Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > CPUs, Motherboards And Memory

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 05-06-08, 04:08 PM   #1
7oPd4wG
Registered User
 
7oPd4wG's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: PA, USA
Posts: 85
Default Intel e6750 to Q6700 Help?

My specs are in my sig, I was wondering if I will notice any benefits if I switch to the Q6700 Quad core? I play Games and thats about it. But will be adding another 9800 GTX shortly so will the Quad core be better or stay with the dual core? Any help is greatly appreciated. Or should I just get an e8400 or e8500?
__________________
E8400@ 4.05 AC freezer pro 7| EVGA 780i | 2X EVGA 260 FTW SLI | 4GB PC8500 @1066 5-5-5-15-2t 2.1v| 2 250GB WD SATA HARD DRIVES RAID 0 | FATALITY X-FI PROFESSIONAL | Asus VW266H Monitor | Corsair 750 Watt | Windows 7 x64 build 7100 RC
7oPd4wG is offline   Reply With Quote
Old 05-06-08, 04:18 PM   #2
CaptNKILL
CUBE
 
CaptNKILL's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: PA, USA
Posts: 18,844
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

Probably won't notice much difference in all but a few quad core optimized games.

Just higher temps and less overclockability.
__________________
---- Primary Rig ---- CoolerMaster 690 II Advance - Gigabyte GA-EP45-UD3P - Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.0Ghz + Thermalright Ultra 120 Extreme
6GB DDR2 @ 942Mhz 5-5-5-20 1.9v (2x1Gb Wintec AMPX PC2-8500 & 2x2Gb G.Skill PC2-6400) - EVGA Geforce GTX 470 @ 750/1500/1850 (1.050v)
Sparkle Geforce GTS 250 1Gb Low-Profile (Physx) - Crucial RealSSD C300 64Gb SSD - Seagate 7200.12 500Gb SATA - Seagate 7200.10 320Gb SATA
ASUS VW266H 25.5" LCD - OCZ GameXStream 700W PSU - ASUS Xonar DX - Logitech Z-5500 5.1 Surround - Windows 7 Professional x64
---- HTPC ---- Asus M3A78-EM 780G - AMD Athlon X2 5050e 45W @ 2.6Ghz - 2x2GB Kingston PC2-6400 DDR2 - Sparkle 350W PSU
Seagate 7200.10 320Gb SATA - Seagate 7200.10 250Gb SATA - Athenatech A100BB.350 MicroATX Desktop - Creative X-Fi XtremeMusic
CaptNKILL is offline   Reply With Quote
Old 05-06-08, 04:25 PM   #3
7oPd4wG
Registered User
 
7oPd4wG's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: PA, USA
Posts: 85
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

No sense in any changes then I'll just add another 9800 GTX i Guess and throw 8GB of the Corsair 1066 dominator memory.
__________________
E8400@ 4.05 AC freezer pro 7| EVGA 780i | 2X EVGA 260 FTW SLI | 4GB PC8500 @1066 5-5-5-15-2t 2.1v| 2 250GB WD SATA HARD DRIVES RAID 0 | FATALITY X-FI PROFESSIONAL | Asus VW266H Monitor | Corsair 750 Watt | Windows 7 x64 build 7100 RC
7oPd4wG is offline   Reply With Quote
Old 05-06-08, 05:24 PM   #4
Dazz
"TOON ARMY!"
 
Join Date: Jul 2002
Location: Newcastle, United Kingdom
Posts: 5,138
Send a message via AIM to Dazz
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

You might be even better off with a E8500 over a Quad core but depends on the games. Supreme commander, Cryisis, Half Life 2 EP2, MS flight sim & UT3 engine games are the ones multi treaded.
__________________
"Never interupt your enemy when he is making a mistake."

Processor: AMD Phenom II X6 1090T Black Edition @ 4.25GHz
Motherboard: Gigabyte GA-990FXA-UD3
Graphics: ASUS ENGTX470
Memory: 4GB Kingston HyperX Blu PC12800 DDR3
Monitor: LG E2260V-PN Full HD WLED 22" & DELL 20" 2005FPW,
Power: Coolermaster Silent Pro Modular 850w PSU
Sound: Logitech Z5500 Digital.
Cooling: Thermalright Silver Arrow.
1st Storage: Kingston V100 SSDNow128GB SSD
2nd Storage: Samsung Spinpoint F1 750GB
Dazz is offline   Reply With Quote
Old 05-06-08, 06:01 PM   #5
7oPd4wG
Registered User
 
7oPd4wG's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: PA, USA
Posts: 85
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

Quote:
Originally Posted by Dazz
You might be even better off with a E8500 over a Quad core but depends on the games. Supreme commander, Cryisis, Half Life 2 EP2, MS flight sim & UT3 engine games are the ones multi treaded.
Right now I am playing Call of duty 4, Age of Conan, Guildwars and soon Battlefield Bad Company.
__________________
E8400@ 4.05 AC freezer pro 7| EVGA 780i | 2X EVGA 260 FTW SLI | 4GB PC8500 @1066 5-5-5-15-2t 2.1v| 2 250GB WD SATA HARD DRIVES RAID 0 | FATALITY X-FI PROFESSIONAL | Asus VW266H Monitor | Corsair 750 Watt | Windows 7 x64 build 7100 RC
7oPd4wG is offline   Reply With Quote
Old 05-07-08, 08:46 AM   #6
nekrosoft13
I'm Geralt
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chicagoland, once a year in Poland
Posts: 24,366
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

you will notice rather huge difference in Supreme Commander, Lost Planet, any UE3 games (stranglehold, Medal of Honor Airborne, GoW, few other...)

in UE3 games, in my case, going quad got rid of this annoying every 15-20 second stutter.

