Go Back   nV News Forums > Software Forums > Microsoft Windows XP And Vista

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 03-23-07, 09:44 AM   #1
Digital_Trans
 
Digital_Trans's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Sin City
Posts: 2,796
Default I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64! So far it's a really nice layout. I do want to know a few things in regards to performance tweaks!

How do I disable all the annoying need permission pop-ups of any kind?
How do I make my mouse single click for everything?
Also, is there a feature that disables services when ever I'm in game mode.
This would include anyhing that hogs memory such as windows themes and skins and what not. I just need some advise..thank you!
__________________
Case: HP Blackbird 002
PSU: Topower 1500W
Mobo: ASUS Striker Extreme II 790i Ultra
CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770 Quad 3.8GHz LCi
RAM: Corsair 4GB DDR3 1800 (PC3 14400)
GPU: 3 X EVGA GTX 280 FTW Edition TRI-SLI
HDD: 3 X 150GB WD Raptor-X
HDD: 1 - 500GB Seagate Barracuda
HDD: 1 - 640GB WD Caviar SE
DVD: 2 X Ultra Slim 20X IDE DVD/CD Writer
SPU: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty PCI-Express
LG Super Multi Blu-ray RW/HDDVD: GGW-H20L
Display: Dell UltraSharp 30" LCD
Gateway XHD3000 Black 30" LCD
Windows Vista Ultimate Edition x64 SP1
Digital_Trans is offline   Reply With Quote
Old 03-23-07, 11:05 AM   #2
einstein_314
w00t!!
 
einstein_314's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Victoria, BC
Posts: 2,905
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

Ok well I can answer the first question. User Account Control (UAC) can be disabled in the user account control panel. Click on "Change Security Settings" and there is a check box for UAC. Just uncheck it.

I'm not sure about disabling services when in "game" mode. What is this game mode you speak of...? Is this just what you're calling it when you're playing games? because I don't think there is a "game" mode. And I don't think there is a way to disable services based on whether a program (or game in this case) is running. And personally I don't think you need to worry about it....

And anytime you run a game it automatically turns off the Aero interface...so you don't have to worry about that hogging resources.
__________________
Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3.2GHz (9 x 355) w/ Swiftec APOGEE GTX Waterblock|| Asus P5B-Deluxe WiFi Edition
eVGA 8800 GTX Superclocked Edition @ 675/1150 w/ DangerDen 8800GTX Waterblock|| 4x1GB Mushkin XP2 PC2-8500
X-Fi Fatal1ty 64MB || PC Power & Cooling Silencer 750W || Seagate 7200.10 320 GB || Dell 2407WFP
Logitech Z-5300 Speakers || Sennheiser HD555's || Logitech G7 || Logitech G15 || Windows Vista Ultimate x64
einstein_314 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-07, 11:53 AM   #3
Dr.Nick
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 1,044
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

Vista is very good at releasing memory when its needed. You don't have to do anything tbh. Aero and even Dreamscenes don't affect gaming at all
__________________
i7 920@4.03|asus p6t7ws|6gb ocz|gtx580oc sli|x-fi fatality|x25m+12tb|enermax 1kw|dell u3011 & 2405fpw
Dr.Nick is offline   Reply With Quote
Old 03-25-07, 12:32 PM   #4
wid0wmaker
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 17
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

Quote:
Originally Posted by Dr.Nick
Vista is very good at releasing memory when its needed. You don't have to do anything tbh. Aero and even Dreamscenes don't affect gaming at all

actually dreamscene does affect gaming for me, when i have it running while playing unreal tournament and ut2004, i do see a hit with the frame rate. here's a tweak i found to force it to pause.

right click on the game shortcut then go to properties and then the compatibility tab, check the disable visual themes and disable desktop composition boxes. if you're running dreamscene, it'll pause the dreamscene wallpaper and forces aero off, which vista is supposed to do anyway.

doing that seemed to make a bit of difference for unreal tournament and ut2004. you will need the game resolution to be the same as the desktop with nvidia cards or the screen will be scrambled.
wid0wmaker is offline   Reply With Quote
Old 03-25-07, 03:11 PM   #5
Sazar
Sayonara !!!
 
Sazar's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Austin, Texas
Posts: 9,297
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

Also, grab a flash memory stick (that works with vista, cruzer titanium for example) and use ready-boost.

Haven't seen it help in games so far but it does make some apps snappier on load
Sazar is offline   Reply With Quote
Old 03-25-07, 03:29 PM   #6
Rakeesh
 
Rakeesh's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Sonoran Desert
Posts: 6,869
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

I recommend not disabling UAC. It'll be ok for now, but in the future that will be a bad thing.
__________________
Want to listen to audio without your computer going to sleep? Try this.

