Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-28-09, 08:12 PM   #1
logistiker
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Waller, TX
Posts: 29
Default mplayer will not play mpeg2-ts files with xvmc since 180.27

I'm cannot play mpeg2-ts files using xvmc acceleration on the latest 185.18.14 nvidia driver on linux. When I attempt to play the file, the mplayer window opens, does not focus and the screen freezes temporarily. Stopping mplayer with Ctrl-C in the console does terminate mplayer and unfreeze the screen but it does so slowly. I have been using 180.27 since kernel 2.6.29 but since I just upgraded to 2.6.30, it appears 180.27 no longer compiles with 2.6.30. Is there anything I can do to help debug this problem?

I'm using this card:

01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV43 [GeForce 6600 GT] (rev a2)


mplayer -vo xvmc -vc ffmpeg12mc 1021_20090302185500.mpg
MPlayer SVN-r29330-4.3.2 (C) 2000-2009 MPlayer Team

Playing 1021_20090302185500.mpg.
TS file format detected.
VIDEO MPEG2(pid=49) AUDIO A52(pid=52) NO SUBS (yet)! PROGRAM N. 1
VIDEO: MPEG2 1920x1080 (aspect 3) 29.970 fps 17733.2 kbps (2216.7 kbyte/s)
vo_xvmc: X-Video extension 2.2
vo_xvmc: X-Video MotionCompensation Extension version 1.1
================================================== ========================
Forced video codec: ffmpeg12mc
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
[VD_FFMPEG] XVMC accelerated codec.
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.
Selected video codec: [ffmpeg12mc] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-1/2 (XvMC))
================================================== ========================
================================================== ========================
Opening audio decoder: [liba52] AC3 decoding with liba52
Using SSE optimized IMDCT transform
Using MMX optimized resampler
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 384.0 kbit/25.00% (ratio: 48000->192000)
Selected audio codec: [a52] afm: liba52 (AC3-liba52)
================================================== ========================
AO: [oss] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=0.
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.
VDec: vo config request - 1920 x 1080 (preferred colorspace: MPEG1/2 Motion Compensation and IDCT)
vo_xvmc: Found matching surface with id=54434449 on 355 port at 0 adapter
VDec: using MPEG1/2 Motion Compensation and IDCT as output csp (no 0)
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [xvmc] 1920x1080 => 1920x1080 MPEG1/2 Motion Compensation and IDCT
vo_xvmc: Found matching surface with id=54434449 on 355 port at 0 adapter
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
vo_xvmc: Using Xv Adaptor #0 (NV17 Video Texture)
vo_xvmc: Port 355 grabed
vo_xvmc: Allocated Direct Context
vo_xvmc: data_blocks allocated
vo_xvmc: mv_blocks allocated
vo_xvmc: Motion Compensation context allocated - 8 surfaces
vo_xvmc: idct=1 unsigned_intra=0
vo_xvmc: looking for OSD support
Subpicture id 0x34344149
vo_xvmc: OSD support by additional frontend rendering
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.


