Go Back   nV News Forums > Software Forums > Gaming Central

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-23-09, 12:37 AM   #1
Armed_Baboon
Australian Gamer
 
Armed_Baboon's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Australia
Posts: 836
Default Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

Guys, I am planning on buying a GTX295 in about 2 weeks time. The POV and MSI cards are really cheap at the moment, at $650AU.

What games do you think would require a GTX295 to get an acceptable 40-60fps at 1920x1200 and at least 4xAA?

So far I can think of:

Crysis / Warhead
Stalker Clear Sky
Arma2
Dirt/Dirt2

what else needs such power?
__________________
BaBooN_RiG: | C2D E6850 3.7GHZ | GTX295 | 4GB G.Skill DDRII 960MHZ | Gigabyte P35 DS3R | 2x WD Raptor 36GB in Raid 0 | 2x WD Caviar 320GB in Raid 0 | HP2408 24" LCD | SB Audigy2 ZS |
Armed_Baboon is offline   Reply With Quote
Old 06-23-09, 04:32 AM   #2
wysiwyg
Registered User
 
wysiwyg's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: London, England
Posts: 2,991
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

i found the GTX295 needed an i7 to get the best out of it aswell

GTA IV needs a 295 to run at max details at 1920x1200
wysiwyg is offline   Reply With Quote
Old 06-23-09, 10:58 AM   #3
nekrosoft13
I'm Geralt
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chicagoland, once a year in Poland
Posts: 24,366
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

Quote:
Originally Posted by wysiwyg View Post
GTA IV needs a 295 to run at max details at 1920x1200
no it doesn't, 295 actually will hurt GTA 4. GTA 4 needs massive ammount of video memory something that 295 lacks. 295 might be advertised as 1792MB card. But it uses SLI technology meaning that each GPU only has 896MB of Video Memory to work with.

The 2GB GTX 285 (Single GPU) or 1792MB GTX 275 (Single GPU) is much better card for GTA 4
__________________
Windows 8 the next big failure, right after Windows ME
nekrosoft13 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-09, 11:02 AM   #4
wysiwyg
Registered User
 
wysiwyg's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: London, England
Posts: 2,991
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

ok my bad

has ran great at that setting still
wysiwyg is offline   Reply With Quote
Old 06-23-09, 11:59 AM   #5
Vanzagar
Bring me Amberlamps
 
Vanzagar's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 2,167
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

FSX
Vanzagar is offline   Reply With Quote
Old 06-23-09, 12:03 PM   #6
|MaguS|
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

No game requires a GTX295 for the given settings...
  Reply With Quote
Old 06-23-09, 12:23 PM   #7
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

Quote:
Originally Posted by nekrosoft13 View Post
no it doesn't, 295 actually will hurt GTA 4. GTA 4 needs massive ammount of video memory something that 295 lacks. 295 might be advertised as 1792MB card. But it uses SLI technology meaning that each GPU only has 896MB of Video Memory to work with.

The 2GB GTX 285 (Single GPU) or 1792MB GTX 275 (Single GPU) is much better card for GTA 4
Can't believe I'm agreeing w/ nekro lately, but he's right.

The 896MB of VRAM is definitely something to think about w/ the 295, but I see that you're on a P35 and don't have a lot of options available to you (standard SLI w/ more than 896MB of VRAM per GPU would be optimal.)

And a single 295 isn't enough to run Crysis w/ 4xAA unless you turn a lot of the settings down. Hell, 2 isn't. There isn't a card or set of cards on the market strong enough to run Crysis w/ 4xAA and maxed settings. Some of that is probably due to the advanced graphics and some due to shoddy coding, because I think both Clear Sky and Ghostbusters look better (some may disagree w/ that, but I do) and both run better at maxed/near max settings.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-09, 12:35 PM   #8
saturnotaku
Apple user. Deal with it.
 
Join Date: Jul 2001
Location: The 'burbs, IL USA
Posts: 12,502
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

Quote:
Originally Posted by Xion X2 View Post
Can't believe I'm agreeing w/ nekro lately, but he's right.

The 896MB of VRAM is definitely something to think about w/ the 295, but I see that you're on a P35 and don't have a lot of options available to you (standard SLI w/ more than 896MB of VRAM per GPU would be optimal.)
The P35 and two-core CPU will put a bit of a choke hold on a 295 as well. Crysis needs a fair amount of tweaking to get it consistently above 30 fps at 1920x1200 with even 2x AA on a Core i7.

A better investment of the OP's money would be going to a quad-core CPU and then investing in either a 2 GB GTX 285 or 1792 MB GTX 275.
saturnotaku is offline   Reply With Quote

Old 06-23-09, 01:05 PM   #9
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

Quote:
Originally Posted by saturnotaku View Post
The P35 and two-core CPU will put a bit of a choke hold on a 295 as well. Crysis needs a fair amount of tweaking to get it consistently above 30 fps at 1920x1200 with even 2x AA on a Core i7.

A better investment of the OP's money would be going to a quad-core CPU and then investing in either a 2 GB GTX 285 or 1792 MB GTX 275.
Yeah, I didn't think about the bandwidth issue. Did the P35 lack PCI-E 2.0?

Pending that, I completely agree with everything you said.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-09, 01:09 PM   #10
saturnotaku
Apple user. Deal with it.
 
Join Date: Jul 2001
Location: The 'burbs, IL USA
Posts: 12,502
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

Quote:
Originally Posted by Xion X2 View Post
Yeah, I didn't think about the bandwidth issue. Did the P35 lack PCI-E 2.0?

Pending that, I completely agree with everything you said.
P35 is not PCI-E 2.0.
saturnotaku is offline   Reply With Quote
Old 06-23-09, 01:29 PM   #11
SilentMercury
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Chicagoland
Posts: 250
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

I finally decided to upgrade a pair of 88oo gtx cards I've had for a while and got 2 275 gtx sc cards and I must say I am not very impressed. After reading this post, I feel I should have gotten the 1792mb instead of 896mb. While Crysis and Clear Sky have improved two fold, GTA 4 has not, and that was the main game I wanted to improve performance on.

Also, after installing the new cards I noticed right away that the overall video quality was a lot better on the 88oogtx's. I find myself tinkering with the contrast, gamma, etc. and I still cant get images to look as full and crisp as the old cards. I am stumped at this one to be honest and very disappointed. Finally, I have to bitch about flashing shadows and lights in GTA4 with these cards. That is annoying.

I am curious, If I picked up a third card, a 1792mb version, would the tri-sli utilize 1792mb of video memory or 896 mb, like the other cards?
__________________
ANTEC 900
2 BFG 8800GTX OC in SLi @ 634\1500\2000
eVGA 132-CK-NF78-A1 780i SLI (bios p07)
Q6600 @ 3.43 w/Zalman 9500
ABS Tagan 800w PSU
4GB Patriot Viper PC8500 2gbx2
250GB WD Sata HDD
Vista 64
SilentMercury is offline   Reply With Quote
Old 06-23-09, 01:39 PM   #12
saturnotaku
Apple user. Deal with it.
 
Join Date: Jul 2001
Location: The 'burbs, IL USA
Posts: 12,502
Default Re: Games that require a GTX295 to run at 1920x1200 4xAA

Quote:
Originally Posted by SilentMercury View Post
I am curious, If I picked up a third card, a 1792mb version, would the tri-sli utilize 1792mb of video memory or 896 mb, like the other cards?
SLI is only as strong as the weakest link in the chain. You would still be limited to an 896 MB frame buffer. Two 896 MB cards in SLI only have that much memory to work with, as nekro explained in the earlier post in this thread.
saturnotaku is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.