Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 09-01-03, 09:09 PM   #1
ElNormo
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 16
Default Perhaps a problem with AGPGART?

I've been struggling to figure out why my RH9 desktop seems so sluggish, especially compared to similar boxes with comparable graphics cards. I stumbled upon an interesting message in the output of dmesg:

0: nvidia: loading NVIDIA Linux x86 nvidia.o Kernel Module 1.0-4496 Wed Jul 16 19:03:09 PDT 2003
Linux agpgart interface v0.99 (c) Jeff Hartmann
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 816M
agpgart: unsupported bridge
agpgart: no supported devices found.
0: NVRM: AGPGART: unable to retrieve symbol table

Admittedly, I'm not entirely sure what agpgart is, but this certainly looks suspicious. Any ideas?

Thanks

Norman
ElNormo is offline   Reply With Quote
Old 09-01-03, 09:10 PM   #2
ElNormo
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 16
Default

FYI, this is a Geforce4 MX chipset, as bundled with the Shuttle SN41G2.
ElNormo is offline   Reply With Quote
Old 09-01-03, 10:49 PM   #3
dpw2atox
Registered User
 
Join Date: May 2003
Posts: 170
Default

upgrade your kernel. Kernel 2.4.22 has more AGP GART modules then previous kernels including support for nforce2 agp.
dpw2atox is offline   Reply With Quote
Old 09-02-03, 05:04 PM   #4
ElNormo
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 16
Default

Thanks for the tip... should this produce a noticeable improvement? I'll give it a shot first thing tomorrow morning.

Norman
ElNormo is offline   Reply With Quote
Old 09-02-03, 05:18 PM   #5
blakeyez
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Vernon, BC, Canada
Posts: 11
Default Patch works as well

nVidia provides a patch with the nForce(2) drivers for audio/network that adds agpgart support for kernel 2.4.20 as well. That's what I use on my SN41G2.

Dave
blakeyez is offline   Reply With Quote
Old 09-02-03, 06:00 PM   #6
ElNormo
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 16
Default

As I recall, I never could get the patch to install correctly. Thanks for the tip though. Do you notice performance issues, namely, 2D sluggishness. Such as resizing windows, moving windows, etc.?

Norman
ElNormo is offline   Reply With Quote
Old 09-02-03, 09:34 PM   #7
blakeyez
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Vernon, BC, Canada
Posts: 11
Default

Nope, no problems at all... The patch installed fine for me first try; what kernel sources are you using again? I use gentoo-sources (2.4.20) and it patched fine and made the option for the nforce agp chipset available in my kernel configuration.

Dave
blakeyez is offline   Reply With Quote
Old 09-02-03, 11:31 PM   #8
ElNormo
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 16
Default

I just finished trying to compile the 2.4.22 sources from kernel.org, with no success. I got them to install, but had a horrid time running them. I obviously didn't configure it correctly; and even then, the AGPGART stuff didn't start correctly. I got the same error messages. I rolled back to the 2.4.20-18.9 kernel I already had running.

I am using the stock RedHat kernels. I realize this probably contributed to my less-than-successful attempt to get 2.4.22 running.

I've read that the nVidia patch does not work right for the RedHat kernel sources, is this true? I had tried at one point, but couldn't get it to work correctly. Perhaps I'll try again.

Interestingly enough, if I look at /proc/sys/nvidia/agp/status (i don't have the exact path handy...), it says AGP is running. If this is so, what exactly does AGPGART do?

Thanks

Norman
ElNormo is offline   Reply With Quote

Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with powermizer, nvidia 9500m gs backtoback NVIDIA GeForce 7, 8, And 9 Series 0 05-18-12 02:10 PM
Post working out problem with 40.xx trying to work problem out, ONLY system specs b5fan NVIDIA Windows Graphics Drivers 11 10-19-02 09:17 AM
nv30 problem rumor bob747b Rumor Mill 37 10-10-02 03:14 PM
Screen flash briefly problem tamahome NVIDIA Windows Graphics Drivers 8 09-19-02 12:07 PM
Nvidia Go on laptop, black border within XFree86 problem raxip NVIDIA Linux 3 07-31-02 10:58 AM

All times are GMT -5. The time now is 02:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.