Core i7 2600k 4.4Ghz 1.385v | Corsair H60 | 8GB Corsair Vengeance 1600 8-8-8-24 | MSI P67A-G45 | OCZ Vertex 3 | Sapphire 7850 OC to Max settings

Rakeesh is offline   Reply With Quote
Old 07-04-07, 08:18 PM   #7
ruff97
Registered User
 
ruff97's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: NY
Posts: 230
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

Quote:
Originally Posted by AlphaWolf_HK
I recommend not disabling UAC. It'll be ok for now, but in the future that will be a bad thing.
may i ask why not
__________________
EVGA nForce 780i SLI
Intel Q6600 GO FSB 9x400 (3.6) at 1.46 and memory is at 450
G.SKILL 4GB (4 x 1GB)DDR2 800 F2-6400CL4D-2GBHK 4-4-4-8
H20-220 Apex "Ultra" Extreme
2x SLI Evga 8800 GTX
Thermaltake Mozart TX Entertainment Case
OCZ 1000w
ruff97 is offline   Reply With Quote
Old 07-05-07, 12:04 AM   #8
Sazar
Sayonara !!!
 
Sazar's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Austin, Texas
Posts: 9,297
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

It helps prevent unwanted things running on your system.

Depending on the other apps you use and your personal expertise, it is recommended to keep it on. If you know your way around, you can turn it off and you will be better off while installing new apps and stuff. But then turn it back on for added security. That's what it's there for
Sazar is offline   Reply With Quote

Old 07-08-07, 07:47 AM   #9
Wolfhound
Moving to new home
 
Wolfhound's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Spain
Posts: 1,358
Send a message via MSN to Wolfhound Send a message via Yahoo to Wolfhound
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

Quote:
Originally Posted by AlphaWolf_HK
I recommend not disabling UAC. It'll be ok for now, but in the future that will be a bad thing.
Agreed, after sometime using the PC it isn´t as heavy as at first install, it asks only when a new program is installed or some strange operation is done, it learns.
__________________
Intel Quad Core Q6600 @ 3,4 | 4Gigs (2x2) OCZ Reaper PC-8500 | Gigabyte P35-DS3R | Western Digital 500G Caviar SE16 SATA2 NCQ | Seagate160 Gig 7200.9 SATA NCQ | Maxtor 300Gig SATA NCQ | Asus Geforce 260GTX | Samsung Syncmaster 930BF 19'' | BeQuiet Straight Power 700W | Cooler Master CM690 |Windows Vista x64 SP2 |Windows XP SP3 [Deceased PSU, no money for new one, stucked with laptop and XBOX 360]

Macbook Pro 13': 4gigs | Core2 Duo 2,53Mhz | 250Gigs HDD |geforce 9400M| aluminium unibody | Mac OS X 10.6.2 Snow Leopard |gentoo Linux 2.631 kernel


Wolfhound´s Brute: http://wolfhound77.mybrute.com
Wolfhound is offline   Reply With Quote
Old 07-08-07, 08:43 AM   #10
SwedX
*BANNED*
 
SwedX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sweden
Posts: 554
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

I just hate UAC and it was the first thing I disabled, if one knows what he's doing its defenitly nothing you ever need.
SwedX is offline   Reply With Quote
Old 07-08-07, 02:15 PM   #11
Rakeesh
 
Rakeesh's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Sonoran Desert
Posts: 6,869
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

Quote:
Originally Posted by SwedX
I just hate UAC and it was the first thing I disabled, if one knows what he's doing its defenitly nothing you ever need.
Well, there is always a possibility that an otherwise safe program can be compromised by any number of means which don't involve user interaction. And when such a thing happens, you'll be able to notice the odd behavior immediately with UAC.

Not only that, but there can come a point where you'll start seeing programs that are just fine to run strictly within the user sandbox, and thus can't really do anything harmful to your computer, so you'll be fine running that program regardless of where it came from, unless it pops up UAC.
__________________
Want to listen to audio without your computer going to sleep? Try this.

Core i7 2600k 4.4Ghz 1.385v | Corsair H60 | 8GB Corsair Vengeance 1600 8-8-8-24 | MSI P67A-G45 | OCZ Vertex 3 | Sapphire 7850 OC to Max settings

Rakeesh is offline   Reply With Quote
Old 07-08-07, 03:51 PM   #12
SwedX
*BANNED*
 
SwedX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sweden
Posts: 554
Default Re: I just installed Windows Vista Ultimate Edition x64 Now let's tweak it!

ehh okey
SwedX is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why Windows 8 could be the next Vista News Archived News Items 0 06-15-12 10:30 AM
Like XP or Vista: how will businesses treat Windows 8? News Archived News Items 0 06-06-12 09:10 AM
NVIDIA Brings 18 Years of Experience to Windows 8 News Archived News Items 0 06-03-12 06:20 AM
Sync it up: Hands on with the preview of Windows 8's cloud sync service News Archived News Items 0 06-02-12 08:30 PM
If I have a firewall in my router do I need one installed in Windows 7? musman Networking And Security 6 05-16-12 02:50 PM

All times are GMT -5. The time now is 04:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.