Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Home Theater A/V

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 11-09-09, 08:49 PM   #1
six_storm
Registered User
 
six_storm's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Nashvegas
Posts: 11,575
Send a message via Skype™ to six_storm
Default Trying Windows 7 Media Center . .

So I've been working XBMC like crazy for a year and I've become a little picky with it; some little things are pissing me off. For example, the only skin that is visually appealing and somewhat complete is Aeon. But Aeon is a little slow when scrolling through lists of media.

I looked around today during lunch and found that someone had decked out Windows 7 Media Center using MediaBrowser. And wow, it looked pretty good. I had decided that I could give W7MC a try, plus I needed to upgrade Vista to 7

After an hour, I installed Windows 7, updated the PC and got MediaBrowser ready to use.

So far things are ok. I really like the clean look and ease of use, but dang is it SLLLLOOOWWW. It took me about 30 minutes to find the right x64 codecs to play MKVs and it finally works.

Anyone else using W7MC and MediaBrowser or another add-in? Also, are there any YouTube plugins for W7MC?
six_storm is offline   Reply With Quote
Old 11-09-09, 10:13 PM   #2
Eliminator
The Man With Brisk
 
Eliminator's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 1,673
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

is there a specific reason you need to use media centre? i just use media player classic and ffdshow and it plays just about everything
__________________
Intel Core 2 Quad Q6600 G0 @ 3.6GHZ
Asus P5B Deluxe
4GB OCZ Platinum PC8000 EL
BFG GTX 280 OC2 1GB @ 729/1512/2538
Dell 2405FPW 24"
3DMark: Vantage - P15397 | 06 - 18734
Eliminator is offline   Reply With Quote
Old 11-09-09, 10:15 PM   #3
six_storm
Registered User
 
six_storm's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Nashvegas
Posts: 11,575
Send a message via Skype™ to six_storm
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

Quote:
Originally Posted by Eliminator View Post
is there a specific reason you need to use media centre? i just use media player classic and ffdshow and it plays just about everything
I want to control everything by a remote, not keyboard and mouse. I also need something easy to use for my wifey and family when they use it.

I'm still not sold on the W7MC+MediaBrowser solution . . . but I need to give it a good solid try before ditching it and going back to XBMC.
six_storm is offline   Reply With Quote
Old 11-09-09, 10:31 PM   #4
einstein_314
w00t!!
 
einstein_314's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Victoria, BC
Posts: 2,905
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

haha, I spent 4 hours this weekend getting all my x64 codecs working properly. At one point I was sooo close to just reinstalling with Win7 x86. But I'm glad I didn't give up. When you say W7MC is Sloooowwww what do you mean? What is slow about it? Mine is way faster than it was on Vista.

I'm also using MediaBrowser like you are and that's it. Plays all my Bluray rips and HD TV Shows with DXVA (bluray 1080p .mkv's use about 7-10% CPU usage).

I'm not using any other plugins so I don't know about YouTube.
__________________
Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3.2GHz (9 x 355) w/ Swiftec APOGEE GTX Waterblock|| Asus P5B-Deluxe WiFi Edition
eVGA 8800 GTX Superclocked Edition @ 675/1150 w/ DangerDen 8800GTX Waterblock|| 4x1GB Mushkin XP2 PC2-8500
X-Fi Fatal1ty 64MB || PC Power & Cooling Silencer 750W || Seagate 7200.10 320 GB || Dell 2407WFP
Logitech Z-5300 Speakers || Sennheiser HD555's || Logitech G7 || Logitech G15 || Windows Vista Ultimate x64
einstein_314 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-09, 10:33 PM   #5
einstein_314
w00t!!
 
einstein_314's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Victoria, BC
Posts: 2,905
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

Quote:
Originally Posted by six_storm View Post
I want to control everything by a remote, not keyboard and mouse. I also need something easy to use for my wifey and family when they use it.

I'm still not sold on the W7MC+MediaBrowser solution . . . but I need to give it a good solid try before ditching it and going back to XBMC.
Let me know if you have any specific questions about MediaBrowser. I've been using it for quite a while now. I'm convinced it's better than XBMC. I played around with XBMC a while back and it didn't do it for me. I've found MediaBrowser to be much more stable and easier to use.
__________________
Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3.2GHz (9 x 355) w/ Swiftec APOGEE GTX Waterblock|| Asus P5B-Deluxe WiFi Edition
eVGA 8800 GTX Superclocked Edition @ 675/1150 w/ DangerDen 8800GTX Waterblock|| 4x1GB Mushkin XP2 PC2-8500
X-Fi Fatal1ty 64MB || PC Power & Cooling Silencer 750W || Seagate 7200.10 320 GB || Dell 2407WFP
Logitech Z-5300 Speakers || Sennheiser HD555's || Logitech G7 || Logitech G15 || Windows Vista Ultimate x64
einstein_314 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-09, 10:47 PM   #6
six_storm
Registered User
 
six_storm's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Nashvegas
Posts: 11,575
Send a message via Skype™ to six_storm
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

Quote:
Originally Posted by einstein_314 View Post
Let me know if you have any specific questions about MediaBrowser. I've been using it for quite a while now. I'm convinced it's better than XBMC. I played around with XBMC a while back and it didn't do it for me. I've found MediaBrowser to be much more stable and easier to use.
Good to know man. MediaBrowser is what's slow. I have about 100 movies, some 480P AVIs, some 1080P MKVs. And just scrolling through my library is laggy and slow. And each movie I test out or play, it just gets slower and slower to where I think it's locked up.

