:
NVRM: rivatv was loaded and obtained ownership of the NVIDIA
NVRM: device(s).
Ah, great, that's the problem (even though it's impossible as far as I can tell), this text sounds like it knows what it's talking about. But later on it says:
NVRM: The NVIDIA probe routine was not called for 1 device(s).
NVRM: This can occur when a driver such as rivafb, nvidiafb or
NVRM: rivatv was loaded and obtained ownership of the NVIDIA
NVRM: device(s).

The last two lines of this taken out of context seem to suggest an answer, but in context, they seem to represent confusion.

I am pretty sure that
Device Drivers->Graphics Support->nVidia Riva support is 100% not compiled in as a module or otherwise. I am fairly certain that anything that includes the letters nv in the kernel options is not compiled in.

Thanks for your help. I've used nVidia cards for 5 years now with Linux and have never had any problems until this one. Any suggestions welcome.
chr15 is offline   Reply With Quote

Old 01-30-07, 09:50 PM   #9
creeves
Registered User
 
creeves's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1
Default Re: can't load the module

Im haveing a similar problem and I did down load the legacy drivers. The only one I could find was 1.0.7184. I'm gong to try and search for 1.0.9631 if I can but i have a feeling its moot
Attached Files
File Type: log nvidia-installer.log (24.4 KB, 106 views)
creeves is offline   Reply With Quote
Old 01-30-07, 10:03 PM   #10
chr15
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 4
Default Re: can't load the module

Ooops. Found the problem. There was some stock kernel nvidia stuff in there. My bootloader wasn't picking up the kernel where I was sure it was purged. The way I found it for future reference (i.e. a good diagnostic step for this problem) is to just `dmesg | grep nv` immediately after boot. If you see something that's not the nvidia module, get rid of it.

Thanks for the help.
chr15 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
173.14.34 -- Xorg 1.12.1 & 1.11.4, glx module fails to load mereset NVIDIA Linux 17 06-10-12 01:24 AM
X Failed to load NVdriver c00lr4c3r NVIDIA Linux 13 10-22-02 01:44 PM
Error messages... HELP!!!! Imperito NVIDIA Linux 3 09-24-02 10:46 PM
GForce drivers installed...but dont work tomfullery NVIDIA Linux 6 09-22-02 08:23 AM
Need help to get the X to work on my Acer TravelMate 630 knchee NVIDIA Linux 16 09-19-02 10:16 PM

All times are GMT -5. The time now is 10:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.