Go Back   nV News Forums > Software Forums > Gaming Central > Crysis

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 08-21-08, 02:05 AM   #13
NiukNiuk
The one and only
 
NiukNiuk's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: France
Posts: 301
Default Re: Crysis and paging file

Quote:
Originally Posted by Lfctony View Post
BTW Niuk, I understand your pain to install the S1283 on that board... I have a same cooling solution (same circupipe) on my board... It's a bitch!
hehe thanks ^^
[off topic]Yeah I think I cut every part of my hands while trying to put it correctly...[/off topic]

Back on topic, here's the topic on crymod's forum where some people experienced the same problems than me with rygel's texture update

Quote:
the only problem is you should really update the texturepak1, I've got a gtx280 but it's still eating all graphics memory which causees lagging, so updating it would be really nice
Quote:
Please OPTIMIZE or do something with the Part01.pak files, when this is installed in crysis, i have extremely choppy frames, took Part01.pack out of crysis and everything is fine now.
Quote:
I can barely play crysis with this mod lol..... I turn one second then it freezes a little bit then it loads and repeats. The texture size is probably to big for my comp to handle. I normally play on very high at 1920x1200 with smooth gameplay but this is just unbearable. Maybe 512mb on my 4870 isnt enough????? Maybe its just my computer...
etc...
__________________
Motherboard: MSI X48C Platinum
CPU: Intel Core 2 Quad Q9450
CPU Fan: Xigmatek HDT-S1283 Red Scorpion (what a pain to install on this motherboard...)
Ram: G.Skill Kit Extreme2 2 x 2 Go PC6400 PK
Video Card: Sapphire Radeon HD 4870 512 Mo
Sound Card: Asus Xonar D2 sound card
Monitor: Iiyama ProLite B2403WS -B1
NiukNiuk is offline   Reply With Quote
Old 08-21-08, 03:56 AM   #14
Revs
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: UK
Posts: 6,365
Default Re: Crysis and paging file

Just an FYI. I have been running my rig with 4Gb of RAM and no page file for a good few months with no problems at all. That is until I got the new gfx cards and enabled AA on Crysis64. I started getting 'lack of memory' errors within a few seconds of starting a level. I re-enabled the page file and all is well again.

BTW this was in DX9 with all 'Very High' settings forced in the .cfg files.

vMemory usage would get to just over 2Gb and the game stopped. I can only assume Windows limits the vRam usage to half of the total in the system for any one program. Not 100% sure though.
Revs is offline   Reply With Quote
Old 09-01-08, 01:24 PM   #15
XDanger
Whaaat?
 
XDanger's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 5,723
Default Re: Crysis and paging file

Quote:
Originally Posted by Revs View Post
I started getting 'lack of memory' errors within a few seconds of starting a level. I re-enabled the page file and all is well again.
Yup ,Same thing here with Crysis and also HL2 CM8.
__________________
2500K 4.4ghz,P8P67Pro,120gb Force3, 12gb Vengeance,R9290,TX850v2,W7HP,LaCie Blue 22" crt COMMODORE 64 Silver Label 1Mhz/128D 4Mhz(Z80)
XDanger is offline   Reply With Quote
Old 09-01-08, 02:19 PM   #16
Eliminator
The Man With Brisk
 
Eliminator's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 1,673
Default Re: Crysis and paging file

afaik windows still needs to use the pagefile regardless of how much ram you have... afaik its always best to set it to windows managed rather than a custom size
__________________
Intel Core 2 Quad Q6600 G0 @ 3.6GHZ
Asus P5B Deluxe
4GB OCZ Platinum PC8000 EL
BFG GTX 280 OC2 1GB @ 729/1512/2538
Dell 2405FPW 24"
3DMark: Vantage - P15397 | 06 - 18734
Eliminator is offline   Reply With Quote
Old 09-01-08, 04:50 PM   #17
XDanger
Whaaat?
 
XDanger's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 5,723
Default Re: Crysis and paging file

Quote:
Originally Posted by Eliminator View Post
afaik windows still needs to use the pagefile regardless of how much ram you have... afaik its always best to set it to windows managed rather than a custom size
You are the only person whose ever said that, Why do you say that?
__________________
2500K 4.4ghz,P8P67Pro,120gb Force3, 12gb Vengeance,R9290,TX850v2,W7HP,LaCie Blue 22" crt COMMODORE 64 Silver Label 1Mhz/128D 4Mhz(Z80)
XDanger is offline   Reply With Quote
Old 09-01-08, 07:51 PM   #18
Eliminator
The Man With Brisk
 
Eliminator's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 1,673
Default Re: Crysis and paging file

Quote:
Originally Posted by XDanger View Post
You are the only person whose ever said that, Why do you say that?
ive actually read it many times that windows needs to use the page file regardless of how much ram you have... ive never had crysis crash on me and i always keep mine on system managed
__________________
Intel Core 2 Quad Q6600 G0 @ 3.6GHZ
Asus P5B Deluxe
4GB OCZ Platinum PC8000 EL
BFG GTX 280 OC2 1GB @ 729/1512/2538
Dell 2405FPW 24"
3DMark: Vantage - P15397 | 06 - 18734
Eliminator is offline   Reply With Quote
Old 09-02-08, 04:14 AM   #19
[EOCF] Tim
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 641
Default Re: Crysis and paging file