Also, the first load of MediaBrowser is slow too. I have to go into my movie library, go back out and then back in to get everything to load properly. BTW, I'm running to latest version of MB.
six_storm is offline   Reply With Quote
Old 11-09-09, 11:02 PM   #7
einstein_314
w00t!!
 
einstein_314's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Victoria, BC
Posts: 2,905
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

Quote:
Originally Posted by six_storm View Post
Good to know man. MediaBrowser is what's slow. I have about 100 movies, some 480P AVIs, some 1080P MKVs. And just scrolling through my library is laggy and slow. And each movie I test out or play, it just gets slower and slower to where I think it's locked up.

Also, the first load of MediaBrowser is slow too. I have to go into my movie library, go back out and then back in to get everything to load properly. BTW, I'm running to latest version of MB.
I presume you have it fetching the metadata from the internet? Maybe it's still doing that in the background? I have downloaded all my metadata with metabrowser (found in the mediaBrowser forums or www.themetabrowser.com.

There is a bug in the current version that causes the window focus glitch where you have to go in, back out, and back in again. When you go in the first time you'll notice the counter at the top says 0|# (# = number of movies). They're working on it apparently.
__________________
Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3.2GHz (9 x 355) w/ Swiftec APOGEE GTX Waterblock|| Asus P5B-Deluxe WiFi Edition
eVGA 8800 GTX Superclocked Edition @ 675/1150 w/ DangerDen 8800GTX Waterblock|| 4x1GB Mushkin XP2 PC2-8500
X-Fi Fatal1ty 64MB || PC Power & Cooling Silencer 750W || Seagate 7200.10 320 GB || Dell 2407WFP
Logitech Z-5300 Speakers || Sennheiser HD555's || Logitech G7 || Logitech G15 || Windows Vista Ultimate x64
einstein_314 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-09, 11:39 PM   #8
nekrosoft13
I'm Geralt
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chicagoland, once a year in Poland
Posts: 24,366
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

six, upgrade to latest DX build of XBMC and don't use the original Aeon, get Aeon hitched by Ekim, best verison of Aeon skin

Plus the new Alaska skin is looking great.
__________________
Windows 8 the next big failure, right after Windows ME
nekrosoft13 is offline   Reply With Quote

Old 11-10-09, 08:07 AM   #9
six_storm
Registered User
 
six_storm's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Nashvegas
Posts: 11,575
Send a message via Skype™ to six_storm
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

Quote:
Originally Posted by einstein_314 View Post
I presume you have it fetching the metadata from the internet? Maybe it's still doing that in the background? I have downloaded all my metadata with metabrowser (found in the mediaBrowser forums or www.themetabrowser.com.

There is a bug in the current version that causes the window focus glitch where you have to go in, back out, and back in again. When you go in the first time you'll notice the counter at the top says 0|# (# = number of movies). They're working on it apparently.
Thanks for the info, I may have to try that out. I noticed that unless I went into say a TV show's folder, it wouldn't download the metadata until then. I guess I can use an external metadata scraper.

Hopefully by the time I get home from work, my HTPC will have done all of the automated crap it needs to do and be calmed down.

Quote:
Originally Posted by nekrosoft13
six, upgrade to latest DX build of XBMC and don't use the original Aeon, get Aeon hitched by Ekim, best verison of Aeon skin

Plus the new Alaska skin is looking great.
I did try the latest DX version and video won't play, only audio and a black screen. Haven't dived into it very much yet.

Alaska does look great but it's extremely alpha, still needs some work imo. Aeon Hitcher looks good too and works well, but it's still a little slow when browsing media.
six_storm is offline   Reply With Quote
Old 11-10-09, 08:09 AM   #10
Q
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7,808
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

I ran MCE 2005 for years with hardly any problems. Then again, I used it as a DVR and not an all in one media player.

When I upgraded to W7, I decided to try to get integrated playback for all media. It was an absolute nightmare with x64. I went to 32 bit, which is fine for a media center box, installed Shark codecs and everything works instantly and like a charm.
Q is offline   Reply With Quote
Old 11-10-09, 08:34 AM   #11
six_storm
Registered User
 
six_storm's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Nashvegas
Posts: 11,575
Send a message via Skype™ to six_storm
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

Quote:
Originally Posted by Q View Post
I ran MCE 2005 for years with hardly any problems. Then again, I used it as a DVR and not an all in one media player.

When I upgraded to W7, I decided to try to get integrated playback for all media. It was an absolute nightmare with x64. I went to 32 bit, which is fine for a media center box, installed Shark codecs and everything works instantly and like a charm.
I'm using Win7 x64 with Shark Codecs. Things are working great so far, just the navigation is slow in MediaBrowser. But as Einstein suggested, I'm going to try an external metadata app.
six_storm is offline   Reply With Quote
Old 11-10-09, 11:22 AM   #12
nekrosoft13
I'm Geralt
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chicagoland, once a year in Poland
Posts: 24,366
Default Re: Trying Windows 7 Media Center . .

Quote:
Originally Posted by six_storm View Post

I did try the latest DX version and video won't play, only audio and a black screen. Haven't dived into it very much yet.

Alaska does look great but it's extremely alpha, still needs some work imo. Aeon Hitcher looks good too and works well, but it's still a little slow when browsing media.
what is the build you tried, currently using 24368 and no issues, i rarely had issues with DX build, just in the early days when DX was made as an option.

When switching from opengl build to dx build it is good idea to start over with settings.

also don't use Aeon Hitched, it not updated anymore try Aeon Hitched by Ekim.

as far as browsing speed, really have no idea what you are talking about, I have only 10 movies as those are regulary rotated, but i do have over 120 TV Shows with over 4,500 episodes, not counting over 80GB of music.

and everything is grabs meta info from the net.
__________________
Windows 8 the next big failure, right after Windows ME
nekrosoft13 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.