MPlayer interrupted by signal 2 in module: decode_video


MPlayer interrupted by signal 2 in module: decode_video




emerge --info
Portage 2.1.6.13 (default/linux/x86/2008.0, gcc-4.3.2, glibc-2.8_p20080602-r1, 2.6.30-gentoo-r1 i686)
================================================== ===============
System uname: Linux-2.6.30-gentoo-r1-i686-mobile_AMD_Athlon-tm-_XP-M_3200+-with-glibc2.0
Timestamp of tree: Fri, 26 Jun 2009 07:45:01 +0000
ccache version 2.4 [enabled]
app-shells/bash: 3.2_p39
dev-java/java-config: 1.3.7-r1, 2.1.7
dev-lang/python: 2.4.4-r13, 2.5.4-r2
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r6
dev-util/ccache: 2.4-r7
dev-util/cmake: 2.6.4
sys-apps/baselayout: 2.0.1
sys-apps/openrc: 0.4.3-r3
sys-apps/sandbox: 1.6-r2
sys-devel/autoconf: 2.13, 2.63
sys-devel/automake: 1.4_p6, 1.5, 1.6.3, 1.7.9-r1, 1.8.5-r3, 1.9.6-r2, 1.10.2
sys-devel/binutils: 2.18-r3
sys-devel/gcc-config: 1.4.1
sys-devel/libtool: 1.5.26
virtual/os-headers: 2.6.27-r2
ACCEPT_KEYWORDS="x86"
CBUILD="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=athlon-xp -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/kde/3.5/env /usr/kde/3.5/share/config /usr/kde/3.5/shutdown /usr/share/config"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/env.d/java/ /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/php/apache2-php5/ext-active/ /etc/php/cgi-php5/ext-active/ /etc/php/cli-php5/ext-active/ /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo /etc/udev/rules.d"
CXXFLAGS="-march=athlon-xp -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="ccache distlocks fixpackages parallel-fetch protect-owned sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="http://portage.home http://lug.mtu.edu/gentoo/ http://gentoo.netnitco.net "
LANG="en_US.UTF-8"
LC_ALL="en_US.UTF-8"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
LINGUAS="en ru"
MAKEOPTS="-j3"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage/layman/sunrise /usr/local/portage"
SYNC="rsync://server.home/gentoo-portage"
USE="3dnow 3dnowext X a52 aac acl acpi adns alsa apache2 audiofile automount avi bcmath bdf berkdb bzip2 calendar caps cddb cdparanoia cdr cjk clamav cli cpudetection cracklib crypt ctype cups curl curlwrappers dbus directfb dri dts dvb dvd dvdnav dvdread encode exif fbcon ffmpeg flac foomaticdb fortran ftp gd gdbm gif glib gmp gnutls gpm gstreamer gtk gtk2 gzip hal hash iconv ieee1394 imagemagick imap imlib innodb ipv6 isdnlog java javascript jpeg jpeg2k kde kson lcms ldap ldap-sasl libcaca live logrotate lzo mad matroska mcal mhash midi mime mjpeg mmx mmxext mng mp2 mp3 mp4 mpeg mplayer msession msn mudflap mysql mysqli ncurses network nls nptl nptlonly nsplugin nss nvidia offensive ogg openal opengl openmp osc oss pam pch pcntl pcre pdf pdo perl php png posix ppds pppd python qt3 qt3support qt4 quicktime readline reflection rtc samba sasl sdl seamonkey session simplexml snmp soap sockets spell spl sqlite sse ssl subversion suhosin svg sysfs syslog tcpd theora tidy tiff tokenizer transcode truetype unicode usb v4l v4l2 vcd vorbis wddx win32codecs wxwindows x264 x86 xforms xine xinetd xml xorg xpm xv xvid xvmc zip zlib" ALSA_CARDS="emu10k1" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic auth_digest authn_anon authn_dbd authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock dbd deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers ident imagemap include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation proxy proxy_ajp proxy_balancer proxy_connect proxy_http rewrite setenvif so speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="evdev keyboard mouse" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LINGUAS="en ru" SANE_BACKENDS="hp" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="nvidia vesa"
Unset: CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, FFLAGS, INSTALL_MASK, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS
logistiker is offline   Reply With Quote
Old 06-28-09, 08:27 PM   #2
logistiker
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Waller, TX
Posts: 29
Default Re: mplayer will not play mpeg2-ts files with xvmc since 180.27

Here's a bug report.
Attached Files
File Type: gz nvidia-bug-report.log.gz (35.8 KB, 85 views)
logistiker is offline   Reply With Quote
Old 06-30-09, 11:13 PM   #3
logistiker
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Waller, TX
Posts: 29
Default Re: mplayer will not play mpeg2-ts files with xvmc since 180.27

I found the problem. Apparently one or more things have changed recently. agpgart in the kernel does not appear to work well with the nvidia-drivers after 180.27. Is Nvidia relying more on their internal implementation NvAGP than the kernel AGPGart? Or did AGPGart in the kernel change so drastically as to cause issues like no playback of mpeg2-ts and as I have noticed LOTS of screen artifacts and corruption. At any rate, when I set this in the screen section in xorg.conf, mplayer xvmc works and I don't have screen artifacts and corruptions:

Option "NvAGP" "1"


Using the kernel AGPGart instead of NvAGP as of kernel 2.6.30 is for some reason now useless.

I should add that I am running a KT880 Via motherboard with a Geforce 6600 GT AGP video card.

Would anyone from Nvidia like to comment as to why this is the case?
logistiker is offline   Reply With Quote
Old 07-14-09, 12:58 PM   #4
logistiker
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Waller, TX
Posts: 29
Default Re: mplayer will not play mpeg2-ts files with xvmc since 180.27

I should also add the kernel settings I needed to get xvmc to work. I have agpgart and via-agp set to modules. If I don't at least set via-agp to a module, xvmc will not work. Also for some reason cat /proc/driver/nvidia/agp/status doesn't report the status but everything appears to be working correctly.
logistiker is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.