Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > General Hardware

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 02-22-08, 02:46 AM   #37
Amuro
Newtype Ace
 
Amuro's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hong Kong
Posts: 3,206
Default Re: What's wrong with my PSU?

May have to do with your north bridge overheating. The 780i is a very hot chipset. Anyways, try remove the CPU from the socket, clear cmos, and remove the battery, and try again after an hour or two. Also, the 550W PSU is most definitely not enough for your system.
__________________
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black | Intel Core i7-3960X @4.3Ghz | Asus Rampage IV Extreme | G.SKILL Ripjaws X 4 x 4GB @1866Mhz CL9 |eVGA GTX 690 Hydro Copper | Cruscial M4 512GB SATA III SSD | WD VelociRaptor 300GB | Samsung Spinpoint F1 HD103UJ 1TB | Pioneer BDR-205BK 12x Blu-ray Burner | Creative x-Fi Titanium Fatal1ty Sound Card | Corsair A1200 1200W PSU

Water cooled by Koolance ERM-3K3UC Cooling System
Amuro is offline   Reply With Quote
Old 02-22-08, 03:31 AM   #38
litri
Update Machine
 
litri's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Frankfurt, Germany
Posts: 106
Default Re: What's wrong with my PSU?

Quote:
Originally Posted by Amuro
May have to do with your north bridge overheating. The 780i is a very hot chipset. Anyways, try remove the CPU from the socket, clear cmos, and remove the battery, and try again after an hour or two. Also, the 550W PSU is most definitely not enough for your system.
The case is a Lian-LI PC1200B, which has plenty of room for airflow, and even if the chipset gets hot i can't believe it will shut down after 20 minutes of XP installation. It looks it is something else to me.

Btw, I was installing XP with only one 8800 gtx, which I think a 550w psu can take?

I will anyway do as you say, try to take everything apart and install it again.

Damn it!!
__________________
AMD Phenom II X6 1055t @3,6ghz
Noctua NH-D14
8GB Geil Dragon Quadkit (800mhz) 5-5-5-13
Asus M4A79 Deluxe
2x VTX3D 4850 1GB
1x WD Raptor 450 GB
1x WD Raptor 300 GB
1x WD Caviar se 160 GB
1x Plextor Premium CD-R\RW 52x/32x/52x
1x Plextor DVD-R\RW PX-760SA
Coolermaster CM690-II Advanced
Super Flower SF-1000P14HE Amazon 80plus
litri is offline   Reply With Quote
Old 02-22-08, 04:45 AM   #39
Amuro
Newtype Ace
 
Amuro's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hong Kong
Posts: 3,206
Default Re: What's wrong with my PSU?

The north bridge temps does go very high even at idle. Some people with a defective board will hit 90C in 2 mintues. You need a fan blowing directly on the north bridge to cool it. I have 4 120mm fans on the side frame but even that are not enough, unitl and I put a Antec Spotcool in.
__________________
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black | Intel Core i7-3960X @4.3Ghz | Asus Rampage IV Extreme | G.SKILL Ripjaws X 4 x 4GB @1866Mhz CL9 |eVGA GTX 690 Hydro Copper | Cruscial M4 512GB SATA III SSD | WD VelociRaptor 300GB | Samsung Spinpoint F1 HD103UJ 1TB | Pioneer BDR-205BK 12x Blu-ray Burner | Creative x-Fi Titanium Fatal1ty Sound Card | Corsair A1200 1200W PSU

Water cooled by Koolance ERM-3K3UC Cooling System
Amuro is offline   Reply With Quote
Old 02-22-08, 05:03 AM   #40
litri
Update Machine
 
litri's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Frankfurt, Germany
Posts: 106
Default Re: What's wrong with my PSU?

Quote:
Originally Posted by Amuro
The north bridge temps does go very high even at idle. Some people with a defective board will hit 90C in 2 mintues. You need a fan blowing directly on the north bridge to cool it. I have 4 120mm fans on the side frame but even that are not enough, unitl and I put a Antec Spotcool in.
I don't get it.

The computer starts up and everything works (fans, etc) but i get no monitor signal and the LCD poster keeps blinking with the "CPU init" message and it's all an overheating problem?? Can the northbridge reach 90C in 2 seconds???

I mean... this is crazy!!! I'll try this noon again, and check the beep error messages.

I have read many reports about memeory compatibilty problems and improper memory voltage settings, could be that?