Quote:
Originally Posted by XDanger View Post
You are the only person whose ever said that, Why do you say that?
It pretty much says that everywhere.
[EOCF] Tim is offline   Reply With Quote
Old 09-02-08, 06:54 AM   #20
DJMONDY
Registered User
 
DJMONDY's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,050
Default Re: Crysis and paging file

My paging file is off and has been since i started this thread and i havnt had one crash since then. i dont think this quote is correct that windows needs the paging file.
DJMONDY is offline   Reply With Quote

Old 09-02-08, 06:30 PM   #21
XDanger
Whaaat?
 
XDanger's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 5,723
Default Re: Crysis and paging file

Quote:
Originally Posted by [EOCF] Tim View Post
It pretty much says that everywhere.
System managed? Seriously?
Ive never heard anyone recommend that, Maybe Vista does things better??.

System managed while running super high res texture packs would surely do some major pagefile fragmenting no?

Having just the minimum 200mb set on the OS partition is fine if you have enough ram ,4gb isn't enough so its back to 200mb on the os and 7000mb on a separate drive from Crysis/HL2 for me.

Speaking of which is there a pagedefrag for Vista64 yet or do you just run a command or something?
__________________
2500K 4.4ghz,P8P67Pro,120gb Force3, 12gb Vengeance,R9290,TX850v2,W7HP,LaCie Blue 22" crt COMMODORE 64 Silver Label 1Mhz/128D 4Mhz(Z80)
XDanger is offline   Reply With Quote
Old 09-07-08, 12:28 PM   #22
FastRedPonyCar
Resident Tire Destroyer
 
FastRedPonyCar's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Montgomery, AL
Posts: 3,012
Send a message via AIM to FastRedPonyCar
Default Re: Crysis and paging file

Quote:
Originally Posted by NiukNiuk View Post
Rygel's mod is really great but it freezes the game on certain parts of some levels in my system maybe it's because I don't have enough video memory...
Rygel's mod can be used with CCC 2.21, Mster 3.01 or extreme quality mod.
I like CCC 2.21, it gives a cool warm lightning on some maps that I like (village, tank)
Rygel's texture mod demands I think 4 gigs minimum or be prepared for heavy page filing.

I noticed that the little green disk "loading" icon was flashing through 3 GPU benchmark runs. Tells me that it has a LOT of data to load.

Even with over 700mb video memory and 4 gigs of system memory availble with an X64 os, with page filing turned off, Vista will minimize crysis and tell me that the system is running low on memory. Does the same with HL2 cinematic mod 8 as well.

Turning on page filing and the errors go away... for me at least.
__________________
- Desktop -
4770k @ 4.45 ghz - ASUS Gryphon Mobo - 16 gigs Corsair Vengeance Pro 1866 RAM - XSPC Rasa 750 RS240 H2o Cooling - EVGA GTX 680 @1325mhz - 128 gig Crucial RealSSD C300 - 150 gig Velociraptor +2.75 Terrabytes of WD Sata 3.0 storage - 910 watt PC P&C PSU - Corsair Obsidian 650D case

- Server -
Core I7 D0 revision 920 @ 3.75 ghz - ASUS P6T Deluxe - 12 Gigs Mushkin DDR3 1600 - Corsair HX 620 PSU - Noctua NH-U9B cooler - Coolermaster WaveMaster Case

- Laptop -
MSI 16F2-012
- i7 2630QM - GTX570m @ 750Mhz - 8 gigs HyperX 1866 - 120 gig OCZ Vertex 3 SSD- 750 gig Scorpio Black - BluRay - 95% Gamut Screen - IC Diamond goop
FastRedPonyCar is offline   Reply With Quote
Old 09-09-08, 02:57 PM   #23
XDanger
Whaaat?
 
XDanger's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 5,723
Default Re: Crysis and paging file

Does Crysis make use of readyboost or is pagefile more efficient?

Or what?
__________________
2500K 4.4ghz,P8P67Pro,120gb Force3, 12gb Vengeance,R9290,TX850v2,W7HP,LaCie Blue 22" crt COMMODORE 64 Silver Label 1Mhz/128D 4Mhz(Z80)
XDanger is offline   Reply With Quote
Old 09-17-08, 01:37 AM   #24
AngelGraves13
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 2,383
Default Re: Crysis and paging file

Quote:
Originally Posted by Eliminator View Post
ive actually read it many times that windows needs to use the page file regardless of how much ram you have... ive never had crysis crash on me and i always keep mine on system managed
If the option is there to turn it off...Windows doesn't need it. That simple. I've been running everything with no page file, even DOOM 3 which says it needs a large paging file runs better without it on.
AngelGraves13 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.