Unreal 3 engine is simply not optimized well.
__________________
Windows 8 the next big failure, right after Windows ME
nekrosoft13 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-08, 03:42 PM   #7
ASUSEN7900GTX
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2,646
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

im sorry but i need help

i have a E6600 going to E8400 wont probablly make too much difference?

but going to Q6700 or Q9300 wich of these three Cpus is the best upgrade?
__________________
Intel I7 920
gigabyte HD6970 2gb
6GB DDR3
Asus P6t deluxe V2

"be to others as you want others to be against you"
some wiseass came up with it
ASUSEN7900GTX is offline   Reply With Quote
Old 05-11-08, 04:00 PM   #8
CaptNKILL
CUBE
 
CaptNKILL's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: PA, USA
Posts: 18,844
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

Just get a good cooler and overclock your E6600. It should hit 3.2 or higher without any problems.

If you aren't overclocking, none of those CPUs will make a HUGE difference, though the quads will be better for encoding and multimedia stuff, and the 8400 will be better for most current games (higher clocks).
__________________
---- Primary Rig ---- CoolerMaster 690 II Advance - Gigabyte GA-EP45-UD3P - Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.0Ghz + Thermalright Ultra 120 Extreme
6GB DDR2 @ 942Mhz 5-5-5-20 1.9v (2x1Gb Wintec AMPX PC2-8500 & 2x2Gb G.Skill PC2-6400) - EVGA Geforce GTX 470 @ 750/1500/1850 (1.050v)
Sparkle Geforce GTS 250 1Gb Low-Profile (Physx) - Crucial RealSSD C300 64Gb SSD - Seagate 7200.12 500Gb SATA - Seagate 7200.10 320Gb SATA
ASUS VW266H 25.5" LCD - OCZ GameXStream 700W PSU - ASUS Xonar DX - Logitech Z-5500 5.1 Surround - Windows 7 Professional x64
---- HTPC ---- Asus M3A78-EM 780G - AMD Athlon X2 5050e 45W @ 2.6Ghz - 2x2GB Kingston PC2-6400 DDR2 - Sparkle 350W PSU
Seagate 7200.10 320Gb SATA - Seagate 7200.10 250Gb SATA - Athenatech A100BB.350 MicroATX Desktop - Creative X-Fi XtremeMusic
CaptNKILL is offline   Reply With Quote

Old 05-11-08, 04:22 PM   #9
john19055
 
john19055's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: GREENVILLE,TX
Posts: 3,859
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

For the price I would go with a Q6600 and a good cooler ,I have the B3 version and I run it at 3.3gigs 24/7 and never had a problem.It will run 3.6gigs but it gets to hot because of the voltage increase.I can run it at 3.3gigs at 1.375v so it does'nt get to warm and I think thats pretty good for a B3 stepping and the GO is even better.
__________________
Intel i7-3820+Corsair H-100+Gigabyte X79-UD5+16gigs G.Skill PC1600DDR3+2-ASUS DirectCU II GTX-670 in SLI+Crucial 256g-SSD+1-3Gig Seagate+2- Samsung 1-TB+3-WesternDigtial 640g+LG-12x Blu-Ray Burner+850watt XFX+Antec-P280 case+50" Plasma PM6700+Logitech Mouse+Keyboard+Pioneer VSX-1020+Polk Audio Speakers
john19055 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-08, 04:52 PM   #10
ASUSEN7900GTX
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2,646
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

thing is i have never overclocked a cpu so thus i do not have the knlowlegde to do so

all i do know is that my ASUS mobo has some AI stuff for "secure" overcklock but i dont know
__________________
Intel I7 920
gigabyte HD6970 2gb
6GB DDR3
Asus P6t deluxe V2

"be to others as you want others to be against you"
some wiseass came up with it
ASUSEN7900GTX is offline   Reply With Quote
Old 05-12-08, 06:40 AM   #11
qube
Bored sins birth
 
qube's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: GBG Sweden
Posts: 1,090
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

Quote:
Originally Posted by ASSASSINATES
thing is i have never overclocked a CPU so thus i do not have the knowledge to do so

all i do know is that my ASUS mobo has some AI stuff for "secure" overclock but i dont know
its easy to overclock just set your mem to 1:1 and raise the fsb in 20MHz a time run occt to check stability and a good CPU cooler.
if you like you can take my msn and we can chat their
__________________
qube is offline   Reply With Quote
Old 05-13-08, 09:18 AM   #12
ASUSEN7900GTX
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2,646
Default Re: Intel e6750 to Q6700 Help?

so how much more will a E8400 do again E6600 in say Crysis WIC and such?

i get 68fps max on the bench with tweaks

is the E8400@stock 20 or more % fater than the E6600@stock?
__________________
Intel I7 920
gigabyte HD6970 2gb
6GB DDR3
Asus P6t deluxe V2

"be to others as you want others to be against you"
some wiseass came up with it
ASUSEN7900GTX is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Maintain Your Privacy by Manually Accepting and Rejecting "Cookies" (nV News) MikeC Open Forum 2 02-02-13 08:15 PM
$119.99 - EVGA Z68 SLI 130-SB-E685-KR LGA 1155 Intel Z68 SATA 6Gb/s USB 3.0 Intel Mot News Newegg RSS Feed 0 06-27-12 03:40 AM
295.53: the kernel needs "acpi=off", thinkpad T420, nvs 4200M Imbrius NVIDIA Linux 1 05-27-12 07:18 PM
Can ARM Catch Intel Before Intel Catches ARM? News Archived News Items 0 05-26-12 09:10 PM
AMD vs Intel druga runda CPUs, Motherboards And Memory 7 08-20-02 02:09 PM

All times are GMT -5. The time now is 03:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.