Damn, it's almost two weeks now to get a computer built and working.
__________________
AMD Phenom II X6 1055t @3,6ghz
Noctua NH-D14
8GB Geil Dragon Quadkit (800mhz) 5-5-5-13
Asus M4A79 Deluxe
2x VTX3D 4850 1GB
1x WD Raptor 450 GB
1x WD Raptor 300 GB
1x WD Caviar se 160 GB
1x Plextor Premium CD-R\RW 52x/32x/52x
1x Plextor DVD-R\RW PX-760SA
Coolermaster CM690-II Advanced
Super Flower SF-1000P14HE Amazon 80plus
litri is offline   Reply With Quote
Old 02-22-08, 05:26 AM   #41
Amuro
Newtype Ace
 
Amuro's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hong Kong
Posts: 3,206
Default Re: What's wrong with my PSU?

The CPU init error is very infamous. Do you have another CPU that you can use to see if you can get the board to POST first?
__________________
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black | Intel Core i7-3960X @4.3Ghz | Asus Rampage IV Extreme | G.SKILL Ripjaws X 4 x 4GB @1866Mhz CL9 |eVGA GTX 690 Hydro Copper | Cruscial M4 512GB SATA III SSD | WD VelociRaptor 300GB | Samsung Spinpoint F1 HD103UJ 1TB | Pioneer BDR-205BK 12x Blu-ray Burner | Creative x-Fi Titanium Fatal1ty Sound Card | Corsair A1200 1200W PSU

Water cooled by Koolance ERM-3K3UC Cooling System
Amuro is offline   Reply With Quote
Old 02-23-08, 03:13 PM   #42
TheBigOne
Taking over the universe
 
TheBigOne's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago
Posts: 283
Default Re: What's wrong with my PSU?

Quote:
Originally Posted by litri
Hi there,

A few days ago I bought an Asus Striker II Formula and Thermaltake Toughpower 1500W PSU as soon i'm going to get a third GTX for my rig in order to have some 3-way SLI fun.

I installed the mobo, put all the screws and so on (hardware in my sig) and then i turned on the switch on the back of the PSU to on, everything was working (the ROG logo light, the lcd poster, etc). I turned the PC on and started setting the bios and so on. I didn't install the OS as I wanted to add some fans to the case.

The day after I put those two new fans and conected them, but to my surprise when I switched on the PSU, the fuse of my living room went down and I lost all the electricity current. Evety time I went to the box and i switched the fuse up and tried to turn on the PSU switch the fuse was going down.

I disconected the extra fans I added and the problem persisted, so I decided to unplug eveything and try things separately. I took the PSU out of the case and tried it without anything conected and it works (the fan does not spin, oddly enough, perhaps because no power is drawn)!!

What do you guys think it is?? Which steps should i take?

Thanks a lot!
You overloaded that circuit try computer in different room see if it still tripped the breaker.
__________________
Quote:
Originally Posted by Mr Bigman
I battle this universe for 6.5 billion people, i don't need to babysit.
Main System
Asus P6T, Intel I7 965 extreme 3.2 ghz
12gb CORSAIR DDR3 1600
2X 256gb Samsung SSD Raid 0, 1x 1.5tb seagate
2x XFX 4890 Crossfire
Visiontek 650 TvTuner, Sound X-Fi Titanium Fata1ity
LG GBW-H20L Blu-ray, Samsung SH-S203N DVD-RW
OCZ ProXStream 1000w, Case Coolermaster HAF 932
swifttech 655 pump, Apogee GTZ Ci7, MCR220-QP,
ek-fc4890 x2 video waterblocks Antec vers elite disply
Sunbeam 4ch 20w fan controller

Mediacenter
MSI K9A2 Platinum, AMD 9950 X4 Phenom
8gb dominator 1066MHZ
2x500gb Western digital raid 0, 2x1tb Western digtal
1x EVGA 250 videocard
hauppuage 1600 TV Tuner, Creative X-FI
LG GBW-H20L Blu-ray, Silverstone 650w PSU
Netgear wifi a/b/g/n card
TheBigOne is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PC Power and Cooling Silencer MkII 750W PSU review News Latest Tech And Game Headlines 0 05-14-12 05:20 AM
Quake3 won't utdeom2003 works fine! what could be wrong with q3? dante_uk NVIDIA Linux 5 09-27-02 06:34 AM
wrong kernel version athel NVIDIA Linux 1 08-15-02 09:23 PM

All times are GMT -5. The time now is 05:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.